Besøket, som omfattet omvisning og lunsj, var et tilbud i pilotprosjektet «Eldre Møter Unge» (EMU).

Samarbeidsprosjektet mellom Byåsen videregående skole , Byåsen frivilligsentral og Trondheim kommune, er en sosial og aktiv møteplass for eldre i bydelen. Aktivitetene byr på alt fra matlaging, snekring, data og spill til hagearbeid, vedsjau, turer og trimgrupper.

Allsang med Gluntan

På videoveggen i museet på Brattøra dukker Kirsti Sparboe opp i et opptak fra 1969 med «Oj,oj,oj, så glad jeg skal bli». Sekunder etter har omviser Tore Bugge Pedersen sørget for at Otto Nielsen overtar videoveggen med Grinisangen «Det har vi». Før gruppen av eldre og unge har gått videre har både Nora Brockstedt og Gluntan bidratt med videoinnslag.

Særlig Gluntan slår an. Da vokalist Ørnulf Holthe synger «La oss leve for hverandre og ta vare på den tid vi har» stemmer mange av pensjonistene i. For mange er besøket på museet en drøm som går i oppfyllelse.

– Vi får vel legge oss på panseret, utbryter en av de eldre damene da de får øye på den knallrøde Ford Thunderbirden i «50 tallsgarasjen» på museet.

– Ut av ensomheten

– Prosjektet, hvor vi tilbyr praksisplass til elevene to dager i uken, på onsdager og fredager, er en del av undervisningen i helse - og omsorgsfaget og ble restartet i høst. Hensikten med prosjektet er å tilby hjemmeboende eldre et annertledes aktivitetstilbud.

Mange føler seg ensomme og opplever at de ikke kommer seg ut. EMU gjør at de slipper å sitte alene hele uken i hjemmet, og istedet får muligheten til å delta i ulike sosiale aktiviteter. De som ikke er i stand til å komme til skolen på egen hånd, blir hentet av elevene hjemme med bistand fra Frivillighetssentralen.

Flere gir uttrykk for at tilbudet gir de noe å se frem til. Et av målene med tilbudet er å gjøre det mulig for eldre å bo lenger hjemme, sier prosjektleder Unnur Gudmundsdottir.

– Dette er en virkelighetsnær praksis hvor elevene lærer seg kommunikasjon, holdninger, verdier og etikk og det å vise praktisk omsorg, påpeker lærer Mona Fjærem.

– Fantastisk tilbud

– Jeg er dårlig til beins og kommer meg alt for lite ut. Det er flott å ha et fast tilbud hvor jeg blir hentet hjemme og blant annet får hjelp på handletur. Det er helt fantastisk å få komme til Rockheim og få lytte til den flotte musikken og å se på instrumentene, sier Anne Cecilie Falck fornøyd.

– Det er veldig koselig å få med de hjemmeboende eldre ut og se at de trives med aktivitetene. På den måten slipper de å sitte alene hjemme og får sosialisert seg, sier Erika Timm Jegerstedt (16), som har rukket å bli kjent med flere av de eldre siden tilbudet begynte i september.

– Hyggelig å møte eldre

– Vi drikker kaffe, hører musikk, spiser lunch og prater sammen. Det er hyggelig å møte eldre og få høre historier fra gamle dager, fra oppveksten og ungdomstiden sin eller fra krigen, sier Kim Sverre Frantzen, en annen av Byåsen-elevene som er med i prosektet.

Deltagerne, som er fra slutten av 70-årene til 96 år, er rekruttert til prosjektet blant annet gjennom en bankerunde i omsorgsleilighetene på Munkvold. Rekrutteringen har også skjedd gjennom Byåsen frivilligsentral sine kontakter og kontakt med seniorlag og foreninger.

– Totalt 20 - 25 eldre er tilknyttet prosjektet, men deltagelsen på aktivitetene ligger vanligvis på mellom fire og åtte stykker, og noe flere på turer. På planen fremover står blant annet tur til Kunstindustrimuseet, Sverresborg Folkemuseum til våren, teatertur, kinotur og konserter, og i desember blir det julekakebaking og julebord. Vi har plass til enda flere som kan tenke seg ukentlige møter med aktiviteter tilrettelagt av videregåendeelever. Det er bare å ta kontakt med Byåsen frivilligsentral, forteller Gudmundsdottir.

Foto: Kjell A.Olsen
Foto: Kjell A.Olsen
Foto: Kjell A.Olsen
Foto: Kjell A.Olsen