Mesterlig animert dokumentar om flukt

En av årets beste filmer om en voksen mann som røper sin store hemmelighet om hvordan han kom seg til Danmark som mindreårig afghansk flyktning.

Sterk filmopplevelse: Amin kommer via menneskesmulglere til Danmark som enslig mindreårig flyktning fra Afghanistan i «Flukt», som ifølge vår anmelder er en av årets beste kinofilmer.  Foto: Mer Film AS

Hva er en flyktning og hvilke historier bærer de på, selv når de er godt integrerte? Hva er og kan en dokumentarfilm være? Disse spørsmålene møtes i Jonas Poher Rasmussens fabelaktig godt fortalte «Flukt» som vant juryprisen på Sundance-festivalen i januar. Siden har den gått en seiersgang på festivaler verden over. Filmen bør være opplagt som nominert til Oscar for beste animasjonsfilm. Den burde etter mitt syn også bli nominert i klassen for beste film og beste dokumentar.