Annerledeslandet

Politisk skiller Trøndelag seg mye fra resten av landet. Der Ap og Høyre tradisjonelt kniver om å være største partiet, står det som oftest mellom Ap og Sp i trønderske kommuner. I dag har Sp og Ap 21 ordførere hver i Trøndelag. Trøndelag er et rødgrønt annerledesland der Høyre og Frp sliter med å få grep om velgerne. Her samarbeider Sp oftere med de borgerlige, og skaffer seg på den måten mange ordførere.

Se oversikt over ordførerne i Trøndelag ved å klikke deg inn på kommunene i kartet øverst i artikkelen.

Generelt er det slik at jo mindre kommunen er, jo mindre betyr de politiske skillelinjene. Personkjemi har alt å si. Derfor kan man se overraskende parhester, som på Hitra der Aps Ole Haugen er ordfører og Pensjonistpartiets Per Ervik er varaordfører. Ervik har fortid fra Frp og gjorde et brakvalg i 2011. Mange steder er det vanskelig å få øye på de helt store politiske forskjellene. Da blir valget mest et spørsmål om person og hvem man har størst tillit til.

Det besværlige ordførertillegget

I kommunene er det ikke mye tegn til regjeringsslitasje. Ordførere klipper snorer, åpner kulturhus, holder 17. mai-taler og blir kommunens «kjendis». Det gir dem et ordførertillegg. Opposisjonen blir ofte den bitre og sure politikeren som alltid kommer med kritikk. Sittende ordførere har som regel lettere for å bli gjenvalgt enn utfordrerne. Derfor har ordførere som Berit Flåmo (Ap) på Frøya, Vibeke Stjern (Ap) i Åfjord, og Per Olav Tyldum (Sp) i Overhalla solide forsprang. For ikke å snakke om Hemnes Ståle Vaag (Ap), som kan skryte på seg å være Trøndelags mest populære ordfører.

Prøv deg på: VÅR VALG-QUIZ

Det er mest spenning knyttet til de stedene der sittende ordfører ikke tar gjenvalg. Erfaringsmessig kan alt skje der kandidatene stiller med «blanke ark». I Sør-Trøndelag takker ordføreren for seg i Selbu, Tydal, Malvik, Osen, Ørland, Oppdal og Snillfjord. Bjugn skiftet ordfører midt i perioden, så Ogne Undertun (Ap) har fått muligheten til å bli varm i trøya. I Ørland står kampen mellom Høyres Tom Myrvold, varaordfører Knut Ring (Ap) og Sps Finn Olav Odde, kjent for mange som Farmen-Finn. I dag har Høyre kun én ordfører i Trøndelag, men Ørland er en kommune der Høyre har gode muligheter til å kapre en til.

Også i Malvik kan alt skje. Ap gjør det tradisjonelt sterkt, men mange er opptatt av å bryte deres lange makttradisjon. Aps unge toppkandidat Ingrid Aune kan bli Malviks første kvinnelige ordfører om hun ikke taper for Høyres Eva Lundemo eller jokeren Torgeir Anda (V). Også i Meråker takker Bård Langsåvold (Ap) for seg etter 20 år som ordfører. Det kan gi en mulighet til å bryte den lange rekka med mannlige arbeiderpartiordførere. Oppdal blir garantert historisk. Etter at veteranen Ola Røtvei (Ap) sa nei til gjenvalg, stiller samtlige partier unntatt Frp med en kvinne på topp.

Les også: Personstrid og utbrytere øker spenningen

Åpent i mange kommuner

I Nord-Trøndelag takker åtte av fylkets 23 ordførere for seg etter valget. Namsos, Meråker, Frosta, Leksvik, Snåsa, Lierne, Fosnes og Vikna får garantert en ny mann eller kvinne på topp. Det ser ut til at Ap har et godt grep om Namsos og Lierne, og fylket kan få to nye kvinnelige ordførere i henholdsvis Arnhild Holstad (Ap) og Bente Estil (Ap). Også i Snåsa blir det sannsynligvis en kvinne, om hun heter Tone Våg (Ap) eller Trine Vaag (Sp). De har mer enn navnet til felles: Våg er sauebonde, Vaag er økologisk melkeprodusent.

Mest spenning blir det i Vikna og Leksvik. Vikna skiller seg ut ved at partiene er ganske jevnstore, og at de borgerlige partiene står sterkt, slik det oftere er langs kysten. Venstre har en reell mulighet til å få ordføreren med Telenor-toppen Bjørn Ola Holm.

