- Dette kunne blitt et museum, sier Karl H. Brox og Knut Sivertsen når vi går ned trappa til det underjordiske.

Sammen med Hermann Hansen utgir de nå boka «Bunkeren – Trondheim under hakekorset», der mange historier om tyskernes voldsomme aktivitet i Trondheim under andre verdenskrig blir fortalt.

LES OGSÅ: Hitler hadde store planer for Trondheim

En av historiene dreier seg om bunkeren på Charlottenlund, en spion- og kommunikasjonsbunker som hadde navnet Nordblitz. Den fikk uvurderlig betydning for tyskernes krigføring. Mannskapet i bunkeren overvåket blant annet de alliertes bevegelser og lyttet til radiotrafikken mellom skipene i konvoiene som seilte til Murmansk og Arkangelsk med krigsmateriell.

Spesielt interesserte og mange i nabolaget på Charlottenlund kjenner til bunkeren og korridorene som strekker seg under ungdomsskolen, barneskolen og fotballbanen – men hele historien om det militære anlegget fra andre verdenskrig blir fortalt først nå.

LES OGSÅ: Historien om Dora

Nazisoldater i alliert tjeneste

- Noe av det spesielle med historien er at de allierte overtok bunkeren så snart de hadde vunnet krigen. Britene visste godt hvor viktig bunkeren var, og de troppet opp her allerede niende eller tiende april. Om lag førti tyske offiserer og menige som hadde arbeidet i bunkeren under krigen, ble tatt hånd om og beordret over i britisk og norsk tjeneste. De hadde overvåket de alliertes bevegelser langs norskekysten. Plutselig ble de satt til å følge med på bevegelsene til sovjetiske krigsfartøyer i den kalde krigens tidligste fase. De arbeidet i samme uniformer som før. Bare hakekorset og den tyske ørnen ble fjernet, forteller Brox og Sivertsen.

LES OGSÅ: Satte ut telys i nazibunker

Fra nabolaget på Charlottenlund fortoner Nordblitz-bunkeren seg i dag bare som en liten forhøyning i terrenget. Gresset er høyt og trærne vokser tett over inngangspartiet, som er omringet av et høyt gjerde med piggtråd.

Høy stjerne hos Hitler

Men det er tydelig at noen vet hva som befinner seg under bakken. Ubudne gjester har vært på besøk en rekke ganger, også ganske nylig, og mye er ødelagt. Men et aggregat fra krigen er godt bevart.

Forsvarsbygg, som i dag har ansvaret for bunkeren, låser opp gjerdet for oss og Brox og Sivertsen tar oss med ned trappa. Under bakken viser de oss lange korridorer med inngang til en rekke kontorer.

Her satt offiserer og menige som hadde en høy stjerne hos Hitler og hans medarbeidere. De ga opplysninger om alliert fly- og sjøtrafikk som fikk stor betydning for krigføringen både i lufta og til sjøs.

Leir med 220 mann

Bunkeren var i sin tid omringet av en rekke antenner, og den hadde 15 kodemaskiner som sendte meldinger. Tyskerne la en kabel helt fra Charlottenlund til Tiller. Derfra ble meldingene videresendt.

Utenfor selve bunkeren lå en leir som besto av flere bygninger og som hadde plass til 220 personer. Den ble ikke revet før på 1960-tallet.

- Nordblitz overvåket blant annet været. Værforholdene betydde mye for måten allierte skip beveget seg på, og værdata som ble samlet inn her, fikk stor betydning for ardenneroffensiven, tyskernes siste krampetrekning på vestfronten i desember 1944, sier Brox og Sivertsen.

Forfatterne gir en rekke opplysninger om aktiviteten i bunkeren. Den var en sentral brikke i tyskernes planer om en storstilt oppbygging av Trondheims-området etter krigen.

Foreslår museum

Når krigen var vunnet, skulle de anlegge en ny by, Neu Drontheim, ved Gaulas utløp. Der skulle 250 000 tyske innbyggere bo. De skulle sørge for at den tyske marinen fikk full kontroll over den nordligste delen av Det tredje riket. Så lenge krigen pågikk, var Trondheim nazistenes viktigste by i Norge, militært sett. De så for seg at den skulle bli minst like viktig når krigen var vunnet.

I dag ligger Nordblitz som et temmelig anonymt vitne om det som skjedde. Men bunkeren er fredet og Forsvarsbygg har planer om å ta bedre vare på den.

- Denne bunkeren rommer en så viktig historie fra krigen at den gjerne kunne blitt tatt i bruk som museum, slik at kunnskapen om det som skjedde blir tatt vare på, sier Karl H. Brox og Knut Sivertsen.

Under jorda: Knut Sivertsen (t. v.) og Karl H. Brox, to av forfatterne bak boka «Bunkeren - Trondheim under hakekorset», inspiserer inventaret i Nordblitz, spionbunkeren på Charlottenlund. Foto: Jens Petter Søraa
Godt bevart: Bunkeren er tørr, og det som er igjen fra tyskernes tid er godt bevart. Foto: jens petter søraa