Flatanger: – Det er blitt vårt motto, sier de. Et titalls nye hus har reist seg på knausene i det idylliske fiskeværet som for bare ti måneder siden ble rammet av den store lyngbrannen og lagt i aske og ruiner, deriblant et hus som tilhører Nils og Lillian.

- Vi hadde forhåpninger om å flytte inn i nytt hus til jul. Nå innser vi at vi at tidsskjemaet ikke holder.

Huset som nå er under oppføring, skal bli utleieleilighet og ikke den permanente boligen til Nils og Lillan, som er de eneste fastboende i Småværet. For de to har store planer. De vil gjenoppbygge det som var. Og litt til. Det vil si at det som var to hus med utleieleiligheter blir til fire. Dessuten skal et servicebygg, pøbben og skjærgårdshandelen gjenoppbygges. I andre etasje får Nils og Lillian sin nye, permanente bolig. Det er en stund til.

- Vi har tenkt å bo i dette huset inntil de første gjestene kommer. Det skjer rundt første april. Tro det eller ei, vi er faktisk fullbooket hele neste år, sier Lillian.

Får det som de vil

Sett utenfra fremstår den nye huset innflyttingsklart, men innvendig gjenstår mye arbeid. Reisverket til skilleveggene har kommet opp, isolasjonen er på plass. Både rørleggere og snekkere er i sving.

- I midten av januar er det nok klart til å flytte inn, sier snekkerbas Sigbjørn Færøvik som bærer veggplater så svetten siler.

Nils og Lillian følger med på byggeprosessen. De gleder seg over at det er store vindusflater i alle oppholdsrommene. Et blikk på de andre husene som er under oppføring i Småværet, bekrefter at mange og store vinduer preger arkitekturen.

- Se på denne utsikten. Panoramautsikt, kommenter Lillian og peker ut over Folla som på denne dag ligger rolig, ja nesten speilblank så langt øyet rekker.

- Det er lagt inn vannbåren varme i gulvene. Det mener vi er en god investering. Vi sparer energi, påpeker Nils.

- De gamle husene som sto her, var over hundre år gamle. Nå blir alt nytt og moderne, nå får vi det som vi vil, sier han og nikker fornøyd.

- Hva er det totale budsjettet for prosjektet?

Lillian og Nils nøler litt og tenker seg nøye om.

- Vi skal ha et møte med banken og Innovasjon Norge. Alt er ikke helt på plass, men vi regner med at sluttsummen blir et sted mellom 15 og 16 millioner kroner....

Gira på å komme i gang

Nils og Lillian har det meste av året som har gått bodd i en campingvogn som er plassert nede ved strandkanten.

- Blir det julefeiring i campingvogna etter som huset ikke blir helt ferdig?

- Neppe. Selv om vogna er ganske stor, blir det både for trangt og stusslig. Vi drar nok inn til Namsos der vi har familie med barn og barnebarn.

Nils og Lillian sier de vil flytte inn i huset når det står ferdig en gang i løpet av januar.

- Selv om det hadde vært innflytningsklart til jul, hadde vi ikke klart å komme i orden. Alt vi eide mistet vi i brannen. Det er ikke en eneste ting å putte i skuffer og skap. Vi har ikke et eneste møbel. Det tar tid å innrede et hus. Derfor tar vi den tiden vi trenger, oppsummerer Lillian.

Nils og Lillian har en klar plan om å flytte tilbake til campingvogna når utleiesesongen starter.

- Jeg er for lengst klar for en restart, påpeker Lillian.

- Vi er veldig gira på å komme i gang, tilføyer Nils.

Reklame på godt og vondt

Nils og Lillian forteller at de har brukt mye tid på å planlegge. Næringsbygget har de jobbet ekstra mye med. Nils leter frem tegningene som viser hvordan hele utbyggingsprosjektet blir til slutt, når alle fem bygningene er ferdig og nytt kaianlegg er på plass.

- Planen er at alt skal være ferdig til sesongen 2016, forteller Nils.

Mange tilreisende til Småværet er stamgjester som har kommet tilbake år etter år. Flest tyskere står på gjestelisten. De har fulgt med på internett og fått med seg det som har skjedd. Et reisebyrå i Tyskland, som er parets hovedkontakt, er blitt nedringt.

- Noen av våre stamgjester kom til og med på besøk i sommer. De hadde leid seg inn andre plasser, men tok likevel turen utover hit for å se hvordan vi har det og hvordan de går, forteller Lillian.

Hun påpeker at de har vært lenge i markedet. Markedsføring har de ikke trengt å tenke så mye på.

- Vi har vært fullbooket til enhver tid. Brannen kom ubeleilig, men det som har skjedd er reklame både på godt og vondt. Ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. Vi har fått mer oppmerksomhet enn noen gang, oppsummerer de to.

Får en opptur

Derfor føler de at de nå står foran en skikkelig opptur.

- Vi kunne ha tatt imot forsikringssummen og latt det være med det. Den tanken har ikke streifet oss, sier Lillian.

- Og hvis vi ikke bygde opp igjen, ville vi få en avkorting av forsikringen, tilføyer Nils.

- Hvordan gikk forsikringsoppgjøret?

- Ingen problemer, sier Nils.

De mistet alt i brannen. Lillian sier at det verste var å skrive listen over alt løsøre.

- Jeg visste ikke hvordan jeg skulle komme i mål, men forsikringsselskapet ga beskjed om at det bare var å ta tiden jeg trengte. Hvis vi ikke leverte en slik liste, ville vi få avkorting på forsikringen, så det var bare å ta seg sammen.

Alt blir ikke helt som før i Småværet. De nye husene har en helt annen standard enn de gamle. Noen har fått kjeller. Andre har vokst i høyden. Nils og Lillian har fanget opp en del kritiske røster.

- Når det bygges nytt, blir det nye aldri en tro kopi av det gamle. En må akseptere at det blir litt forandring, påpeker Nils.

- Hvilken erfaring har dere av byggesaksbehandlingen?

Ser fremover

- Vår erfaring er at det har gått både fort og greit. Det til tross for at sakene har vært innom Fylkesmannen i Nord-Trøndelag etter som det er byggeprosjekt innenfor hundremetersbeltet i strandsonen.

Nils og Lillian tenker tilbake på den tunge tiden de har lagt bak seg. I sommer unte de seg ikke ferie. De ville være i Småværet for å følge med på utviklingen. De første ukene etter brannen var tunge. Å gå blant alle ruinene og asken tok all energi.

- Men nå har vi lagt alt det triste bak oss. Vi trives veldig godt med det vi har holdt på med. Vi ønsker å komme i gang å fort som mulig. Vi knytter nevene, står på og viser at vi er på banen.