Solskinn gjennom de store vinduene mot sør, hvite liljer og høytidelig stemning preget aulaen i Gløshaugens hovedbygning da kunstnerduoen Michael Elmgreen og Ingar Dragset ble utnevnt til æresdoktorer ved NTNU fredag.

- Det var en veldig vakker seremoni, en sterk opplevelse, sier Ingar Dragset like etter doktorpromosjonen. Tradisjon tro åpnet Trondheims Studentersangforening seremonien med en latinsk hymne, deretter fulgte flere musikalske innslag, taler og utdeling av diplomer. I tillegg til æresdoktorene mottok 173 doktorgradsstudenter sine bevis for fullført doktorgrad.

LES OGSÅ (PLUSS): Kunstnere blir æresdoktorer

Når ut verden over

Elmgreen fra København og Dragset fra Trondheim er de første billedkunstnerne som utnevnes til æresdoktorer ved NTNU. Bare fire andre utøvende kunstnere er tidligere blitt utnevnt til æresdoktorer ved universitetet: Anne-Sophie Mutter, Liv Ullmann, Arve Tellefsen og Chick Corea. Kunstnerduoen ble nominert av kunsthistoriemiljøet ved Institutt for kunst- og medievitenskap. Kunsthistorier Ulla Angkjær Jørgensen førsteamanuensis ved instituttet. Hun forteller at Elmgreen og Dragset får NTNUs æresdoktorat for sitt usedvanlige kunstnerskap.

- Deres kunstnerskap når et bredt publikum, de kommuniserer på et språk som er forståelig verden over, sier Angkjær Jørgensen.

- Jeg håper utnevnelsen av disse samfunnskritiske kunstnerne kan hjelpe oss til å minne oss om hvilken oppgave universitetet har: å være kreative som kunstnere, å produsere kunnskap, men også være samfunnskritiske i vårt arbeid.

Holder første forelesning

Etter å ha mottatt diplom og doktorgradsring av rektor Gunnar Bovim, holdt Elmgreen og Dragset sin takketale i tospann. Kunstnerne ble grepet av den høytidelige stemningen og kjente på nervene da de snudde seg mot publikum for å si noen velvalgte ord.

- Du føler du må si noe som beviser at du fortjener denne æren det er å bli utnevnt til æresdoktor. Når du både skal takke og bevise og i tillegg oppsummere et 20 år langt kunstnervirke, da får du litt panikk, sier Dragset og ler. Kunstnerne brukte også talen til å si hvor viktig samarbeid er og betydningen av å tørre og ta noen sjanser.

LES OGSÅ (PLUSS): - Føler jeg aldri må si noe dumt eller lage dårlig kunst igjen

- All forskning handler om å prøve og feile. Dersom man ikke tar noen sjanser, vil man ikke finne noe som er overraskende eller innovativt. Vi ønsket å minne om hvor viktig det er å gå sine egne veier og tenke utenfor boksen, sier Elmgreen.

Med æresdoktoratet følger retten til å forelese ved universitetet, og allerede på mandag vil kunstnerduoen holde sin første forelesning på Kunstakademiet.

- Det er en åpen forelesning hvor vi skal snakke om hvordan man kan formidle kunstutstillinger i bokform, sier Dragset.

Kunstneren Ingar Dragset bak rektor Gunnar Bovim på veg ut hovedinngangen på Gløshaugen etter den høytidelige seremonien. Foto: Kim Nygård
Etter den høytidelige seremonien i aulaen ble Ingar Dragset, Michael Elmgreen og NTNUs ferske doktorer samlet for fotografering. Til venstre er Rektor Gunnar Bovim. Foto: Kim Nygård