Arne Bust Mykle er mest kjent som pappaen til Barne-TV-figurene Pompel og Pilt. Under overskriften «Reparatørene» debuterte de to i NRK Fjernsynet i 1969.

Serien på fem episoder laget Arne B. Mykle sammen med sin daværende kone, Bjørg Mykle, og Ebbe Ording. Serien gikk i reprise flere ganger, og fikk tidlig kultstatus.

Dukkene befinner seg i dag ved Folkemuseet på Sverresborg i Trondheim.

Agnar Mykles sønn

Arne Bust Mykle er sønn av forfatteren Agnar Mykle og hans første kone Ruth Benzen, født Sivertsen. I fjor ga sønnen ut en samling av farens etterlatte skrifter under tittelen «Prinsessen på bordet».

I et intervju i Ukeadressa like etterpå fortalte han om sin rolle i familiekrøniken «Lasso rundt fru Luna», om oppvekstårene i Øst-Finnmark og om evakueringen i 1944 da han og moren havnet hos Agnars foreldre i Trondheim. Det gikk ikke særlig bra.

LES PÅ PLUSS: Les portrettintervjuet med Arne Bust Mykle her

Også tidligere har Arne Mykle latt seg intervjue av Adresseavisen, blant annet om sin far og hans tilknytning til Trondheim. Men da Trondheim kommune ville hedre hans far med å oppkalle en vei etter ham, satt sønnen foten ned. En vei med navnet Agnar Mykles veg, som ville blitt skrivemåten i farens fødeby, kom ikke på tale. Senere er Agnar Mykles plass etablert, men plassen har ennå ikke fått noe navneskilt.

LES PÅ PLUSS: Ottervik vil gjerne ha tips om hedring av Mykle

Turnerte hele Norge

Arne B. Mykle tok utdanning ved Kunst og håndverksskolen i Oslo og ved Dramatiska institutet i Stockholm. Men han la aldri skjul på at det var fra sin fars andre kone, Jane Mykle, han lærte mest om dukketeater.

I løpet av 1970-tallet ble Arne Mykle en drivkraft i arbeidet med å skape en barneteatertradisjon tuftet på de store fortellingene.

Han har også vært kunstnerisk leder ved Oslo Nye Teaters Dukketeater, og drev selv Dukketeaterverkstedet. Han turnerte mye med forestillingene sine omkring i hele landet.

Mykle avsluttet yrkeskarrieren som lærer i film og teater og senere rektor ved Buskerud Folkehøyskole på Darbu der han også bodde fram til det siste. I senere år ga han ut bøkene Opera Pompel og Pilt samt Plutselig en morgen og Emma Kråkebolle.

Teaterdukkene Pompel og Pilt befinner seg i dag ved Trøndelag folkemuseum på Sverresborg, men de er ikke utstilt. Foto: Kim Nygård, Adresseavisen
Arne Bust Mykle har gjort mye for norsk dukketeater, tirsdag døde han. Foto: terje visnes, ADRESSEAVISEN