Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) søkte tilflukt under paraplyen til fylkestingsrepresentant Bjørn Engen (Ap) da fagbevegelsen uttrykte sin misnøye med utviklingen i NTE. Foto: LEVIN NESTVOLD JR.

Oljefondet er pengebingen for AS Norge. Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) er Nord-Trøndelags oljefond. I motsetning til i den nasjonale dimensjonen, har nordtrønderne ikke bare store verdier i sitt oljefond. De har også svært sterke følelser for NTE. Derfor er også engasjementet stort, slik det kom til syne i fylkestinget i Nord-Trøndelag torsdag.

Når NTE karakteriseres som Nord-Trøndelags arvesølv eller som juvelen i krona, er det uttrykk for NTEs store betydning. Energiselskapet har bygd det moderne Nord-Trøndelag, har skapt velstand og fremgang. NTE representerer også en dugnadsånd i samfunnsbygging. Det handler videre om store verdier. Selskapet kan være verdt mellom 12 og 15 milliarder kroner.

Striden som kulminerte etter en flere timer lang behandling i fylkestinget torsdag, handler om, to ting: For det første organisering av eierskap og NTEs utvikling som energiselskap. Det andre er sammenslåing av kommuner og sammenslåing av fylkeskommuner.

Om ordførere, fylkespolitikere og andre aktører slåss så busta fyker, er det likevel bred enighet om følgende: Uansett hvordan det går og hva som skjer; sørtrønderne skal under ingen omstendigheter slå kloa i NTE-milliardene. Derfor vedtok fylkestinget følgende: "Dersom fylkeskommunen opphører som egen enhet, overføres hovedeierskapet av NTE til kommunene i Nord-Trøndelag." Det er likevel enklere å vedta enn å gjennomføre.

Les flere kommentarer fra Gunnar Okstad her

Det ligger an til knallhard kamp om hvor stor eierandel hver enkelt kommune skal få, og spørsmålet er påtrengende. Sammenslåingen av Rissa og Leksvik er fylkesoverskridende og skal avgjøres i september, men det er høyt opp og langt frem før det blir avgjort hvor stor eierandel Leksvik kan få i NTE.

Sammenslåing av Nord- og Sør-Trøndelag kan utløse ny konsesjonsbehandling for kraftproduksjonen, med risiko for at strengere krav kan koste penger. Videre kan staten om ikke lenge komme til å fryse alle verdier i fylkeskommunene for å hindre posisjonering før en regionreform.

NTE og Trønderenergi, som eies av kommunene i Sør-Trøndelag, bør bli ett selskap, men en sammenslåing kan bli mye vanskeligere enn å slå sammen kommuner og fylkeskommunene. Det ene hinderet er ulik eierstruktur, selv om både NTE og Trønderenergi er eid av det offentlige. Det andre er at NTE er en god del større enn Trønderenergi. Det tredje er at det fortsatt er åpne sår etter tidligere oppkjøps- og sammenslåingsforsøk. Direktørene snakker kanskje godt og fornuftig sammen, men deres respektive eiere er muligens ikke like rasjonelle.

Skal NTE kunne hente inn ekstern kapital? Ja, bestemte i går flertallet i fylkestinget, etter en lang debatt og kompromissrunder. SV og Senterpartiet var mest skeptiske, med støtte fra fagbevegelsen og en del ordførere i Arbeiderpartiet. Uttrykket privatisering er blitt brukt som skremmebilde og skjellsord, særlig rettet mot Arbeiderpartiet. Men det er mer retorikk enn realiteter i uttrykket, selv om det fra mindretallet er frykt for at verdiene i NTE på sikt kan bli mindre.

Det har vært den samme diskusjonen om ekstern kapital i Sør-Trøndelag, men der kom åpningen etter en mer lavmælt debatt. Det er uttrykk for at Trønderenergis posisjon og betydning i sørfylket er mye mindre enn den NTE har i nordfylket.

Det har plaskregnet i Trøndelag de siste ukene. Møkkaværet tok heller ikke pause mens fylkestinget diskuterte arvesølvet. Det som er møkkavær for noen, er penger for andre, i hvert fall der regnet passerer en kraftturbin på sin vei fra sky til sjø.

Regn er penger, men pengene skal forbli i Nord-Trøndelag.