– Jeg så ikke for meg at det kom til å bli slik. Da jeg var ferdig utdannet hadde jeg to jobbtilbud, og det var mange som var nyansatt, sier Silje Kammen.

27-åringen fra Inderøy var ferdigutdannet materialingeniør ved HIST i Trondheim i 2011, fikk seg jobb og kjøpte seg rekkehusleilighet utenfor Levanger et halvt år senere.

Kammen hadde fått seg jobb som ingeniør i Aibel. En god jobb hvor hun gjorde det hun likte, og det i en bransje som fremdeles var i stadig vekst.

Les også: Bredero Shaw har ansatt 84 nye

Les også: Mot oljestrømmen

Nedturen

Som Adresseavisen tidligere har skrevet har rundt 330 ansatte i trøndersk oljenæring mistet jobben siden september i fjor. Her kan du på et interaktivt kart se hvordan kuttene har rammet de forskjellige kommunene.

I likhet med de flere andre bedrifter i Trøndelag ble også Aibel AS på Stjørdal rammet av nedturen i næringen som er forårsaket av en stadig synkende oljepris. Totalt måtte 67 personer gå.

– Vi må tilpasse bemanningen til de arbeidsoppdragene vi har. Hvordan fremtiden vil se ut vet jeg ikke, men vi håper at høsten vil kunne gi oss noen svar der, sier kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal i Aibel.

Selskapet driver med vedlikehold og modifikasjon av oljeplattformer, med kontorer flere steder både i Norge og resten av verden.

Les også: Slik er oljebedriftene påvirket av nedturen

Drømmejobb

– Da jeg begynte i Aibel på Stjørdal var vi rundt 75 ansatte. På det meste var det rundt 120 personer som jobbet der. Vi fikk jo etter hvert vite at 2014 og 2015 kunne bli år med mindre aktivitet, men vi tenkte ikke at det skulle bli så store oppsigelser, forteller Kammen videre.

– Det var et sjokk da den første runden med oppsigelser kom. Vi hadde fått antydninger om at noe kunne skje, men jeg trodde i verste fall det ble permitteringer og ikke oppsigelser, sier 27-åringen.

For ett år siden ble hun forespeilet å skulle pendle til Stavanger for å jobbe der, men i slutten av september kom andre oppsigelsesrunde og Kammen mistet jobben.

– Jeg tenkte ikke så mye på det før det kom beskjed om det på intranettet vårt, men da var det ikke et så stort sjokk. Allerede etter den første oppsigelsesrunden kom det beskjed om at det kunne komme flere runder, så det var kanskje ikke så ille for oss som for dem som forsvant i første runde. Vi var forberedt på hva som ville komme, sier hun.

Arbeidsledig

– Men egentlig hadde det vært bedre om jeg hadde røket i første runde, for da var det fremdeles en del jobber å få. Det er flere av dem som ble sagt opp i første runde som har fått seg ny jobb.

27-åringen hadde tre måneders oppsigelsestid. Det var først etter de tre månedene det virkelig gikk opp for henne at hun var blitt arbeidsledig.

– De tre månedene gikk greit, for da var jeg jo ansatt og fikk lønn. Det var en overgang å gå fra å være fast ansatt til å begynne på NAV, og noen dager er kjedeligere enn andre. Jeg kjenner at jeg blir litt ekstra giddeløs av å gå ledig, men alt i alt har det har gått greit.

Nå fyller hun dagene med husarbeid, gåturer og bøker. Og jobbsøking da, selvfølgelig.

– En kan bli litt lei av å gå hjemme hele tiden, og selv om jeg stadig søker etter ny jobb er jo ikke det noe som tar så mye tid. Det kommer jo ikke nye stillinger hver dag.

Hun søker nå på ingeniørjobber innen flere næringer, både i det kommunale, statlige og private markedet, fra Trondheim i sør til Steinkjer i nord.

Angrer ikke

– Jeg kunne tenkt meg å bli boende her ettersom samboeren min jobber i Verdal, og siden det vil gi meg overkommelig pendletid til for eksempel Trondheim. Men jeg vil gjerne ha en jobb raskt. Jeg merker at jeg ikke er laget for å gå hjemme hele tiden, sier hun og legger til at hun ikke har et vondt ord å si om Aibel.

– Jeg er glad for at jeg tok den jobben og fikk den arbeidserfaringen jeg fikk. Jeg angrer ikke på noe, og har fremdeles god kontakt med flere av de jeg jobbet med.

Selv om ingeniøren ikke tror på en ny topp lik den oljebransjen hadde for få år siden, tror hun det kommer nye oppturer.

– Det er jo vanskelig å spå, men en ser jo at det kommer nye prosjekter. Så jeg håper jeg får meg jobb i løpet av høsten.

– Jeg må bare være positiv. Noe annet nytter ikke, avslutter hun.

Nedgangen fortsetter

– Vi regner med at et fall i oljeinvesteringer på 15 prosent i år, ti prosent neste år og fem prosent i 2017, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Etter femten år med stigende oljepris, økende aktivitet i Nordsjøen og stigende etterspørsel går det nedover for oljenæringen.

– Det er flere forhold som virker sammen her, men det viktigste er at oljeprisen har flatet ut. Det siste året er den halvert i verdi. Dette påvirker aktiviteten i Nordsjøen både fordi selskapene tjener mindre og derfor tvinges til å kutte kostnader, og gjennom at en lav oljepris kan medføre lavere forventninger til fremtidig oljepris, noe som fører til nye vurderinger av hva som er lønnsomt å gjennomføre, fortsetter Dørum.

Økt arbeidsledighet

Oljeinvesteringene utgjør rundt ni prosent av aktiviteten i den norske fastlandsøkonomien. Sjeføkonomen mener derfor at fallet vil bety vesentlig lavere aktivitetsvekst i resten av økonomien.

– Veksten i norsk økonomi har bremset kraftig opp, jobbveksten har stanset opp og arbeidsledigheten har begynt å øke. Det er ikke dramatisk på nasjonalt nivå, men i Rogaland har arbeidsledigheten steget med 30 prosent, og på landsbasis har ledigheten for ingeniører steget med 70 prosent det siste året, sier han.

Selv om det i all hovedsak er de i oljenæringen som er direkte berørt kan ringvirkningene påvirke alle. Spesielt om vi blir for sparsommelige.

– Det er typisk med selvforsterkende effekter når en har slike nedturer. Du ser naboen din miste jobben, og tenker at du må spare mer i tilfelle det blir dårligere tider, og plutselig har enda en nabo mistet jobben fordi du bruker mindre penger.

– Om folk flest blir redde for jobbene sine, sparer mer og bruker mindre vil oppbremsingen bli hardere, og nedturen blir dypere og/eller mer langvarig. Men dette er sånt som er vanskelig å spå.

Opptur på sikt

Selv om Dørum spår noen år til med fallende pris tror han det kommer til å gå oppover igjen om noen år.

– Vi tror jo at oljeprisen skal opp på sikt, og vi tror at investeringsnedgangen avløses av forsiktig oppgang fra 2018. I tillegg tror vi ikke at nedgangen blir så sterk at vi får en sterk økning i ledigheten. Men det kommer nok til å være rundt 30.000 arbeidsledige på det meste, sier han.

Han peker på at vi har en lav rente som kan kuttes mer og en svak krone som årsaker til optimismen.

– Det hjelper på vår konkurranseevne. I tillegg har vi sterke statsfinanser som kan brukes til å holde aktiviteten oppe, avslutter Dørum.

Nedgang: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets tror det blir noen år til med nedgang før trenden vil snu. Foto: DNB