- Å få høre sine egne låter i en annen drakt blir ustyrtelig spennende, særlig når det kommer fra den kanten, sier Terje Tysland om «mestermøtet» som skal skje i mai.

Tysland forteller at han skal gjøre det han kan for å være til stede i salen når Kjetil Møster og hans unge musikere går løs på låtene hans.

Under jazzfestivalen i år gjorde Stina Stjern suksess med egne versjoner av Motorpsycho-låter.

Møster har markert seg som en intens og improviserende saksofonist. I det siste er merkelapper som «prog-jazz-psykedelia» blitt brukt om musikken hans. Tyslands musikk befinner seg som kjent i et helt annet landskap.

- Nå får vi «Send mæ en øl» og «Nå går det på rævva» i helt ny innpakning?

- Hehe. Jeg har ennå ikke bestemt meg for hvilke låter vi skal spille, bortsett fra at «Heile livet med dæ» selvsagt skal være med.

LES OGSÅ: The Band-legende hyller Prudence i Namsos

- Imaget hans står i veien

Kjetil Møster forstår at han og Tysland kan anses som ytterpunkter. Likevel mener han at det finnes et visst slektskap mellom dem. Og det var Møster selv som valgte seg Tysland da han ble spurt om å lage nye versjoner av trøndersk rock.

- Det kan det nok virke som om vi er svært forskjellige. Men mange av tekstene hans inneholder fine tanker og mye livsvisdom. Tysland fortoner seg kanskje som en rabagast, og hos mange har nok imaget hans overdøvet innholdet i tekstene. Han har skrevet en rekke klassiske sanger, og for meg er dette et solid materiale å gripe tak i, sier Møster.

Han er bergenser, men gikk på Jazzlinja i Trondheim på slutten av 90-tallet.

Har sans for trønderrock

- Jeg har hørt en del på Prudence. Og jeg har spilt med King Midas, et band som har hatt tett kontakt med Åge Aleksandersen, så trønderrocken står meg ikke helt fjernt, sier Møster. I oppveksten, før saksofon ble instrumentet hans, lærte han seg dessuten å spille trekkspill – instrumentet som er Tyslands varemerke.

LES OGSÅ: Tysland sto i spissen for trønderfest

- Jeg har ikke noe forhold til Kjetil Møster som musiker fra tidligere, men jeg vet hva han står for, og jeg synes det er artig at en musiker som er så ulik meg skal gjøre dette. Riktignok var jeg så vidt innom jazzen selv før jeg begynte med rock, men det er klart det er stor forskjell på oss. Det er alltid interessent å høre hva folk med en annen innfallsvinkel gjør med musikken min, sier Terje Tysland på telefonen fra Gran Canaria, der han bor store deler av året.

Legger vekt på tekstene

Om få dager er han tilbake i Trøndelag og gjør spillejobber i Stjørdal og på Heimdal. Dessuten skal han for første gang på 17 år feire jul hjemme på Oppdal, med barn og barnebarn og full pakke. Neste dato han har krysset av i kalenderen er 7. mai.

Da er det klart for Kjetil Møsters nye versjoner av låtene hans i Dokkhuset, framført av Møster selv og et stort band med musikere fra Jazzlinja. Musikerne er ennå ikke valgt ut, men Møster er fast bestemt på å ha med en eller flere vokalister, siden han anser innholdet i Tyslands tekster som så viktig.

Konserten inngår i en lengre tradisjon der jazzkomponister og -arrangører med tilknytning til Trondheim omarrangerer trøndersk pop og rock.

- En fenomenal musiker

Under årets festival laget Stina Stjern egne versjoner av Motorpsycho-låter. Året før tok Jovan Pavlovic tak i en rekke av Knutsen og Ludvigsens mest populære sanger.

Tidligere har Kristoffer Lo framført DumDum Boys i ny drakt, Erlend Skomsvoll har laget særpregede versjoner av Åge Aleksandersen-klassikere, og Erik Johannessen har gjort det samme med Difference.

Det er Trondheim Jazzfestival som velger ut hvem som får oppdraget. Deretter står musikeren som skal lage de nye arrangementene helt fritt.

- Kjetil er en fenomenal musiker som har gjort mye fint både som solist, sammen med Trondheim Jazzorkester og i andre sammenhenger, sier festivalsjef Ernst Wiggo Sandbakk.

Valgte Tysland: Jazzsaksofonist Kjetil Møster valgte seg Terje Tysland. Under Trondheim Jazzfestival i mai lager han helt nye versjoner av trønderrockerens sanger. Foto: Foto: Jens Petter Søraa