I avisen 21.8. blir professor i farmakologi, Lars Slørdal, intervjuet om at man kan dø av feil kombinasjon av medisiner.

Det er tankevekkende det han skriver. Og det er absolutt grunn til å lytte når kritikken av medisinbruk kommer fra skolemedisinens egne rekker. Slørdal henviser til internasjonale studier som viser at legemiddelbivirkninger er en av de viktigste årsakene til at folk dør. Bare dødsfall som skyldes hjerte- og karsykdommer og kreft, er større. Den danske professoren og overlegen Peter C. Gøtzsche, som har ingen bindinger til den farmasøytiske industri og som er leder av det uavhengige internasjonale forskningssenteret The Nordic Cochrane Center, går så langt som å hevde at 80 prosent av dagens medisin burde fjernes. Grunnen til det er at bivirkningene er større enn gevinsten, og at han har liten tro på at leger er i stand til å redusere den unødvendige og helsefarlige bruken.

Gøtzsche og flere seriøse forskere er spesielt kritisk til bruken av psykofarmaka, som på samme måte som sovemedisin og hodepinemedisin, ofte forsterker de symptomene som medisinen er ment å hjelpe mot. En gjennomgående kritikk fra mange innen skolemedisinens egne rekker er at medisiner ment som forebyggende behandling, som for eksempel blodtrykks- og kolesterolsenkende samt influensavaksine, har liten positiv betydning for andre enn for legemiddelindustrien.

I vår vestlige medisin er ofte svaret på årsaken til at vi er syke at vi blir angrepet av bakterier, virus eller sopp. Det er derfor selvsagt at disse må drepes med hjelp av medisiner. Innenfor et slikt behandlingsregime ser en på kroppen som en kjemisk fabrikk. En annen forklaring på sykdom er at det skyldes et nedsatt immunforsvar. Årsaken til det er foruten arvelige faktorer, dårlig hygiene, utilfredsstillende ernæring, rusmidler og psykiske påkjenninger. Det gir seg utslag i ubalanse i kroppens energimønster og derfor vil behandlingsformer som påvirker det, bidra til bedret helse. Ifølge WHO benytter 75 prosent av verdens befolkning urtemedisin. Andre store medisinske systemer er akupunktur, ayurvedisk medisin, antroposofisk medisin og homøopati. Behandlingsformer som i mange land, også europeiske, er sidestilt med skolemedisinsk behandling.

Det er flott at stadig flere innen skolemedisinen ser svakheter med unødvendig bruk av medisiner og at flere pasienter blir resistente mot kjemisk behandling. Før eller siden vil naturlige og helsefremmende behandlingsformer presse seg frem. Spørsmålet er bare hvor mange som må dø før de blir akseptert av den etablerte medisin i Norge.