Applausen stod i taket og tårene rant i nullutslippshuset like ved den såkalte Perleporten på Gløshaugen. Det var dagen for de store ord og de sterke følelser. Statsminister Erna Solberg (H) hadde sagt de forløsende ord: Regjeringen går inn for én campus, og den skal ligge på Gløshaugen.

Konklusjonen om samling på Gløshaugen kom egentlig ikke som noen stor overraskelse. Det er ikke gått en måned siden kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var på immatrikuleringsfesten på NTNU og lekket fra den såkalte kvalitetssikringsrapporten. Den konkluderte med at både samfunnsøkonomiske og faglige hensyn tilsier samling av det delte universitetet på og ved Gløshaugen.

Les også: Anbefaler NTNU-samling

Det overraskende er den raske og effektive beslutningsprosessen fra regjeringens side. Selv om Røe Isaksen i august lovte at det ikke skulle gå vinter og vår før regjeringen fattet sin beslutning, har statsrådene her vist stor handlekraft. Det er viktig for prosessen videre. Nå slipper man en langtrukken og ressursødende diskusjon om lokaliseringen av campus. Som Isaksen sa med henvisning til salig sir Winston Churhill: - Dette er slutten på begynnelsen.

Nå skal det jobbes for et bedre, større og sterkere universitet av nasjonalt og internasjonalt format.

Beslutningen er historisk. Regjeringen har skåret gjennom etter 20 års lokaliseringsdiskusjon. Kreftene mot en samlet campus har vært sterke blant de ansatte, mens studenetene hele tiden har gått inn for en slik løsning. I bakgrunnen har det vært arbeidet iherdig av lokalpolitikere og fylkets stortingspolitikere for å få til denne løsningen. Den har stor betydning ikke bare for univesitetet, men også for byen Trondheim og for nasjonen Norge.

Les også: Studentene jubler

Både statsministeren og kunnskapsministeren understreket at campusløsningen i Trondheim ikke er kun et lokalt, men et nasjonalt anliggende. Det som fra nyttår blir Norges største universitet, må samle kreftene for å bidra til den store omstillingen vi skal gjennom. Det er kunnskap, kompetanse og teknologi vi skal leve av i fremtiden.

Beslutningen setter store krav til Trondheim som vertsby. I dag går Elgeseter gate som en barriere mellom miljøet på Gløshaugen og det medisinske miljøet på Øya. Det blir avgjørende for en vellykket campusløsning at politikerne snart kommer frem til enighet om hvordan trafikktrykket i gata kan reduseres. Rektor Gunnar Bovim ønsket seg så mange tunneler som mulig for å få trafikken under jorda.

Les også: Det ble litt jubel, sier Rita

Blant de fornøyde gjestene på seremonien, var også administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs Hospital. Han ønsker nabovarslet om campus hjertelig velkommen. Han ser også en mulighet for at sykehuset nå endelig kan få det etterlengtede psykiatribygget som politikerne har lovet, men som ennå er i det blå. Når psykologstudiet flyttes til Øya, må studenter og ansatte ha et sted å være. Her vil vi nok få en ny kamp fremover.

Det følger ennå ikke penger med på vedtaket. Røe Isaksen ville ikke lekke fra statsbudsjettet, men det ligger i sakens natur at pengene kommer. Spørsmålet er bare hvor langt de rekker. Foreløpig kan det bare gå en vei for campus NTNU: Fremover.

Les også: Sola skinner over NTNU