Oppskriften på boble: Enda lavere renter kan føre til at husprisene fortsetter å øke.

Spagaten er helt konkret en turnøvelse som de fleste av oss bør styre unna. Å la beina sprike hver sin vei er en trussel mot både det ene og det andre. I overført betydning beskriver spagaten situasjonen for norsk økonomi. Det spriker. Det som er bra for noe og noen, er skadelig for andre deler av samfunnet.

LES OGSÅ: Slik forklarer han rentefallet

NHO la frem en analyse denne uken der et av få lyspunkt akkurat nå er at den eksportrettede fastlandsindustrien gjør det veldig godt. Fisk har større inntekter enn før, det har også bedrifter som produserer og eksporterer metaller, teknologi og verkstedprodukter. Disse bransjene gjør det ikke godt på grunn av endret produksjon, lavere kostnader, høyere effektivitet eller fordi de har skaffet seg nye produkter. De gode tidene skyldes at bedriften får mer betalt når det kommer oppgjør i utenlandsk valuta.

Dette er farlige, forgjengelige fordeler. Årsaken til at eksportindustrien, minus olje og gass, gjør det godt er at kronekursen er svekket med 20 prosent de to siste årene. På 70- og 80-tallet drev stater økonomisk krigføring ved at de skrev ned verdien på egen valuta. Det ga kortsiktige, men umiddelbare effekter. Norge var en av de krigførende statene. Etter hvert ble det et nullsumspill, fordi flere og flere devaluerte sine valutaer.

LES OGSÅ: Pengepolitisk rapport fra Norges Bank

Gradvis verdifall på norske kroner har samme virkning som devaluering. Når kronekursen styrker seg, vil oppgjør i svenske kroner, dollar, pund, euro og annen valuta igjen gi lavere kjøpekraft målt i norske kroner. Da er de gylne tider over for fisk, metall, teknologi og verksted. Når kronekursen igjen styrker seg, vil det skje som følge av økt oljepris. Oljeprisen og prisen på norske kroner henger sammen. Som pluss og minus, som yin og yang. Den ene er kald, den andre er varm, den ene er lys, den andre er mørk. Den ene går opp, den andre går ned.

LES OGSÅ: Bankene setter ned renten

Det er først og fremst pris og etterspørsel etter Norges viktigste eksportartikler – olje og gass - som styrer prisen på norske kroner. Når olje og gass går dårlig, kompenseres det delvis av at annen industri gjør det bedre. NHO-sjef Kristin Skogen Lund har uttrykt bekymring for at regjeringen vil skru opp pengekranen i statsbudsjettforslaget som legges frem om halvannen uke. Økt pengebruk fra staten kan skape en forventning om høyere renter, som igjen vil føre til høyere kronekurs.

LES OGSÅ: - Dette er feil!

Norges Bank bestemte torsdag at renten skal enda litt ned. Hensynet til arbeidsplasser går foran boligmarkedet. Signalet fra Norges Bank er at også neste renteendring kan bli en nedgang. Bra for Skogen Lunds eksportindustri. Bra også for prisen på boliglån. Der ligger også den største trusselen mot norsk økonomi akkurat nå. Den ekstremt lave renten er en drivende mine som kan eksplodere ved berøring.

Lav rente bidrar til at kronekursen er lav. Det er uten tvil godt for eksportbedrifter, vel å merke de som ikke må kjøpe innsatsvarer i utlandet. Også kommuner og husholdninger som har lån tjener på lav rente. Men det er nesten like utvilsomt at det i det lange løp ikke er sunt for et samfunn at det er gratis å låne penger. De siste årenes kombinasjon av rause lønnspåslag, lav ledighet og lav rente har tynget husholdningene i gjeld. Fristelsen til å låne enda mer vokser når penger er på billigsalg.

Rentenedsettelsen er som at Norges Bank bestemmer at baren skal være åpen litt lenger. Festen fortsetter, det er bare å forsyne seg!

Dagen derpå kan bli smertefull. Omtrent som å reise seg fra spagaten.

Kristin Skogen Lund tenker på eksportbedriftene, men hvem tenker på husholdningene? Enda høyere boligpriser er det siste samfunnet trenger. Foto: Kallestad, Gorm, NTB scanpix