Stjørdal: - Det er veldig fint å være i Stjørdal i dag, og det er mitt andre besøk i Nord-Trøndelag nå i sommermånedene, og jeg skjønner at det var her vi skulle ha vært i sommer, for dere har jo fint vær hele tiden, sa kronprinsen i sin åpningstale, til stor jubel fra publikum.

Kronprinsen dvelte ved navnet Kimen, og snakket om kraften som ligger i kornet og at dette skal være et kraftsentrum for kultur, der kulturen skal spire og gro. Stjørdal har all grunn til å være stolt av kulturhuset sitt, det har blitt et praktbygg som skal favne alle, for Kimen er mulighetens arena, sa kronprinsen og understreket at dette markerer ikke bare åpingen av et nytt kulturhus, men en ny æra.

- Kimen kulturhus er bygd i Stjørdalingens Ole Vigs ånd, og statuen utenfor Rådhuset fremstiller Vig som såmannen av kunnskap. Og derfra kommer navnet Kimen. Kulturen i regionen skal spire og gro som kimen i et korn.

Stolt ordfører

- I dag er vi med på noe viktig, i dag er stjørdalingene stolte, i dag åpner vi vår katedral. Vi skal være stolte av å være annerledes og vi er annerledes, sa ordfører Ivar Vigdenes i sin åpningstale før han ga ordet til kronprins Haakon som åpnet med å si at kunnskapen kaster lys på nye muligheter, kunnskap og ord er grenseløse og skaper engasjement.

Kultursjef i Stjørdal Jarle Førde synes noe av det viktigste ved det nye kulturhuset er å kunne tilby folk et mangfold av opplevelser under samme tak.

- Dette vil bli et samlingspunkt for hele befolkningen i hele regionen i og med at vi har alt fra bibliotek, kino, kirke, fritidsklubb og store saler. Og det å ha en kirke under samme tak er helt unikt og noe vi er alene om i Norge.

Bredde i kulturtilbudet

Kimen har lagt opp til et stort spenn, i følge kultursjefen som ramser opp alt fra gammeldans til spektakulære utstillinger, og noe for alle aldre.

- Det er et ideelt hus. Det viktigste er å kunne tilby folk kultur av ulike typer, her er vi så sammensatt at vi kan ha alt fra film, litteratur og konserter, til utstillinger. Og vi håper at vi kan få til et samarbeid mellom alle disse. Nå i kveld vil det foregå noe på ni scener, i tillegg til utescenen. Vi har plass til 2100 mennesker inne på en gang, og det store fortrinnet ar at vi har alt samlet under ett..

Kulturbyen Stjørdal

- Kaller du Stjørdal en kulturby nå?

- Så mye som kommunen her satser på kultur nå vil jeg absolutt si at Stjørdal er en kulturby. Det er mange kommuner som sliter med å holde kulturetatene i gang. Her har politikerne vært framsynte,. Det har vært stor positivitet for å lage kultur her. Tilbudet i Trondheim er mye større og bredere, men kanskje vi skal klare å lage et Trondheim i miniatyr. Variasjonen og bredden skal bli like god her som i Trondheim, sier Førde.

Parken som skal etableres utenfor, kombinert med en utescene, skal ha plass til opp mot 10 000 mennesker.

- Det har det vært vanskelig å få til det i Trondheim. Og det samspillet som vi mangler i Olavshallen, det kan vi få til her.

Stjørdal - etter Kimen

Kjell Inge Brovold, leder for Blues in Hell, mener Kimen er et vendepunkt for Stjørdal. Han har ventet på dette i 20 år, og kaller det et flerbrukshus, mer enn et kulturhus.

- I gamle dager var det puben og ungdomshusene som var samlingsstedet her, men nå blir Kimen samlingspunktet med sin flotte kino, og et fantastisk bibiliotek. Og ikke minst en imponerende fritidsklukbb. Bare Stjørdalingene våkner litt nå, så blir dette kjempebra. Den nye byen Stjørdal har hatt størst befolkningsvekst i hele Norge de siste årene, så dette er en fin dag. Det har vært en tung prosess å komme hit, med store motsetninger underveis. Men nå står det ferdig, nå åpner det, og da må vi se på mulighetene og legge alt det andre bak oss, sier Brovold.

I dag er vi med på noe viktig, i dag er stjørdalingene stolte, i dag åpner vi vår katedral. Vi skal være stolte av å være annerledes og vi er annerledes, sa ordfører Ivar Vigdenes i sin åpningstale før han ga ordet til kronprins Haakon. Foto: FRANK CADAMARTERI
Nesten 17. mai: Da kronprinsen ankom ble han møtte av flaggviftende barn på plassen utenfor Kimen kulturhus. Foto: FRANK CADAMARTERI
Trompetfanfare. Fra hustak og balkonger i og rundt kulturhuset spilte musikkere et spesialkomponert verk i forbindelse med åpningen. Foto: FRANK CADAMARTERI
Skrøt av Kimen: - Dette var gøy å oppleve og dere har fått et utrilig fint bygg her, sa kronprins Haakon etter åpningsfesten i Stjørdal kulturhus. Foto: FRANK CADAMARTERI