Hun gikk fra NTNU-studier til å jobbe med et anonymitetsprogram for nettsurfing og videre til å arrangere fest sammen med Edward Snowden på Hawaii, kun måneder før han ble verdens mest kjente varsler.

Denne uken var Runa Sandvik (27) i Norge for å lære journalister og andre nordmenn om digitale sikkerhetsverktøy.

- Jeg er prinsipielt imot overvåkning. Det er så mye informasjon som plukkes opp, du vet ikke hva du gir fra deg, sier hun.

Det er en spesiell innledning til dette intervjuet. Hvordan havnet du der du er i dag?

- I 2009 holdt jeg på med en bachelor i informatikk ved NTNU da jeg deltok i Googles summer of code, hvor Google gir penger til prosjekter som kan ansette studenter. Jeg jobbet med The Onion Router (TOR), og fikk lønn fra Google.

- Etter det ble jeg tilbudt en stilling hos TOR, og jobbet der i fire år. I dag driver jeg med sikkerhetsutvikling, og holder kurs og foredrag hvor jeg lærer folk å bruke digitale sikkerhetsverktøy.

Hva er TOR?

- TOR er et program som man kan bruke for å surfe anonymt på nett. Det vil si at de nettsidene du besøker ikke vet at du besøker dem. Ingen kan følge det du gjør på nettet. Selve TOR-programmet kjører i bakgrunnen og gjør nettleseren din anonym.

Hvorfor skal noen bruke TOR?

- Det er en del land som sperrer ulike nettsamfunn, og andre sider. Da gir TOR menneskene der mulighet til å besøke sidene de er interessert i. TOR gir også dissidenter muligheten til å snakke med hverandre. TOR gir sikkerhet og anonymitet. De som vil følge med det du gjør, mister muligheten til det.

Men hvem skal vi frykte overvåkning fra?

- Det store problemet er ikke at NSA overvåker, det er jo jobben deres, men det er måten det skjer på . Og at det skjer i så stor skala. Målet til NSA er å overvåke alt hele tiden.

- Det er heller ikke slik at om du bruker TOR så betyr det at du har noe å skjule. TOR har vært nettleseren min i årevis. Jo mer man bruker det jo mer vanlig blir det. At jeg bruker det til vanlige ting, betyr at det er vanlig. Men jeg bruker også programmet i solidaritet med dem som virkelig trenger TOR. Jeg har selv snakket med slike personer fra Syria og Egypt.

Apropos NSA, du har selv møtt Edward Snowden, mens han jobbet i NSA?

- Han sendte meg en kryptert e-post, hvor han ba meg om å få noen klistremerker med TOR-logo. Dette var i desember 2012. Jeg så at han bodde på Hawaii og sa jeg skulle dit om en måned. Snowden foreslo at vi skulle holde et kryptoparty, et gratiskurs for folk som ville lære om TOR-verktøyet og datasikkerhet. Vi møttes og holdt et kurs for tjue stykker som møtte opp.

- Så hørte jeg ikke noe mer om ham, før jeg så ham i avisen.

Hva tenkte du da du så bildet av Snowden i The Guardian under et halvt år senere?

- Jeg kjente ikke igjen navnet, men så ser jeg bildet og tenker «han har jeg sett før». Det var et sjokk, men det var ingenting han sa eller gjorde da jeg møtte ham som fikk meg til å tro at han arbeidet for NSA på det tidspunktet.

Hva slags konsekvenser kan NSAs overvåkning ha for vanlige folk?

- Jeg tror vi er litt naive i Norge. Vi er litt for godtroende og tror ikke at det kan rammer oss. Problemet er at du ikke vet når noe du gjør, blir relevant for dem. Da jeg arrangerte kurs med Snowden så var det ikke relevant, men seks måneder senere var han mann nummer en som de ville ha tak i. Da var jo plutselig min kommunikasjon et mål. Man vet liksom aldri.

Da Snowden først kontaktet Glenn Greenwald i The Guardian, så orket ikke Greenwald å lære seg kryptering. Hvor mange journalister kom på ditt kurs denne uken?

- Ingen.

Denne uken har vi skrevet om at TOR brukes til å bestille narkotika, hvordan skal foreldre henge med her?

- Jeg skjønner at TOR er vanskelig for mange, og for mange foreldre er det vanskelig å vite hvordan ungene bruker internett. Det er viktig å snakke med dem om nettbruken. Samtidig er det viktig å følge med i media for å se hva som skrives om disse verktøyene.