I Leksvik kiver Høyre, Sp og Ap om å overta klubba etter Einar Strøm (Sp). Årets valg er spesielt fordi innbyggerne også skal si ja eller nei til å slå seg sammen med Rissa. Dette preger valgkampen i Leksvik, der Sp fronter sammenslåing, mens Ap og Venstre er skeptiske. I Rissa er spørsmålet langt mindre kontroversielt, og valget står sannsynligvis mellom sittende ordfører Ove Vollan (H) og Aps Torun Skjervø Bakken. For Høyre vil det bety mye å bevare en ordfører i dette borgerlige «ingenmannslandet».

Les også: Trøndelags modigste politikere

Bastionene står støtt

Mange kommuner er tradisjonsrike Ap-bastioner. I Verdal, Røros, Hemne, Lierne, Oppdal og Røyrvik hadde Ap nær eller rent flertall ved forrige valg. Rita Ottervik (Ap) har gjort imponerende valg i Trondheim, men også i de store kommunene Malvik, Stjørdal og Levanger har Ap gjort svært gode valg. På samme måte hadde Senterpartiet rent flertall i Høylandet, Namdalseid, Leka og Fosnes. I slike kommuner må opposisjonen jobbe hardt for å endre den politiske ledelsen. Noen steder kan man gå lei av at et parti blir for dominerende. Ved forrige valg klarte den Sp-ledede koalisjonen å bryte en 104 år lang tradisjon med Ap-ordfører i Holtålen. I Verdal kan ordfører Bjørn Iversen (Ap) slite med å få på plass et flertall. Til og med SV i Verdal har signalisert støtte til opposisjonens Marit Voll (Sp).

Det store Sp/Ap-slaget

Den vanligste ordførerkampen står mellom Ap og Sp. Ordførerkampen er tydelig i Trondheims nabokommuner. I Skaun, Melhus og Klæbu sitter Sp med ordføreren, selv om Ap er klart større i de to sistnevnte kommunene. Det irriterer Ap grenseløst at «hestehandlerpartiet» Sp er så flinke til å kapre ordførere. Ap vil gjøre sitt beste for å få ordføreren i disse viktige kommunene. Det vil de også i Nærøy, Verran, Leksvik, Snåsa og Inderøy. Men det finnes eksempler på det motsatte. I Grong er Sp størst, men har tapt ordføreren til Ap. Det er imidlertid mer unntaket enn regelen.

Her er de største valgthrillerne

Noen steder kan befolkningen se fram til en skikkelig valgthriller. I Stjørdal prøver Ap nok en gang å ta ordføreren fra den borgerlige koalisjonen ledet av Ivar Vigdenes (Sp). Forrige gang var det bare få stemmer som skilte de to blokkene. Ap gjør det godt på målingene, og Miljøpartiet kan komme til å avgjøre hvem som blir Stjørdals neste ordfører. De Grønnes Tommy Reinås har pekt på utfordreren, Aps Joar Håve. Også i fylkeshovedstaden Steinkjer vil Ap med Roar Veiseth på topp utfordre Sps Bjørn Arild Gram. Der er Ap og Sp gode venner, men Ap er lei av Sps tunge grep om ordførerklubba og har derfor brutt det rødgrønne samarbeidet. Til forskjell fra i Stjørdal vil alt neppe være klart når valgresultatet foreligger. Sannsynligvis vil både Ap og Sp forhandle med de mindre partiene, og opposisjonspartiet Høyre kan ende opp med å få varaordføreren. Det kan gå mot en lang valgnatt i Steinkjer.

Les også: Dette er årets trønderske valgthriller

Les også: Mørke skyer over bygdenes by

Isfront og brutte forbindelser

En annen kommune der samarbeidet har brutt sammen, er Midtre Gauldal. Det er isfront mellom ordfører Erling Lenvik (Ap) og varaordfører Bjørn Enge (H) etter at Høyre i vinter brøt det 20 år lange samarbeidet. Lenvik styrer nå uten flertall og står i fare for å bli danket ut av Sp og de borgerlige. Det finnes også mindre kommuner i Trøndelag der mye kan skje. I Roan fikk Sp nesten rent flertall ved forrige valg, men nå har Ap, Høyre og KrF gått sammen for å ta ordførermakta fra Jan Helge Grydeland (Sp). Striden står om skolestruktur og kommuneøkonomi, og Høyres Einar Eian kan ha en mulighet til å bli ordfører i Roan.

