Øvingsrommet på Svartlamoen er fullt av kabler, mikrofonstativ og et vell av instrumenter.

Her øver de, og her har vokalist Kirsti Huke og fiolinist Ola Kvernberg spilt inn sin første plate i trioformatet Kirsti, Ola og Erik. På albumet «Rags & Silks» har de valgt ut sju av sine favorittpoplåter, av ABBA, Nick Cave, The Beach Boys, Tom Waits, Nick Drake, Massive Attack, og The Velvet Underground.

– Det er umulig å lage ei sånn plate uten å selv ha et sterkt eierskap til låtene. Noen har vært med meg i 30 år, mens andre går et par år tilbake. Dette er helligbrødre for oss også, utdyper Kirsti Huke.

Gnager seg til beinet

Det begynte for seks år siden. Kirsti og Ola øvde inn og spilte Tom Waits' låt «Lonely», for anledningen endret til «Lovely», i bryllupet til Siri Gjære og Torfinn Borkhus. Siden har duoen blitt en trio med Erik Nylander på trommer. Men konseptet er det samme.

– Konseptet er veldig intimt. En av grunnene til at vi fikk med oss Erik, var å kunne gnage oss enda mer inntil beinet. Vi tar for oss låtene og prøver å finne ut hva som er essensen. Det handler om å koke det ned, sier Ola.

Se hvordan det gikk da vår reporter Mari Svenning laget filmmusikk til sin egen død sammen med Ola Kvernberg.

Å finne fram til selve ryggraden i låtene, har vært en møysommelig prosess, selv om Kirsti og Ola har hatt flere av dem på repertoaret ei stund. Og det er ikke annet enn god, gammeldags jobbing som har frembrakt resultater.

– Ola er litt som Askeladden som vrir melk ut av stein; han er utrolig på å komme med ideer. Det kan være bare en liten idé som forvandles fra gråstein til gull. Erik kan spille ting du ikke visste at du trengte, forteller Kirsti.

Det var tiden, ikke pengene, som var frigjørende i Kirsti Hukes år som fylkeskunstner. I januar delte hun fra prosessen i Nidarosdomen.

Gi plass til alle

Plata har vært på trappene siden 2011. I utgangspunktet så musikerne for seg å skrive egne låter, men de likte ikke å løsrive seg fra det opprinnelige duoformatet. Og å lage et album der egne låter ble kombinert med coverlåter, var ikke noe alternativ.

– Vi forska på det en stund, men følte at det var behov for en kronologi og at det var noe i støpningene vi hadde funnet fram til, kommenterer Ola.

De første opptakene ble gjort i juni i fjor, mens selve innspillingen var ferdig i juni i år. Miksingen var det siste Morten Stendahl gjorde før Redroom Studio ble lagt ned. Musikerne har hele tida tenkt på konsertversjonen for å ikke la seg rive helt med i produksjonen.

– Å lage plate er som å flytte sammen. Man må ta hensyn til den andre, og gi plass til dem som kommer på besøk. Mens konserter er øyeblikkskunst som oppstår der og da, handler plateinnspilling om å destillere, forklarer Ola.

Fikk velge kunstverk

Plateomslaget er prydet med maleriene «Undivided Estates» og «Falling Dream» av Lars Elling. Kunstmaleren ga trioen fritt leide til å velge blant hans kunstverk til coveret, noe de er veldig takknemlige for.

– Omslaget gjenspeiler den gjennomgående tematikken i låtene. Det er en type stemning som harmoniserer, avslutter Kirsti Huke.

I tillegg til cd-versjonen som slippes fredag, kommer «Rags & Silks» i vinylutgave. På grunn av stor pågang ved trykkeriet er den klar først seinere i høst.

6. november spiller Kirsti, Ola og Erik slippkonsert på Byscenen.