Ved hjelp av synstolking kan synshemmede få en fullverdig filmopplevelse.

- Det hender at folk ikke vil foreslå å se film fordi de går ut ifra at jeg ikke har glede av det, sier nestleder Ida Utne i Blindeforbundets ungdom. Det er like før dokumentarfilmen «Jeg ser deg» skal vises for 500 mennesker i to av salene på Prisen kino. Utne er svært spent på filmen av regissør Sylvelin Måkestad, og filmvisningen i seg selv, vil også bli svært spesiell.

I samarbeid med Norges Blindeforbund og Trondheim Kino ønsker Skofteland Film å gi seende en mulighet til å oppleve en filmvisning med bind for øynene, men med synstolking som veiledende virkemiddel. Ved å laste ned en app på mobilen, plugge øreproppene i og lene seg tilbake i kinostolen, kan kinogjengeren la en fortellerstemme forklare det visuelle i filmen, som et supplement til filmens opprinnelige lydbilde og dialog.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Widvey i kinopress (PLUSS)

Vil satse på synstolking

I tillegg til å selge billetter til filmvisningene, har Trondheim Kino gitt gratisbilletter til skoleelever og studenter. Utne synes det er fantastisk at så mange ønsker å se hvordan synstolking fungerer og at alle stoler i kinosalene er fulle.

- Jeg er veldig imponert over engasjementet. Selv om jeg hadde håpet det ville bli populært, hadde jeg ikke trodd det ville komme så mange. Nå vil de få se hvordan synstolking gir synshemmede mulighet til å nyte filmopplevelsen på lik linje med alle andre, sier Utne.

I dag er synstolking lite utbredt i Norge, men det kan endre seg ganske snart. Torsdag ble den endelige versjonen av filmmeldingen innstilt av familie- og kulturkomiteen, og 1. desember skal den videre til formell behandling i Stortinget. I filmmeldingen legges det opp til at alle norske filmer som får tilskudd fra Norsk filminstitutt, må tilby synstolking som del av sitt produkt fra 2017. En god nyhet, synes Utne.

- Det høres helt fantastisk ut. Samtidig håper jeg at synstolking av filmer vil bli gjort på en ordentlig måte, slik at den blir fin og en naturlig del av filmen, sier hun.

En glede for mange

«Hva er vakkert dersom man ikke ser?», spurte regissør Sylvelin Måkestad seg selv en gang hun satt på toget fra København. Utenfor vinduet så hun et vakkert vinterlandskap, men da hun lukket øynene og konsentrerte seg om lydene hun hørte, oppdaget hun at mye av stemningen nettopp lå i lyden. I hennes film «Jeg ser deg» møter vi 17 år gamle Rena som er blind. Hennes høyeste ønske er ikke å kunne se, men å bli sett. Måkestad har jobbet målbevisst med synstolking for filmen.

- Det som er spennende med synstolking er at det gir deg enda en måte å se film på. Det handler ikke om å oppleve hvordan det er å være blind, men om hvordan man opplever de bildene man skaper i sitt eget hode. Man kan faktisk se filmen to ganger for å se om bildene filmen viser, ligner de bildene du selv skapte da du så filmen med bind for øynene, sier Måkestad.

Til daglig bor den norske regissøren i Sverige, et land som ligger et godt stykke foran Norge når det gjelder synstolking av filmer.

- I 2014 ble det satt et mål om at alle filmer som vises på kino skal ha synstolking. Det tar tid, men det er mange filmer som synstolkes. Og det er ikke bare synshemmede som får gleden av det, men også eldre og mennesker med dysleksi, forteller Måkestad.

Regissør Sylvelin Måkestad tilbyr synstolking på sin film «Jeg ser deg», dermed får nestleder Ida Utne i Blindeforbundets ungdom en fullverdig filmopplevelse. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES
«Hva er vakkert dersom man ikke ser?», var spørsmålet som utløste idéen til regissør Sylvelin Måkestad om en dokumentar om blinde. De som besøkte Prinsen Kino på torsdag fikk lete etter svaret med bind for øynene. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES