– Hele verden er grønn i dag, smiler pubvert Fergus Farrell (46).

I dag er det St. Patrick's Day, Irlands nasjonaldag og Farrell gleder seg til en real festuke på byens irske pub som ender med en 12-timers livemusikkmaraton på lørdag og fotballkamp med Liverpool mot Manchester United på søndag.

St. Patrick er kjent som den som kristnet Irland og han brukte trekløveren til å forklare treenigheten. Dagen feires verden over, med parader, kostymer og fuktige pubseanser

– Vi pynter lokalet, de ansatte har på seg artige, grønne klær og vi har satt sammen en spesialmeny med tradisjonelle irske retter, sier Farrell som også feirer 30-årsjubileum i bransjen. Han startet med å rydde glass i nærpuben The Viscount i Dublin, på veien mellom skolen og barndomshjemmet. Siden har han blitt i bransjen.

Brann i 2006

Irske puber fins overalt i verden, bare i Europa skal det være rundt 700 irske puber og restauranter. Trondhjemmer Ketil Overby startet Dirty Nelly i 1995, med en franchiseavtale på navnet som gikk ut 2000. Deretter skiftet puben navn til Gilroy Irish Pub & Restaurant, oppkalt etter illustratøren og kunstneren John Gilroy som laget mye av det ikoniske reklamemateriellet for Guinness-bryggeriet. I 2002 ble stedet pusset opp og nytt navn ble Dicey Reilly, oppkalt etter en myteomspunnet alkoholisert kvinne. I desember 2006 ble puben utsatt for en brann og måtte holde stengt i syv måneder i etterkant.

– Da vi åpnet igjen hadde vi utvidet kjøkkenet og fokuserte mer på maten i tillegg til drikken. Den vinteren dro vi på studiereise til Dublin for å hente inspirasjon, og da vi skulle gjenåpne ville vi ha et navn som var gjenkjennelig for mange. Derfor ble det Cafe Dublin, forteller Farrell som sammen med Overby også eier den skotske puben Macbeth i Søndre gate.

De gamle traverne Guinness og Murphys er storselgere på drikkemenyen, men puben satser også på øl fra mindre produsenter som det irske mikrobryggeriet O'Hara's.

Sønnen Patrick

I 2002 flyttet Farrell til Norge. Nå bor han på Ugla i Trondheim sammen med kona, som er fra Rissa, og sønnen på snart sju, som selvfølgelig heter Patrick.

– Vi ville ha et navn som fungerte på begge språk, og at det skulle være kort og greit, forklarer han.