Konsentrasjon: Anna Karoline Brattli Sørensen (til venstre) sammen med kokkekollegaene Mathias, Benjamin, Irja, Linus, Yasmin og kokk Terje Ness som blant annet er kjent for seieren i Bocuse d'Or i 1999. Foto: Monday/NRK

Trondheimsjenta er en av seks deltagere i «Barnas restaurant» på NRK Super. I to uker i mars fartet de landet rundt for å lære om norsk tradisjonsmat sammen med Ness og programleder Asgeir Borgemoen. Det ble en opplevelse for livet.

– Det var skikkelig gøy, forteller hun.

Nylig ble det arrangert Ung restaurant, et prosjekt hvor elever i tiende trinn blir invitert til å kokkelere én dag ved en av Trondheims restauranter.54 elever fra ni skoler var ute i ni restauranter. Les om ungdommenes møte med kokkeyrket her.

Raspeballer og kjøttkaker

I forrige ukes program imponerte hun med forming av raspeballer da bussen hadde første stopp i Førde i Sogn og Fjordane.

Lokalavisen Firda var på plass da barna og filmteamet inntok Terje Ness' mor, Åse Berits kjøkken for å lære å lage vestlandsk kraftkost.

De unge lærte også å lage kjøttkaker fra bunn av. Der gikk det ikke like bra for jentelaget som Anna var på. Kjøttkakene ble ikke godt nok stekt i første omgang, og brunsausen ble for lys.

– Sausen ble ferdig så sent, og kjøttkakene ble ikke varmet lenge nok. Det ble litt kaos og man får bare én sjanse til å lage retten. Men det er jo sånt en lærer av, sier 12-åringen.

I fredagens program får de unge kokkene prøve seg på lefsebaking i Jølster, billedkunstneren Nikolai Astrups hjembygd.

Se Anna og de andre barna i aksjon i «Barnas restaurant»-programmene på NRK Super her. Fredag sendes episode fire av ni i årets sesong.

1000 prøvde

Hun har fulgt de to første sesongene med matinteresserte barn på tv-en. Da NRK i desember i fjor søkte etter barn i alderen 10–12 år for å være med i tredje sesong av serien, var hun snar med å melde seg på.

– Jeg ringte mamma og spurte om det var greit. Det var det, men hun var i et møte. Derfor skrev jeg søknaden selv, og fikk storebroren min til å se over etterpå, forklarer hun.

Det var mer enn bra nok for produksjonsselskapet som tok kontakt med Annas foreldre noen uker etterpå.

1000 barn meldte seg på. 60 stykker kom inn på audition i februar i år og måtte gjennom diverse øvelser som å skille plomme og eggehvite, lage blodpannekaker og pille reker. Anna fikset det meste greit og ble innkalt til en andrerunde med «casting». Med Terje Ness' strenge blikk på seg kuttet hun gulrøtter og selleri i tynne biter.

– Det gikk greit, jeg liker å ha små grønnsakbiter i tacoen. Når brødrene mine gjør det blir det for store biter, derfor er det best å gjøre det selv, smiler hun.

Kjendiser og værballer

– Hvordan var det å jobbe sammen med Terje Ness, han virker jo ganske streng?

– Han er litt streng ja, og noen ganger var det litt skummelt. Men det er egentlig bra, for da lærte vi mer, smiler Anna.

Oslorestauranten Oro Bar & Grill, under ledelse av Terje Ness, fikk hederlig omtale i 2010-utgaven av Michelin-guiden. – Fantastisk. En bra dag for meg og alle medarbeidere og gjester. Dette kom overraskende, fordi det gikk så fort. Vi gjenåpnet Oro så sent som i mai i fjor, sa Terje Ness til NTB den gangen.

Norsk tradisjonsmat er tema for årets sesong og foreldrene Carl-Fredrik Sørensen og Kristin Brattli synes det er bra at den oppvoksende slekt fatter interesse for andre ting enn pizza, pasta, taco og burgere. Annas far fikk også være med på generalprøven da barnekokkene tok over Frode Agas restaurant Hallingstuene i sentrum av Geilo. Dagen etter skulle de servere et kobbel av rikskjendiser med blant annet Eyvind Hellstrøm og Vegard Ylvisåker på gjestelisten.

– Det var stort. Jeg bare koste meg, sier Anna, og legger til at de også fikk smake på Agas signaturrett: Friterte værballer.

– Det var litt rart, det var ingen av oss som viste hva det var før vi spiste det, ler hun.

Bacalao-favoritt

Farmor og farfar Anne-Grete og Terje bor i Lavangen i Troms og fisker det de trenger av sjømat selv. Anna har gode barndomsminner fra ferieturer til Sør-Troms. Hun elsker å sløye fisk og være i fjæra. Men det er langt nordover, og hun er oftere på mormors hytte på Hølonda. Hun trives i bærskogen, og er spesielt glad i multer.

Det er ikke bare Anna som liker å sanke i naturen. Les om familien Rasmussen som høster råvarer fra egen hage og naturens rikholdige spisskammer.

– Får du lyst til å bli kokk etter dette?

– Jeg ble veldig inspirert, men jeg har ikke lyst til å bli kokk på heltid. Jeg vil bli tannlege, det har jeg tenkt på lenge. Men jeg skal lage god mat hjemme, sier 12-åringen, som allerede har bestemt hva som skal stå på menyen til konfirmasjonen om tre år:

– Det blir bacalao!