Børsfall i Kina, får konsekvenser for pensjoner i Norge. Det er i øyeblikket ingen trygge gjemmesteder for sparepenger. Bildet er fra børsen i Shanghai ved starten av finanskrisen i september 2008. Foto: NTB scanpix

Den økonomiske uroen gir størst oppmerksomhet om arbeidsplasser, oljepriser og andre synlige utslag av dårligere tider. Finansielle stormkast skaper stor usikkerhet også om andre verdier. Men det er ikke bare bare rikinger som har store verdier plassert i aksjer, obligasjoner, fond og eiendom som bør ha vondt i verdipapirkontoen i disse dager. De fleste av oss har finansielle eiendeler, men mange har ikke noe forhold til disse verdiene før de blir pensjonister.

Aksjer: Grådighet og frykt driver en evig maktkamp om kontrollen over aksjemarkedet. Det er derfor aksjeverdiene akkurat nå svinger mer enn normalt. Det er gjerne slik i tider der det er stor usikkerhet og der verdiene har falt kraftig. Likevel er det i ruskete tider noen er dyktige og heldige og legger grunnlaget for fremtidens formuer. Andre som eier aksjer og andeler i aksjefond bør snu seg vekk og se frem til at det kommer bedre dager etter disse.

LES OGSÅ: Maler helsvart bilde for oljebransjen

Obligasjoner, da? Niks. Når finansverdenen har gått av hengslene som nå, gir heller ikke obligasjoner og andre rentepapirer noe tilfluktssted for sparepenger. En obligasjon er et utlån til en bedrift eller en stat. Fordi stater har trykket penger og lånt vettløst, er verden full av obligasjonslån. Obligasjoner regnes som en litt tryggere investering enn aksjer. Ofte er det slik at når aksjer går godt, gjør obligasjoner det dårlig og omvendt. Nå er det ille for begge disse investeringsmåtene. Det er i det hele ingen steder å gjemme seg og pengene i disse dager.

LES OGSÅ: Tre ting som kan føre til krise

Penger i banken gir knapt rente, men pengene er i det minste trygge. I midten av juni ble småsparerne rådet til å flytte penger fra bank til aksjefond. I disse dager er det åpenbart at det i beste fall var et tvilsomt råd. Børsene blør og aksjekursene faller mer enn de klatrer. Det er ikke et krakk, men nervøsiteten er stor. Det er tvilsomt om vi har sett det siste aksjefallet for denne gangen.

LES OGSÅ: Advarer mot skjulte problemer i Kina

Det som kanskje er den beste sparemetoden akkurat nå er å betale ekstraordinære avdrag på boliglån. For mange er det nokså unaturlig, siden det er bortimot gratis å ha lån. Men det kommer tider etter disse, og da kan vinnerne vise seg å være de som valgte å betale ned boliglånet kjappere enn det banken anbefalte.

Det er ikke bare rike pengefolk som mangler et trygt og ynglende gjemmested for sparepenger. Problemet gjelder også din og min pensjon. Utfordringen for tjenestepensjoner gir ulike utslag i offentlig og privat sektor. I offentlig sektor tar i realiteten skattebetalerne den økonomiske risikoen for at ansatte i stat og kommuner fortsatt har såkalte ytelsesbaserte pensjoner. Her er de ansatte garantert en minsteavkastning, selv om aksjer og obligasjoner for tiden er et katastrofeområde. Kommunenes utgifter til pensjon til egne ansatte er de siste årene blitt så store at de truer med å redusere tjenestetilbudet til innbyggerne. Temaet er påtrengende, men blir ikke nevnt med et ord i valgkampen.

LES OGSÅ: Tidenes høyeste boligpriser

Offentlig ansatte kan se frem til greie pensjonsutbetalinger, selv om det ryker og fyker i finansmarkedene. Det samme gjelder de stadig færre ansatte i private bedrifter som fortsatt har ytelsespensjon. For å si det enkelt: Det er aksjonærene i DNB som må blø for at DNB Liv må betale en lovpålagt avkastning til pensjonskundene, selv om livsforsikringsselskapet ikke får inn den samme avkastningen fra sin finansforvaltning.

Dermot må en voksende gruppe privatansatte i disse tider se at deres pensjonsverdier har krympet i takt med børsenes utvikling. Det gjelder alle som jobber i bedrifter som har gått over til innskuddsbasert pensjonsordning. Her er det ingen garantert avkastning. All verdiutvikling blir den ansattes fortjeneste eller tap. Selv om det har gått ned de siste månedene, skal innskuddspensjon likevel gi god avkastning over tid, hvis teoriene holder.

Når børsen i Shanghai stuper, får Ola i Trondheim mindre i pensjon. På den annen side har det kinesiske mirakel også ført til stor økonomisk velstand her på den andre siden av kloden.

Alt henger sammen med alt, både når det går opp og når det går ned.