Mausund: Øya ligger en halvtimes tid med ferje fra Frøya, og har totalt 207 fastboende.

I lengre tid har øysamfunnet slitt med fraflytting. Ildsjeler ville sette en stopper for dette. Nå begynner de å se resultater: Helena Rut Hinriksdottir (44), Borkur Hrafn Noason (45) og deres sønn Hinrik Noi Borkurson (8) kom flyttende 15. juli.

– Hvis vi trives her, skal vi kjøpe hus. Så langt har vi hatt det veldig fint på Mausundvær, sier Hinriksdottir.

Følg brukeren elsykkeladressa på Snapchat! Tagg dine bilder på Instagram med #elsykkelpatruljen.

Minner om Island

Noason jobber på Salmar og Hinriksdottir er kokk ved Kjeila kro- og gjestgiveri.

– Mausund minner om Island – både landskapet og de gamle, små husene, sier Hinriksdottir.

Det går dårlig med islandsk økonomi. I tillegg til at Borkur jobbet som lærer og Helena som lærervikar, drev de restaurant på sommeren for å få ekstra inntekt.

– Vi jobbet stort sett alltid, og fikk altfor lite tid til Hinrik, forklarer Hinriksdottir.

Følg med i elsykkelpatruljens mikroblogg!

Ble invitert til Mausund

Dette gjorde at familien begynte å leke med tanken om å flytte til Norge. I april dro de til Vestlandet. Mens de var der, ble de kontaktet av mausundværingen Vidar Oskarson. Han er med i folkeaksjonen for å stoppe fraflytting og kjempe for tilflytting.

– Vi jobber spesielt for å få barnefamilier hit. Skolen her er en viktig del av samfunnet, og den kan ikke bli lagt ned, sier Oskarson.

Paret tenkte mye frem og tilbake, før de til slutt valgte å reise til øyriket i Frøya.

– Jeg hadde aldri trodd at vi skulle havne her, men er veldig glad det ble slik. Nå er alltid Borkur eller jeg hjemme, sier Hinriksdottir.

Målet til folkeaksjonen er å få én til to tilflyttende familier hvert år fremover.

- Mausund har alt

– Mausund har alt, både skole og arbeidsplasser for oss, sier Noason, som kom tilbake fra sin fjerde arbeidsdag hos Salmar mens elsykkelpatruljen var på besøk.

Han har vært bekymret for om sønnen ville trives på Mausund.

– Heldigvis har han hatt det veldig bra, og trives godt ute med venner. Da han kom hjem en kveld, sa han plutselig: «Åh, dette var en bra dag». På norsk! Veldig morsomt, ler Noason.

Åtteåringen kan foreløpig bare islandsk, men har fått mange venner på Mausund trass språkbarrierer. Snart begynner han på skolen her. For den islandske familien er det uaktuelt å flytte til en storby.

– Vi trives ikke i store byer, så Trondheim ville for eksempel ikke passet for oss, sier Hinriksdottir.

Dro aldri hjem

Anne Sofie Botnan (43) hadde sommerjobb på gjestgiveriet på Mausund i 2003. Hun skulle egentlig vende hjem til Trondheim etter tre måneder. Nå har det gått 12 år, og hun er der fortsatt.

– Jeg hadde overhodet ingen tilknytning til stedet. Jeg hadde aldri vært her, og hadde vel egentlig ikke peiling på hvor jeg skulle. Jeg så bare en liten prikk på et kart, ler Botnan.

Hun ble betatt av stedet – og én av mausundværingene. Arild Trygve Nordvik gjorde sitt for at kvinnen fra Byåsen skulle bli.

– Hun var heldigvis ikke tungbedd, smiler Nordvik, som jobber med fiske.

Anna Sofie Botnan åpnet Havna kafé på Mausund i sommer.

– Jeg hadde alltid et håp om at det ville komme mange gjester, men det har blitt enda bedre enn det jeg hadde trodd, sier hun.

Hinrik (8) kan foreløpig ikke norsk, men har fått mange venner på Mausund. Foto: Jonas Bjoerkli