– Ressurssterk for meg er det St. Olav Hospital kaller krevende pasienter. Krevende pasienter spør, og spør opp igjen og vil ha informasjon så fort den foreligger. De vil ha rask behandling og vil ikke bli glemt. Og jeg har vært en krevende pasient, og det er jeg fortsatt, forteller Wennes.

Hun har fått cellegift, stråling og vært igjennom seks store operasjoner. Hun er fortsatt under behandling og har kjempet for kurativ behandling, fremfor det de kaller livsforlengende.

Kurativ behandling gir håp

– Jeg vil gjøre alt for å fjerne kreften, og for meg betyr det operasjoner. Noen av disse operasjonene har så mange bivirkninger, og komplikasjonsfaren er så stor, at enkelte leger ikke har anbefalt dette. Men så lenge kurasjon er mulig er jeg villig til å ta den risikoen. Dessuten er fagkompetansen så stor ved St. Olav at jeg føler meg trygg på at de gjør en god jobb.

Wennes gjør det hun kan for å få svar, og har erfart at det ikke alltid er like enkelt. Tilgjengeligheten blant fagpersonalet på St. Olav kan være vanskelig, noe hun opplever som svært ubehagelig.

– Det er viktig å være spørrende, og ikke gi seg før man har forstått hva man står overfor. Det er lett å skaffe seg informasjon, på nettet blant annet, men det er vanskelig å orientere seg inne i sykehusmiljøet. Det kan være vanskelig å få tak i de kirurgene som skal operere deg. Og da er det viktig å ikke gi seg.

– Kreftdiagnose er et traume

Hun savner et akuttmottak for alle som får en kreftdiagnose. Det er et sjokk og man aner ikke konsekvensene av det man skal gjennom, ifølge kreftpasienten som sammenligner det å få en kreftdiagnose med å bli utsatt for en ulykke.

– Problemet er at du får en diagnose, drar hjem, og aner ikke hva som skal skje. Og det er dette de nye pakkeforløpene nå skal hjelpe oss med. At dersom du får en kreftdiagnose, får du samtidig beskjed om behandlingsforløpet det nærmeste året. Og akkurat det er bra med kreftbehandling, den er standardisert og endrer seg fort, alt etter forskning. Dette er for hvermannsen. Alle skal få tilgang på samme behandling, uten å måtte kjempe for dette på egen hånd, sier Wennes.

Hun ser likevel at det er lett å gå til grunne både i systemet og som kreftpasient fordi behandlingen i seg selv er voldsom og hard. Hva slags type behandling du får handler også om hva du er fysisk og psykisk sterk nok til å takle.

Velger å leve et vanlig liv

– Jeg har brukt mye krefter på å ta kontroll over det lille jeg kan ta kontroll over, og for meg handler det om å gjøre kreftsykdommen så liten som mulig, og gjøre meg så frisk som mulig, forteller Wennes, som til tross for kreftsykdommen er i full jobb som professor ved Handelshøyskolen i Trondheim.

– Jeg vil ikke være den kreftsyke dama, jeg vil være Grete, mamma, professor, venninne, aktiv og levende. Så lenge det er håp om å få meg helt frisk, skal jeg klare å håndtere bivirkningene og ulempene ved behandlingen. Mitt håp er å bli helt frisk.