I dag kan Adresseavisen dokumentere at flere norske narkotikanettverk bruker gratis narkotika som lokkemiddel for å få russugne nordmenn til å skrive en rapport om dopet de mottar. Rapportene brukes så til å markedsføre narkotikaen mot nye kunder:

«Sender 500 mg gratis til den som melder seg og kan skrive noen linjer om opplevelsen»

Tilbudet over, om å skrive en såkalt «trip report», kommer fra nettverket Foxhound Norway. Det er lagt ut i et undergrunnsforum på «det mørke nettet» som i 2014 er lest 15000 ganger av nordmenn.

881 narkosalg

Foxhound Norway har vært et av de mest aktive nettverkene i år. Ifølge Adresseavisens undersøkelser har det stått for minst 881 narkosalg siden dekknavnet ble registrert i oktober i fjor. Narkosalgene har skjedd uten innblanding fra politiet. Foxhound Norway ligger i konkurranse med flere andre norske narkotikanettverk.

Nettverkene bruker «trip reports» fra gratispassasjerene som markedsføring. I tillegg til omtale av selve stoffet, beskrives innpakning generelt (for ikke å avsløre metoder) og det gis en vurdering av narkotikanettverkets kundeservice og kommunikasjon. Av og til gis det også bort andre typer narkotika og mer enn avtalt mengde:

- Foxhound er som alltid profesjonell på innpakning. Han var til og med grei nok til å legge med 25i NBOMe og den nye LSDn hans, skriver brukeren «esoterisk» i en utfyllende «trip report» etter å ha fått tilsendt 5 mg av det psykedeliske stoffet DOM.

- Etter jeg tok pulveret opplevde jeg litt angst. Etter seks timer gjorde jeg en nybegynnerfeil, og tok mer stoff. Sjelden en god idé, slår en kunde fast som bruker det ecstacy-lignende stoffet MDA som han har fått av norske «Liveincontainer».

- Fin liten paranoia, skriver samme kunde videre etter å ha tatt stoffet 2C-B, som har en LSD-lignende effekt.

Den norske selgeren «No Risk» ga i januar bort MDMA. MDMA er virkestoffet i ecstasy.

- Jeg synes det å gi bort stoff gir moral til miljøet her, skrev han uten å utdype hvordan.

«No Risk» har ikke svart på Adresseavisens henvendelser.

-Vi driver med hard-drugs

Selv om nettverket Foxhound Norway gir bort narkotika til kunder som de ikke vet noe om, bærer uttalelsene deres et visst preg av å skjønne omfanget av virksomheten. Nettverket mener selv at de har høy kvalitet på stoffene som distribueres gratis, og de som selges:

- Vi driver med hard-drugs som innebærer risiko hvis det er «skittent».

Da Adresseavisen kontaktet Foxhound Norway i forbindelse med sakene om det norske narkomarkedet på «det mørke nettet» så krevde nettverket identitetspapirer.

- Du kan spare deg tid ved å si at vi ikke svarer på et eneste ord uten at du sender en scannet kopi av ID kortet eller pressekortet ditt først, skrev personene bak dekknavnet i en kryptert e-post.

Etter å ha mottatt legitimasjonen, slutter Foxhound Norway å svare.

Tilbudene om gratis narkotika mot å skrive såkalte «trip reports» er utbredt på «det mørke nettet», helt uten kontroll av mottagerens alder, helsetilstand eller rushistorikk. I tillegg opererer flere nettverk med rabatter på merkedager, gjerne knyttet til jul og nyttår.

I arbeidet med avsløringene fra «det mørke nettet» har Adresseavisen sporet opp flere norske kunder, som er 16 og 14 år. Flere personer i 20-årene som har fått narkotika tilsendt i posten forteller at de har slitt med rusproblemer over tid. I Trondheim har minst en kunde fra «det mørke nettet» mistet livet som følge av en overdose.

- Ukjent narko kan slå dødelig ut

Avdelingssjef ved St. Olavs Hospital reagerer sterkt på at narkonettverk gir bort narkotika mot omtale som brukes som reklame.

