Arbeidsminister Robert Eriksson sier han vil ha flere slike storsamarbeid, men at han ikke vil tvinge noen til sammenslåing.

Fra og med nå i sommer ledes Nav-kontorene i Stjørdal, Meråker, Frosta, Selbu og Tydal fra samme sted - Kjøpmannsgata i Stjørdal. Hit kom statsråden tirsdag for å kaste glans over Nav-samarbeidet.

Les også: Nav flytter - Orkdal taper 50 arbeidsplasser (PLUSS)

- Tidligere og bedre hjelp

- Det vi gjør her i Stjørdal, betyr at vi får et helt annet kompetansemiljø, og vi får utnyttet ressursene på en helt ny måte. Det betyr tidligere og bedre hjelp til brukerne, sier Eriksson til Adresseavisen.

Selv om alle medarbeiderne i de fem kommunene slås sammen i en felles enhet, skal de fysiske Nav-kontorene i de fem kommunene bestå. Nav sier dette vil sikre mer effektiv og stabil drift, større fagmiljøer, mer enhetlig praksis - og økt rettssikkerhet for brukerne.

Les også: Fire menn forteller hvorfor de svindlet Nav (PLUSS)

Les også: Eriksson forbannet på trygdesvindlere

Ingen tvang

Statsråden sier han nå arbeider med å følge opp det såkalte Vågeng-utvalget, en ekspertgruppe som har gjennomgått Nav og som leverte sine konklusjoner i vår.

- Vi skal gjenreise A-en i Nav (legge mer vekt på arbeid, journ.anm.), dreie fokuset fra en byråkratireform til en brukerreform og gi mer makt til Nav lokalt. Det de gjør her i Stjørdal, følger opp alle disse punktene, sier Eriksson

- Vil du oppmuntre eller tvinge andre kommuner til lignende samarbeid?

- Jeg skal oppmuntre, ler statsråden.

Samarbeider mye

I Værnes-regionen er de gode på å samarbeide. Allerede i 2006 etablerte de felles barneverntjeneste, som nå omfatter kommunene Frosta, Meråker, Selbu, Stjørdal og Tydal. Regionen har også felles legevakt og det er en rekke diskusjoner om videre utvikling innen helsesektoren.

Men sommerens store nyhet er altså Nye Nav Værnes.

- Det er kommunene som har ønsket seg samarbeidet. Så langt er det blant annet opprettet et felles arbeidssenter for alle kommunene, og vi har en egen, felles ungdomsgruppe, sier Roar Vikvang som leder det nye «superkontoret» fra Stjørdal.

Han sier samarbeidet på tvers av fylkesgrenser byr på noen utfordringer:

- Her er direktoratet involvert. Vi opplever mye interesse og støtte, for dette er prosesser som man kan lære av for eksempel i forbindelse med kommunereform, sier Vikvang.

Det er flere som samarbeider om Nav-kontorer i Trøndelag, blant annet har Oppdal og Rennebu en felles Nav-leder. Det samme gjelder Hitra og Frøya, Hemne og Snillfjord og på Nord-Fosen samarbeider tre: Osen, Roan og Åfjord.

Les også: Uførepensjonist anmeldt for svindel av 1,3 mill.