Dette er ett av flere ytringsfrihetsproblemer Shabana Rehman Gaarder skal snakke om når hun kommer til Trondheim Litteraturfest torsdag kveld.

En kommentator i Bergens Tidende anklaget henne nylig for å være taus. Publikum i Trondheim vil nok oppleve at det er hun ikke.

Rehman Gaarder har ytret seg i flere sammenhenger de siste dagene. Hun har vært i ordskifte med Hans Rustad, redaktøren for det islamkritiske nettstedet document.no, og hun har skrevet en lengre betraktning om sin egen oppvekst i Groruddalen, inspirert av Halvor Foslis omdiskuterte bok «Fremmed i eget land».

LES OGSÅ: Kulturarv, hva er det?

Sosial fordømmelse

- Agnar Mykle, som er en sentral forfatter under Trondheim Litteraturfest, ble saksøkt på grunn av det han skrev. Vi som ytrer oss i dag, risikerer ikke på samme måte å bli dømt juridisk. I stedet risikerer vi sosial fordømming. Vi har kommet et godt stykke på vei, men det er fortsatt ikke slik at hvem som helst kan si hva som helst ustraffet, sier Shabana Rehman Gaarder.

Hun har slått hardt tilbake mot kritikken om at hun er for taus. Den kom fra kultur- og debattredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende. Under overskriften «Kvinnene som stilna» skrev hun at «Shabana Rehman Gaarder løftar ikkje lenger mullaer på kveldstid».

LES OGSÅ: Bokfest med Mykle

- Vi er på banen

Sandvik kritiserte Rehman Gaarder og flere andre yngre muslimske kvinner for å være feige og for at de ikke lenger framstår som spydspisser i kampen mot det muslimske patriarkatet.

- Hun forlanger at muslimske tenåringsjenter skal bære ytringsfrihetsdebatten på sine skuldre. Det kan man ikke kreve. Men de voksne må på banen, og det er vi, sier Shabana Rehman Gaarder.

Hun svarte på kritikken på sin egen blogg og på debattsidene til NRK. Hun skrev at «Sandvik følger ikke med» og at hun kunne like gjerne bedt kvinnene om å holde kjeft.

Har vunnet flere kamper

Shabana mener også at det har skjedd mye siden hun og andre yngre kvinner først tok ordet for mange år siden: «Kampen for individets rettigheter er vunnet i våre egne liv. Vi er alle overlevende. Vi har ikke sluttet med noe som helst. Vi har vokst og fått et bredere perspektiv. Et perspektiv som går utover kritikken mot «det muslimske patriarkatet».

- Vi har vunnet flere kamper, og jeg ser optimistisk på utviklingen videre. Men vi må fortsatt stå på, blant annet i kampen om hvordan vi tenker. Blant annet må vi innse at et sekulært sentrum der vi har full ytringsfrihet, er den beste beskyttelsen for oss alle, uansett religion, sier hun.

Mediene søker konflikt

- Hva med ytringsansvaret og grensene for ytringsfriheten?

- Enkelte bruker sine demokratiske rettigheter til å fremme antidemokratiske holdninger. Det er et problem som kan bli vanskelig å håndtere. Som forfatter vet jeg at ord har stor kraft og at de kan brukes både til å skape et ondsinnet og et positivt klima. Men begrepet ytringsansvar må ikke brukes til å begrense ytringsfriheten og få andre til å holde kjeft.

I samtale med forlegger Sverre M. Nyrønning skal Rehman snakke om flere temaer som alle handler om ytringsfrihet. Ett av dem er om mediene er så opptatt av å presentere konflikter at holdninger og nyanser som befinner seg i sentrum, blir overskygget av ytterliggående debattanter.