Bygdelistekommuner

To kommuner er i dag styrt av bygdelister. Orkdal har i 16 år vært styrt av Orkdalslistas Gunnar Lysholm. I år konkurrerer de med blant annet Småbylista om fortsatt makt. I Agdenes er Oddvar Indergård ordfører fra Felleslista for bygdeutvikling.

Les også: Orkdal har fått sin egen Marvin

Flere kommuner har ordførere som er valgt på fellesliste, men de har en tydelig partitilhørighet, slik som Osens Jørn Nordmeland (V) og Tydals John Paulsby (V). I Tydal klarte ikke felleslista, som ordfører Paulsby representerer, å stille liste. Tydal blir derfor «topartistat» der velgerne må gå for enten felleslista Ap/SV eller Sp. I Melhus kan den nystartede Melhuslista med Høyres vrakede varaordfører Sigmund Gråbakk og artisten Tore Johansen komme på vippen. I Fosnes stiller lista Grønt Forum med den tidligere NRK-journalisten Sissel Thorsen på topp. Også i Malvik, Meråker, Midtre Gauldal og Namsskogan kan bygdelister bli viktige i valget.

Les også: En vraket varaordfører og en folkekjær sanger kan avgjøre

Kjerringa mot strømmen-kommunene

Sp og Ap konkurrerer ofte om velgerne i Trøndelag, men noen kommuner skiller seg ut. I kystkommunene står ofte de borgerlige sterkere enn i innlandet. Frp gjør gode valg på Frøya, Hitra, Vikna og i Flatanger. I Rennebu hadde KrF en oppslutning som vi ellers bare ser på sørvestlandet. Det skyldes neppe et særlig kristent sinnelag i fjellkommunen, men den erfarne ordføreren Ola T. Lånke (KrF). Han ble nylig kåret til en av Norges mest populære ordførere og har gode sjanser til å bli gjenvalgt.

Spillet på bakrommet

Noen steder holder det ikke å være populær hos folket. Ved forrige valg ble Venstre største parti i Flatanger, men fikk ikke ordføreren. Samme skjebne led Høyre i Frosta og Snillfjord, også der gikk ordføreren til Senterpartiet. Mye skjer i kulissene og overraskelser vil komme. Ikke sjelden betyr personlige forhold og grendekonflikter mye.

I politikken er det en kjent sak at det ikke lønner seg å sove bort valgnatta.

Blir ordfører Ivar Vigdenes sittende eller taper han for Aps Joar Håve? Foto: jens sørå
Vibeke Stjern (Ap) i Åfjord er en av mange ordførere som har gode muligheter for å bli gjenvalgt. Foto: DAN ÅGREN, ADRESSEAVISEN
Ordfører Ståle Vaag (Ap) fikk nær rent flertall i Hemne og er kåret til Trøndelags mest populære ordfører. Foto: Therese Alice Sanne
Finn Olav Odde (Sp), også kjent som Farmen-Finn tester ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) sitt kontor. Foto: dan ågren
Tom Myrvold (H) vil gjerne bli den første Høyre-ordføreren på 30 år på Ørlandet. Den siste ordføreren var også offiser. Foto: dan ågren
Ingrid Aune (Ap) (t.h.) og Eva Lundemo (H) er ordførerkandidater i Malvik. De er klare for å innta rådhuset i Hommelvik, som ses i bakgrunnen. Foto: VEGARD EGGEN
Innbyggerne i Rissa og Leksvik skal si ja eller nei til sammenslåing. Ordfører Ove Vollan (H) i Rissa og Sps ordførerkandidat i leksvik, Bjørnar Buhaug, håper på et ja.
Roar Veiseth (Ap) utfordrer sittende ordfører Bjørn Arild Gram (Sp) i Steinkjer. Foto: Rune Petter Ness, ADRESSEAVISEN
Orkdalslistas Gunnar Lysholm har vært ordfører i 16 år. Får han fornyet tillit med sin bygdeliste? Foto: Morten Antonsen
Sigmund Gråbakk og artisten Tore Johansen har gitt melhusingene et nytt alternativ, Melhuslista. Foto: jens petter søraa
Ola T. Lånke er KrFs eneste ordfører i Trøndelag. Mandag kveld vet vi om har får fornyet tillit. Foto: Tommy Fossum, Adresseavisen