«Bare ett triks til da. Pliiis» sier en av guttene som Ingrid Lonar har bedt pent om å forlate skateanlegget.

– Det tar vanligvis litt tid før gutta drar fra hallen, sier Lonar idet hun skater mellom rampene for å få ut de siste guttene.

Hun er ansvarlig for jenteskate i Trikkestallen og en sterk pådriver for å få flere jenter til å skate. Trondheim Skate Associations (TSA) tilbud om jenteskate hver onsdag har eksistert i nesten ti år. Mange jenter har gått inn og raskt ut igjen av skatemiljøet i Trondheim, men de siste årene har antallet faste jenteskatere økt.

– Jenter holder på lenger, engasjerer seg i TSA og Trikkestall-crewet. Skating er fremdeles et guttedominert område, men slike jentedager i hallen viser at det har fungert for å få flere jenteskatere. At økningen skjer nå skyldes nok at flere har oppdaget tilbudet, samt ildsjeler som har stått på for å inkludere kvinner i skatemiljøet, forteller Lonar.

Frihetsfølelse

Når guttene onsdag kveld er på vei ut og jenter med skateboard under arma på vei inn, kan jentene begynne sin egen skatekveld for fullt. En av de faste jenteskaterne er medisinstudent Joanna Sulkowska. Hun ble tipset om TSAs tilbud for ett år siden, og har siden den gang skatet hver onsdag. For Sulkowska er jenteskatedagen et pusterom i en ellers hektisk studenthverdag.

– Det er fint å komme hit og være i en boble, og ikke tenke på noe annet enn skating. Det gir en frihetsfølelse. Jeg kan glemme alle sorger om eksamen og skole, sier hun.

Tross for en økt andel jenteskatere, mener Sulkowsa at enda flere jenter burde skate. Likevel ser hun at det er høy terskel for jenter å komme til Trikkestallen når hallen er full av erfarne gutter.

– Guttene er mye flinkere enn oss jentene. Da kan det være vanskelig å bli inkludert om man ikke kan så mye. En egen jentedag er et bra tiltak fordi terskelen blir lavere for jenter å starte med skating. Her hjelper vi hverandre til å bli bedre. Skating er digg, men det er forbundet med å være en guttesport. Det er synd om skating bare vøre for gutter, sier Sulkowsa.

Samtidig fremhever hun at Trikkestallen er et sted uten press.

– Her er det ikke press på å se bra ut, og det er ikke fokus på sminke eller kropp. Jenteskateingen er et usminket miljø hvor vi bare er oss selv, forteller hun.

– Mestringsfølelsen er stor

Trikkestallen er Norges største innendørs skateanlegg, og er åpen for alle ungdommer i Trondheim. Lonar forteller at målet med en egen jentedag er å få flere jenter til å skate og skape et fellesskap blant rullende jenter.

– Jenter er mer sjenerte enn gutter. Jenteskate skal minske barrieren for å ta fatt med skating. Man må bare begynne et sted, og jenteskate kan være en start. På vår egen dag styrer jentene sitt eget tempo. Dette er en sport hvor man må terpe og drite i om man faller, men mestringsfølelsen er stor. Det bør flere jenter oppleve, sier hun.

Gjør guttene bedre

Både erfarne og nybegynnere er blant de oppmøtte på jenteskate, og alderen spenner seg fra ti år til jenter i tjueårsalderen. De mer erfarne jenteskaterne er ofte i hallen på de andre dagene også. Lonar tror guttene synes det er kult at flere jenter har begynt å skate.

– Guttene drar litt ekstra på når det er jenter til stede. De vil ofte vise seg frem. På mange måter gjør vi også guttene bedre og bygger dem opp ved at de skal tøffe seg. Samtidig kan guttene gi tips til jentene. Likevel tror jeg guttene er sjalu for at vi har vår egen tid i hallen, forteller Lonar.

Ingrid Lonar er pådriver for jenteskate i Trikkestallen. Hun mener det er et viktig for å rekrutere flere jenter inn i skatesporten.