Stor respons på planene for lokalmatprosjektet i Prinsenkvartalet.

–Jeg har fått hundrevis av henvendelser – alle positive. Jeg brukte hele forrige helg på å svare. Det er helt overveldende, sier Anne Morkemo som blir daglig leder for den nye mathallen som etter planen skal være i drift 1. juni neste år.

Det er laget ei egen facebookside for mathallen i Trondheim, og den har nå passert 5000 likes.

–Jeg føler at mathall er overmodent som prosjekt. Kundene har ventet lenge på dette, og de viser takknemlighet når dette nå blir realisert. Produsenter av lokal mat uttrykker også glede over endelig å få en egen kanal for å selge varene sine, sier Morkemo.

Slakter måtte gi seg

Tidligere konsepter som har basert seg på salg av lokal mat eller vært spesialforretninger, har slitt i Trondheim.

Ola Inge Gikling var medeier og driver av Finne Kjøtt – en Steinkjer-basert slakterforretning som etablerte seg i Trondheim i 1996, men som gikk konkurs i 2005.

–I Trondheim er det åpenbart ikke kvaliteten som teller. Folk velger heller billigkjeder. Vi fikk mye skryt. Men man betaler ikke regninger med skryt, uttalte Gikling i et intervju med Adresseavisen etter at det var slutt.

Tror den er liv laga

Gikling er fortsatt i lokalmatmarkedet, og driver i dag Timian og Persille Catering AS på Sunndalsøra.

Han tror timingen for en mathall i Trondheim er bedre nå enn den ville vært for ti år siden.

–Utfordringen blir å få folk til å bruke mathallen året rundt – ikke bare ved høytidene. Beliggenheten er viktig, og etableringen i Prinsenkrysset tror jeg vil fungere. Men det er utfordringer. Selv om det blir mye spennende mat samlet på ett sted og med mange dyktige leverandører, så ser kundene mye på pris. Det er stor forskjell på det som sies og det som skjer i praksis når folk skal handle, mener Ola Inge Gikling.

Men han konkluderer likevel positivt.

–Trondheim er for alvor satt på matkartet, med prisbelønte kokker, flotte råvarer og dyktige lokalmatprodusenter i Nord- og Sør-Trøndelag. Jeg tror mathall i Trondheim er liv laga, men det blir knallhardt arbeid, sier Ola Inge Gikling.

Har sine tvil

Tobias Aune som drev delikatessebutikken Rafnklau sammen med Calle Feght i Ravnkloa fra 2007 til 2012, men som etter fem år fant at det ikke var rom for videre drift, er nøktern optimist.

–Jeg håper de får det til. Byen trenger det. Men alle synes det er all right med eksklusiv mat, men da holder det ikke at kundene bruker mathallen bare et par uker før jul. Jeg er positiv til prosjektet, men har likevel mine tvil om man lykkes, sier Aune.

Janne Meland, daglig leder i Fiskhallen AS i Taraldsgårdsveita, tror også på et liv for en mathall.

–Jeg har tror det er liv laga, men det blir ikke enkelt. Det må legges til rette for det, og det må være kvalitet på det som skal selges, sier Meland.

Rigmor Bråthen i Midtby'n Management er overbegeistret over prosjektet.

–De har et fantastisk utgangspunkt med Bøndernes Hus som samarbeidspartner. Ikke minst beliggenheten gjør at jeg har tro på dette. Dette er et viktig bidrag til Midtbyen – matkulturen bringes til torgs, bokstavelig talt, sier Bråthen.

Kommunalråd blir stamkunde

Kommunalråd Geir Waage (Ap) deler denne begeistringen,og lover å bli stamkunde i mathallen.

–Tidligere er det mange aktører som har snakket – nå er det noen som tar muligheten. Jeg tror plasseringen er ideell, og jeg tror det er bra at man starter i en fornuftig skala med noen hundre kvadratmeter og ikke legger det opp for stort, sier Waage.

Han tror det kan ligge noen muligheter for offentlig støtte i en startfase.

–Vi har ikke fått noen søknad om dette, og vi må se på konseptet. Men siden dette dreier seg om lokal næringsutvikling, kan det ligge en mulighet for penger som vi har avsatt i et forsknings- og utviklingsfond, sier Waage.

Geir Waage Foto: VEGARD EGGEN
Janne Meland Foto: Bent Ramberg, Adresseavisen
Tobias Aune Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen