Kulturtoppene positive til kjempefestival

Flere besøkende til byen, synliggjøring av kulturmangfoldet og økt aktivitet. Det vil være resultatet av et samarbeidet om en kulturell folkefest, tror flere kulturaktører.

Ved å profilere august som en festivalmåned med aktiviteter fra små og store kulturaktører, vil gagne Trondheim, tror flere av byens kulturtopper. Bildet viser Pstereo fra lufta under konserten med Band of Horses i år. Foto: OLE MARTIN WOLD 

Saken oppdateres.

- Det vil gi en mulighet til å synliggjøre den fantastiske festivalbyen Trondheim allerede er, sier direktør for Olavsfestdagene Petter Myhr.

I gårsdagens Adresseavisen foreslo kommentator Ole Jacob Hoel å gjøre hele august til en kulturell folkefest hvor alle mulige kulturinstitusjoner, arrangementer og festivaler bidrar til aktivitet. Hoel viser til Skottlands hovedstad Edinburghs store kulturfestival i august, med et sideprogram med arrangementer i tillegg til det offisielle programmet.

De store må være generøse

Myhr tror Trondheim hadde blitt enda mer attraktiv for både norske og utenlandske besøkende, dersom kulturbyen hadde lyktes med et samarbeid.

- Med en felles profilering for det som skjer i byen, kan vi nå fram utenfor vår region, sier Myhr.

Han mener mye ligger til rette for dette allerede, men at det ikke er nok at festivaler som Olavsfestdagene, Pstereo og Trøndersk Matfestival er i byen. Det må til en underskog av små og store aktører som finner det nyttig og interessant å skape noe i den aktuelle perioden. Myhr trekker fram den franske teaterfestivalen «The Avignon Theatre Festival» som et eksempel på en festival der sideprogrammet er langt større enn det offisielle.

LES OGSÅ (PLUSS): La hele august være festival!

- Et sideprogram der aktører selv tar initiativ, vil trekke enda flere folk fra inn- og utland til byen, sier Myhr, som mener eksisterende aktørene må være generøse og ikke se på de små som konkurrenter, men som aktører som utfyller det tilbudet som finnes.

- Klarer vi å trekke til oss ulike bransjefolk, aktører og publikum - da begynner vi å snakke om noe som kan ligne på festivalene i Edinburgh og Avignon, sier Myhr.

Trenger felles markedsføring

Påtroppende Pstereo-sjef, Bård Flikke, kjenner godt til Edinburgh Festival Fringe. I 2012 hentet Flikke og Festivalnettverk Trøndelag daværende festivalsjef Paul Gudgin til Trondheim for å snakke om hvordan Edinburgh hadde lyktes.

- Det er fascinerende å se omfanget og hvor stor festivalen har blitt, sier Flikke. Å få til noe lignende i Trondheim, synes han er en spennende tanke.

- Tanken om en overordnet paraply som kan gjøre det mulig å markedsføre det som skjer i byen på en god måte, er veldig spennende, men vi trenger ikke lage mer byråkrati enn nødvendig. Det handler mer om at vi må bli flinkere til å jobbe sammen, se verdien av samarbeid og finne måter å markedsføre oss sammen.

Kunstnerisk leder Siri Gjære i Trondheim Voices liker at Hoel trekker linjer mellom knutepunktfestivaler og uavhengige institusjoner som går hånd i hånd.

LES OGSÅ (PLUSS): - Glimrende idé med stor kulturfestival i august

- Hvis man samler alle under en festival, øker muligheten for at alle gode krefter kan slå til, sier Gjære.

Hun hyller mulighetene som kommer med forslaget, men mener helårsvirksomheten i byens kulturliv er det viktigste.

Helårsaktiviteten viktigst

- August må gjerne markedsføres som en egnet måned å besøke Trondheim på, men jeg vil ikke at det skal gå ut over aktiviteten vi ser resten av året.

Myhr derimot, tror ikke en stor fellesfestival i august vil svekke kulturlivet i byen resten av året.

- Det er fantastisk mye aktivitet gjennom hele året, men vi kan ikke si at hele året er en festival, det profilerer ingen. Skal man klare å løfte noe, må man profilere en kontinuerlig festivalperiode og da må det koke.

Direktør for Trondheim Symfoniorkester, Roar Leinan, tror det vil være stor interesse for ideen om en sammenhengende festivalmåned, men samtidig en stor utfordring.

- Å bestemme en ramme for hvordan dette skal gjøres, tror jeg kan være en utfordring, men man burde komme sammen og tenne en felles ild for å få dette til.

Selv om den ordinære sesongen for Trondheim Symfoniorkester ikke har kommet i gang, er orkesteret likevel en stor deltaker i sommersesongen. Blant annet hadde TSO en egen konsert i Olavshallen under Olavsfestdagene. Leinan er positiv til et aktiv orkester utenfor den offisielle sesongen.

LES OGSÅ (PLUSS): Starter sesongen med å virkeliggjøre tenåringsdrømmen

- Kreative tanker og samarbeid er noe jeg har stor sans for. Så få man eventuelt se hva resultater blir og hva man får ut av det.

Lokalt kulturråd

Erling Moe, leder for kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen tror Trondheim kan være tjent med at de mange kulturarrangementene og aktørene settes inn i en større sammenheng, men da må også de mindre aktørene med.

- Mange uavhengige aktører er i dag ikke en del av de faste festivalene. En fringe-festival kan bidra til å gi uetablerte kunstnere en ny plattform å vise seg fram på. Samtidig er det viktig å ta vare på identitet og merkevare til de store, etablerte arrangørene, sier Moe.

Hvem som bør ta ansvar for å organisere et samarbeid, bør kulturlivet selv finne ut av, mener Moe. Han foreslår et lokalt kulturråd bestående av ulike kulturaktører.

- Dette må være noe kulturlivet selv føler seg tjent med, ikke noe kommunen eller andre aktører presser på dem. Et lokalt kulturråd kunne jobbet for å samordne en profilering. Så kan kommunen være med å tilrettelegge, sier Moe.

Kunstnerisk leder Siri Gjære i Trondheim Voices mener helårsaktiviteten er viktigere enn markedsføring av en enkelt sommermåned. 

Kunstnerisk leder Siri Gjære i Trondheim Voices mener helårsaktiviteten er viktigere enn markedsføring av en enkelt sommermåned. 

Bård Flikke i Pstereo ønsker ikke mer byråkrati, men synes tanken om felles markedsføring er spennende. 

Bård Flikke i Pstereo ønsker ikke mer byråkrati, men synes tanken om felles markedsføring er spennende. 

Et lokalt kulturråd kunne jobbet for å samordne en profilering, foreslår leder for kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen Erling Moe. 

Et lokalt kulturråd kunne jobbet for å samordne en profilering, foreslår leder for kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen Erling Moe. 

Direktør for Olavsfestdagene Petter Myhr mener en kulturell folkfest vil gi en mulighet til å synliggjøre festivalbyen Trondheim også internasjonalt 

Direktør for Olavsfestdagene Petter Myhr mener en kulturell folkfest vil gi en mulighet til å synliggjøre festivalbyen Trondheim også internasjonalt 

Direktør Roar Leinan i Trondheim Symfoniorkester tror det vil være stor interesse for en sammenhengende festivalmåned. 

Direktør Roar Leinan i Trondheim Symfoniorkester tror det vil være stor interesse for en sammenhengende festivalmåned. 

På forsiden nå