Marianne Schjetne, styrer i barnehagen og birøkter Sigrid Bakken Døsvik ønsker å bidra til å stoppe biedøden. Foto: Nils H. Toldnes

Barnehagen er blitt fadder til en bikube. Barna har gitt dronningen navnet Sonja. Nå venter barna spent på når de kan smake honning.

– Til høsten, lover birøkter Sigrun Bakken Døsvik i Bieffekten. Det er hun som låner ut bikuben til barnehagen.

På en overskyet maidag summer noen titalls bier flittig rundt det som kanskje er Trondheims fineste bikube. Barna har ofret et hjørne av barnehagen, der hvor de egentlig har en labyrint til å gå seg vill i. Nå ligger det en trepall oppå labyrinten, og over der står bikuben. Rundt henger det flere varselskilt:

«Ike go in i laberinten». «Ike gå nærme». «Ike fårstyr biene».

Vil redde bier

Det var styrer i barnehagen, Marianne Schjetne, som fikk ideen til å invitere tusenvis av bier til barnehagen.

– Vi ønsker å gi vårt lille bidrag til å redde biene. Derfor tok jeg kontakt med Grønn barneby for å høre om det var mulig å få en bikube i barnehagen, sier Schjetne.

Les også: Dør biene, kollapser naturen

Hennes initiativ førte til at saken ble tatt opp i bystyret, hvor det ble vedtatt å sette ut fem bikuber i barnehager og skoler i Trondheim gjennom Grønn barneby.

Men mangel på penger førte til at fem bikuber ble til to: En i barnehagen på Singsaker og en på Byåsen skole. I hver kube er det rundt 30 000 bier, som i løpet av sommeren kan bli til nesten det dobbelte. Bikubene tilhører organisasjonen Bieffekten som tilbyr fadderskap av bikuber i urbane strøk.

Prøveordning

– Den siste tiden har det vært mye fokus på humlene og bienes truede situasjon. Vårt mål med å inngå fadderskap av bikubene er å gi barna bedre kunnskap og innsikt i dette problemet. Vi har også fokus både på bievennlige planter som vi kan plante og vi oppfordrer barnehager til å lage insekthotell, sier Bjørn Arild Silseth, rådgiver i Grønn barneby.

Les også: Dette er blomstene biene liker

I første omgang er utplasseringen av bikubene en prøveordning. Hvis erfaringene er gode, kan ordningen bli videreført til nye barnehager og skoler.

– Vi håper at skoler og barnehager i nærheten nå drar på besøk for å se på bikubene, sier Silseth.

Fredelige

De har tatt grundige vurderinger i forhold til sikkerhet, men har konkludert med at det ikke er farlig med 30 000 bier i en barnehage.

– Disse biene har vært hos foreldrene mine på Bakklandet, og de er fredelige vesener. Bier har litt samme lynne som humler. Bier er ikke aggressive så lenge de ikke føler seg truet. De er ikke så interessert i matpakkene til barna, men er mest opptatt av å finne blomster som de kan pollinere, sier bie-eksperten Sigrun Bakken Døsvik. Det er hun som skal røkte bikuben og se til at de har de bra.

Barna er heller ikke redd de summende biene:

– De stikker ikke. For da dør de, forteller Synne Godager Skjeldam (5).

Mer frukt og bær

Bikuben på Singsaker står helt ut mot Øvre allé og vil nok føre til mer surr i nærområdet. Men naboene kan trolig også glede seg over mer blomster, frukt og bær. For biene gjør en særdeles viktig jobb med å bestøve blomster og trær. Og på sensommeren kan bikuben gi rundt 20 kilo honning.

– Jeg liker honning på grøten, sier Synne som sammen med de andre barna har lært masse om hvor viktig biene er for plantelivet på jorda

Les også: Bybier og humledød

Byåsen skole har valgt å plassere bikuben på taket, for at den skal få stå i fred. Rektor Wenche Kjellby Nesset er glad de får ta del i prosjektet.

–Vi ser mange muligheter med dette. Vi skal bruke dette tverrfaglig i undervisningen. Vi ser for oss at vi kan ta med elever opp på taket, og så kan vi få besøk av birøkteren som kan lære oss om livet i bikuben. Vi ser også muligheter for å starte elevbedrift for å skape noe av honningen som blir produsert, sier Kjellby Nesset.

Barna har laget fareskilt ved bikuben. Foto: Nils H. Toldnes
Bikuben står høyt plassert, slik at biene ikke kommer for nærme barna i barnehagen. Foto: Nils H. Toldnes