– Jeg visste at jeg skulle til Trondheim for å studere, uten at jeg visste helt hva jeg skulle gjøre der, forteller 24-åringen fra Bærum.

Fem år etter at hun selv flyttet til byen for å studere åpner hun onsdag kveld den 48. utgaven av Norges største og eldste studentuke.

I et intervju med trdby.no beskriver hun seg selv som engasjert, blid og flittig.

Uka er finalen

I februar 2014, etter fem timers utspørring av syv sjefskandidater i Storsalen i Studentersamfundet, kunne Gjertud Hole Kjøstolfsen endelig slippe jubelen løs.

– Fy søren, dette skal bli bra, søk Uka! sa den ferske ukesjefen da.

Plutselig ble medisinstudiene byttet ut med strategimøter, store bookingavgjørelser og ledelse av en sylfersk organisasjon med nå teller 1700 funksjonærer. I løpet av de 25 festivaldagene skal hun holde til sammen 21 taler.

– Det har blitt en tilværelse som har blitt en hverdag for meg. Og nå som det starter er det jo finalen for meg, det er litt blandede følelser i det. Jeg har tenkt mye på at det kan blitt litt tomt når det er over, og jeg har passet på å holde kontakten med venner også utenfor Uka-miljøet.

– Jeg ble tatt opp i Uka høsten 2012. De vennene jeg har fått her, er venner jeg kommer til å ha resten av livet, fortalte Kjøstolfsen til Adresseavisen i august.

Hemmeligheter

– Jeg er skikkelig spent. Men heldigvis har vi 1700 flinke funksjonærer som jobber på spreng. Vi kommer i mål, og jeg gleder meg til å vise det vi har laget!

For det er mye hemmelighold i det runde, røde huset før studentfesten setter i gang. Bodegaen i Studentersamfundet er pusset opp. Onsdag kveld avsløres ukenavnet, som ofte har hatt tre stavelser og tolkningsmuligheter. Og innholdet i ukerevyen er som vanlig strengt hemmelig.

– Vi går for en sjarmerende, varm revy, uten pekefingre. Selvfølgelig blir det noen stikk, og den er dagsaktuell, men med et lurt smil, forklarte instruktør Andreas Ven Langø da Adresseavisen nylig besøkte prøvene.

Hovedmålet er å tjene penger til Studentersamfundet, og forventningen er at Uka skal levere et overskudd på 6,4 millioner kroner.

– Det er en balansegang, å lage et sterkt og interessant program som trekker folk, samtidig som vi skal holde billettprisene så lave som mulig. Også er det viktig at både de som jobber og de som kommer på festivalen opplever det som sin uke.

I løpet av festivalen skal det sendes 25 episoder av «UKAblikk», et samarbeid mellom studentfestivalen og Adresseavisen. - Innslagene skal skildre både utsiden og innsiden av festivalen, fortalte prosjektleder Iselin Ertzgaard Solvang nylig til Adresseavisen. Første episode kommer torsdag 1. oktober.

Kjøstolfsen er inne i tredjeavdeling på medisinstudiene, og har studert på halvtid etter at hun ble festivalsjef.

– Det var viktig for meg å nyte tiden i Uka, uten å føle at jeg skulle vært på lesesalen. Det har gått veldig fint og det medisinske fakultetet har vært fantastiske, forteller hun.

Nylig ble det kjent at NTNU foreslår en endring i studieforskriftene med begrensninger i antall eksamensforsøk og etterslep på studietid. - Hvis dette blir innført frykter jeg en stor reduksjon av frivillige både til Uka og Studentersamfundet. Dette på grunn av risikoen man tar ved å bruke tid på frivillig arbeid i stedet for studiene. I verste fall kan det sette Uka i fare, sa leder av Studenttinget på NTNU, Jone Trovåg

Hun vokste opp som enebarn på Rykkinn i Bærum. Hun spilte fiolin, piano, håndball og i orkester og har alltid likt å ha mange jern i ilden. Valler videregående skole ble gjerne kalt «mini-NTNU», en typisk realfagskole, ifølge Kjøstolfsen.

– Det var mye snakk om Trondheim på skolen og jeg husker godt da NTNU var på skolebesøk.

Fikk en oppvåkning

Hun startet på industriell økonomi og teknologiledelse på Gløshaugen, men innså at det ble for mye matematikk og fysikk for hennes smak. En natt kom hun over eksamensoppgavene og læringsmålene for medisinstudiene. Hun fikk en oppvåkning, dette var jo ting hun ville lære seg! Løsningen ble å ta opp noen fag fra videregående, i tillegg til noen flere fag på universitetet, og hun kom inn på profesjonsstudiet.

Personlig utvikling

– Hva tror du Uka-jobben har å si for fremtidige jobbmuligheter?

– Jeg er spent på det. I mange yrker er det nyttig med ledererfaringer, men det kommer jo an på hvilken retning man velger. Det vil jo ikke hjelpe en pasient direkte at jeg har vært ukesjef. Men jeg har utviklet meg mye personlig og jeg har lært mye om andre og fått andres livshistorier og perspektiver. Og det å ha erfaring med prosjektledelse og økonomistyring er uansett bra å ha, mener hun.

På programmet står blant annet The Prodigy, Action Bronson, Trønderfest med D.D.E. og Dag Ingebrigtsen og Plaskvåt med Aune Sand.

I år tar festivalen flere grep etter en anmeldt voldtekt og et anmeldt voldtektsforsøk under Uka 2013, fortalte Hole Kjøstolfsen til trdby.no nylig.

– Er du forberedt på at det også kan komme kritikk?

– Ja, det er jeg. Det vil alltid være folk som er av ulik oppfatning enn deg selv, og man greier ikke tilfredsstille alles ønsker, sier Kjøstolfsen og forteller at de har hatt flere kriseøvelser i forkant av festivaler, spesielt i teltet i «Dødens dal».

På mandag hadde festivalfunksjonærene en siste øvelse før. Les om hvordan det gikk da Uka evakuerte 1000 mennesker fra teltet i Høyskoledalen, «Dødens dal».

– Vi er godt forberedt, men jeg er jo selvfølgelig spent på om det vil skje ting som er utenfor vår kontroll, som vi ikke kan forutse, sier hun.

Hun stortrives i Trondheim, og setter pris på de korte avstandene.

– «Mitt Trondheim» går herfra til Solsiden og Buran og bort til Ila. Innenfor der finner jeg alt jeg trenger og mer til. Og om du går på Geitfjellet føles det plutselig som at du er et annet sted, samtidig som du er veldig nære byen. Trondheim har småbysjarm med storbyfasiliteter, sier Kjøstolfsen, som selv har leilighet i Snorres gate, med utsikt til Samfundet og noen få spaserskritt til det medisinske fakultet ved St. Olavs Hospital.

– Jeg er glad jeg fortsatt har flere år igjen av studiene mine her, smiler hun.

Gjertrud Hole Kjøstolfsen (24) ser frem til intense uker som sjef for den 48. utgaven av studentfestivalen Uka i Trondheim. Foto: Bård Sande