Nede i et driftsrom under Byåsen videregående skole behandles vannet med 10 mikrogram sølv og 30 mikrogram kobber. Foto: GLEN MUSK

– Det er dette vi skal leve av etter oljen, sier daglig leder Lise Marie Nergaard.

Hun sikter til å skape lønnsomme teknologibedrifter. Apurgo er på vei. Selskapet med base på Innovasjonssenter Gløshaugen bekjemper legionellabakterier med sølv- og kobber-ionisering.

Teknologien er allerede kommersialisert. Nede i et driftsrom under Byåsen videregående skole behandles vannet med 10 mikrogram sølv og 30 mikrogram kobber.

Legionella-bakteriene tåler det svært dårlig.

– Det essensielle er samspillet mellom sølv og kobber. Kobberet ødelegger celleveggen hos bakteriene, mens sølv ødelegger bakteriens DNA og dermed også vekstgrunnlaget, forklarer Nergaard.

Les også: Pass deg for badestampen!

Erstatter klor

Metoden er mer effektiv og miljøvennlig enn tradisjonell legionellabekjempelse i interne vannsystemer, mener hun. Det vanligste er å bruke kjemikalier og varmtvannsspyling.

– I dag bruker de fleste klor eller klordioksyd, samt store mengder vann. Med systemet vårt kan man redusere energiforbruket og få mer lønnsom drift. Her på Byåsen har vannforbruket gått ned fra rundt 25 000 kubikk i året til rundt 11 000, sier Nergaard.

Bygg med felles vannfasiliteter for mange brukere er særlig utsatt for legionella. Det er et myndighetskrav at slike bygg er sikret mot legionella-spredning. Apurgo har allerede levert sitt system til flere offentlige institusjoner i Midt-Norge.

Les også: Legionella stenger Husebyhallen

Overvåker behandling

Ved blant annet Søbstad helsehus i Trondheim og Nordlandet ungdomsskole i Kristiansund blir vannet nå utsatt for sølv- og kobberbehandling. Prosessen styres automatisk via et egenutviklet datasystem der driftsdata kontinuerlig logges og overvåkes.

Teknologien er utviklet i samarbeid med NTNU og Sintef.

– Vi har sett viktigheten av å kommersialisere teknologien, og den er derfor ikke patentert på nåværende tidspunkt, sier Nergaard.

Selskapet Aquanoa, med teknologi fra Nederland, tilbyr samme type teknologi som Apurgo. Den største konkurrenten i Norge er imidlertid Termorens, som har base i Skien og tilbyr et mer tradisjonelt system.

– Vi har tatt det meste av forsknings- og utviklingskostnader og har nå et veldokumentert og testet produkt. Å komme gjennom til kundene har vært en viss barriere, men vi har lyktes der, sier Nergaard, som tror på forretningsideen.

– På sikt vil vi selge vårt system gjennom forhandlere, og vi har allerede avtale med K. Lund i Trondheim og Enwa Water Treatment i Sandefjord, sier hun.

Apurgo vil også anvende teknologien på andre områder.

Roser gründermiljøet

Med støtte fra Innovasjon Norge, totalt på 200 000 kroner, gjennomførte selskapet nettopp et forprosjekt for å identifisere flere anvendelsesområder enn legionella-bekjempelse. De fant totalt ni.

– Vi har nå stor tro på å bruke teknologien til økt virkningsgrad og levetid på varmepumper. I et gitt prosjekt har vi for eksempel beregnet en besparelse på 30 kilowattimer, noe som tilsvarer 30 kroner i timen, sier Nergaard.

Som eneste ansatt i selskapet jobber hun med å få Enova med på laget, i tillegg til mer økonomisk støtte fra Innovasjon Norge. Nærheten til teknologi- og gründermiljøet i Trondheim har vært uvurderlig, forteller hun. Nå jaktes en ny investor.

– Målet er å skape en lønnsom teknologibedrift og nye arbeidsplasser i Norge. Apurgo er allerede et godt eksempel på hvordan et høyteknologisk prosjekt kan akselerere, mener hun.

Les også: Advarer mot dagens legionella-tiltak

– Trenger støtte

Rådgiver Jarle Aune i Weibull har gjennom Innovasjon Norge fungert som mentor for Nergaard og Apurgo siden i fjor høst.

– De er et lite selskap som fremover vil trenge støtte til å ta ut sitt potensial, både i form av diskusjonspartnere og finansielle muskler. Men de har alle forutsetninger for å lykkes, mener Aune, og fortsetter:

– Teknologien er god, og kan i tillegg brukes på mange andre områder. Men i for eksempel hotellbransjen tror jeg dette med legionella-bekjempelse svært viktig. Et utbrudd er vel en av de mest alvorlige ting en hotelleier kan komme bort i. I dag er rutinene her i hovedsak manuelle.

I løpet av denne uka leverer Apurgo sitt system nettopp til et Smart-hotell i Hammerfest, som blir første private kunde. Tromsø kommune har også bestilt to anlegg.

Kommunen positiv

Prosjektleder Hanne Sandstad i Trondheim eiendom forteller at Apurgos teknologi ble tatt i bruk etter et legionella-tilfelle ved Søbstad helsehus.

– En beboer ble smittet, selv om det ikke var funnet legionalle-bakterier i vannprøver. I ettertid ble det gjort en vurdering, og vi bestemte oss for å gå for Apurgos teknologi som et prøveprosjekt, sier hun.

Helsehuset på Saupstad er gammelt med eldre rør, lange rørstrekk og vanskelige rørføringer. Det gjorde varmtvannsspyling komplisert.

– Nå har vi hatt jevnlige målinger etter installasjonen for et år siden, og vi er positive. Det blir færre oppgaver for driftsoperatøren, og vi kan sette lavere temperatur på varmtvannstanken, noe som reduserer energiutgifter, sier Sandstad.

Vannet ved Byåsen videregående skole blir jevnlig testet, forteller Lise Marie Nergaard. Foto: GLEN MUSK