- Tilgang på narkotika har stor innvirkning på omfanget av bruk. Det virker så lettvint her. Og når det er gratis er det lett å kjøre på. Dette er særdeles bekymringsfullt.

Det sier Trond Ljøkjell, konstituert avdelingssjef for Kompetansesenter rus Midt-Norge som ligger under St. Olavs Hospital.

Adresseavisen har akkurat vist frem en to-tre såkalte «trip reports» fra «det mørke nettet» hvor rus-søkende nordmenn har fått narkotika gratis mot å skrive en glødende omtale av rusvirkningene.

Svært kynisk

- Det kan slå dødelig ut for enkelte og blir som russisk rulett. De eksperimenterer med egen helse ettersom de ikke vet med sikkerhet hvilken type narkotika de får tilsendt, sier han.

Ljøkjell beskriver metoden de norske nettverkene bruker som «svært kynisk».

Avdelingssjefen frykter at tilbud om gratis narkotika mot å skrive en rapport, kan bli en inngangsport for ungdommer som kanskje ikke har like mye penger å kjøpe narkotika for. Erfaring fra rusbehandling i Klinikk for rus og avhengighetsmedisin ved St. Olavs Hospital viser at unge er spesielt utsatt for psykiske følger av rusmisbruk.

- Vi ser at flere får psykiske problemer etter bruk av forskjellige typer narkotika, stoffer som de ikke har tilstrekkelig kunnskap om skadevirkningene av, sier avdelingssjefen.

Forskning på et norsk narkotikamiljø på den åpne delen av internett viser at Ljøkjells frykt kan være berettiget.

Sosiolog Ola Røed Bilgrei ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) så i fjor på ulike nettforum knyttet til syntetiske etterligninger av cannabis. Der var rusrapporter et vanlig innslag. Bilgreis resultater viste at rapportene, som primært var positivt vinklet, kunne bidra til å øke de yngstes nysgjerrighet for ulike stoffer.

- Brukerne vi intervjuet fortalte at de lot seg påvirke av de positive brukerrapportene, og det var særlig de erfaringsbaserte innleggene, såkalte «trip-rapporter», de baserte avgjørelsen om å prøve syntetiske cannabinoider på, sier Bilgrei.

Ifølge forskeren sitter ikke SIRUS på data om det norske narkotikamarkedet på «det mørke nettet» som Adresseavisen har kartlagt.

- Det er ingen norske studier og ingen statistikk som utelukkende tar for seg sider som «Silk Road». Omfanget der er ukjent, sier han.

Russisk rulett

For to uker siden gikk politiet til aksjon mot gatesalg av narkotika i Trondheim. Sigrid Finne, som ledet aksjonen, tror det skal mindre til å handle narkotika hvis man er beskyttet av «det mørke nettet».

- Det er vel heller slik at kjøpere på nettet har en lavere terskel for å kjøpe narkotika enn de som må stå ansikt til ansikt med en selger. I tillegg er nok dørstokkmila for gatekjøp vanskeligere å forsere enn når man sitter hjemme, der man kan bestille anonymt med noen tastetrykk, sier hun.

Finne, som har lang erfaring fra etterforskning av narkotikakriminalitet, mener det er umulig for brukere å vite hva man får. Hun mener narkotikaselgere opptrår kynisk, uansett arena og bruker, på samme måte som avdelingssjef Ljøkjell ved St. Olavs Hospital, russisk rulett som et bilde på det.

- Du vet aldri hva du får, og hvordan stoffet er framstilt, sier Finne.

Etter å ha fått tilsendt gratis narkotika er det ventet at brukeren skriver en positiv rapport, kjent som «trip report» om rusen han eller hun fikk av stoffet. Foto: ole martin wold
- Svært kynisk: Metoden de norske nettverkene bruker er «svært kynisk» mener avdelingssjef Trond Ljøkjell ved St.Olavs . Han frykter at tilbud om gratis narkotika mot å skrive en rapport, kan bli en inngangsport for ungdommer som kanskje ikke har så mye penger. Foto: OLE MARTIN WOLD