I løpet av en uke har over 11 000 kinogjengere i Trondheim løst billett til «The Hunger Games: Mockingjay Part 1». Filmen ble sett av over 100 000 nordmenn i åpningshelga. I USA spilte den inn over 121 millioner dollar på tre dager. Det vil si at den i løpet av én uke er blant 2014s største filmsuksesser.

Det er flere grunner til at amerikansk filmindustri har slitt med å lykkes med storfilmsatsingene sine i det siste. Etter at flere av sommerens milliardfilmer gjorde det dårligere enn forventet på kino i USA, problematiserte flere det påfallende fraværet av ledende kvinneroller i filmene. Menn, dyr og roboter kommer gjerne foran kvinner i persongalleriet.

En av årets få overraskende storsuksesser ble actionthrilleren «Lucy», laget på ganske lite budsjett, med Scarlett Johansson i hovedrollen. Den bidro til å spisse diskusjonen om hvorfor det nesten ikke er kvinnelige helter, for ikke å snakke om superhelter i amerikansk film.

Standardsvaret på det siste, fra de forvokste gutta på toppen av filmbransjen er at det er for risikabelt å lage film med kvinnelig superhelt. Gjerne med skrekkeksempelet Halle Berry som «Catwoman» i 2004. Det ble økonomisk katastrofe. Så var det også en dårlig film. Omtrent som «The Green Lantern» med Ryan Reynolds fra 2011.

De siste ukene har et brev fra 1974 fra Lego til foreldre sirkulert på sosiale medier. Det ble distribuert med et dokkehus for 40 år siden, med understreking av at det er fantasien som er det viktige, at gutter godt kan leke med dokkehus og jenter med romskip, skrev Lego til foreldrene. Sånn er det visst ikke lenger.

Årets beste og mest suksessfulle superheltfilm er «Guardians Of The Galaxy». Den har en kvinnelig helt i en birolle, Gamora, spilt av Zoa Saldana. Da småbarnsmor Kristen Rapp skulle kjøpe T-skjorte fra filmen til sin datter hos barnetøykjeden The Children Place, oppdaget hun at den kvinnelige helten ikke var med på klærne de solgte fra filmen. Hun skrev og spurte hvorfor, og fikk til svar: «The Guardians Of Galaxy shirt is in particular a boy's shirt, which is why it does not include the female carachter».

Det er forstemmende å se hvordan underholdningsindustri og populærkultur bygger opp om kjønnsrollemønster som får Lego anno 1974 til å låte radikalt og alternativt. Det er neppe lønnsomt heller. Suksessen til «Hunger Games»-filmene har bidratt til å gjøre Jennifer Lawrence til den største nye filmstjernen.

Katniss Everdeen er en mye bedre helt for vår tid enn Captain America. Marvel, som spyr ut massive superheltfilmer kommer likevel ikke med kvinnelig superhelt med det første. De har planlagt sine satsinger for år framover og har varslet at det ikke blir kvinnelig hovedrolle hos dem før tidligst i 2018.

I Norge er det heldigvis litt annerledes. Årets sjette mest sette film på kino her i år er «Operasjon Arktis», sett av cirka 230000. Filmen er basert på Leif Hamres guttebok fra 1971. I Grete Bøe Waals friske versjon har tenåringshelten Torgeir fra boka blitt til 13-årige Julia. «Politisk korrekt» vil noen kanskje fnyse. Gjerne det, så lenge så mye av populærkulturen ellers går i motsatt retning.