Sør-Trøndelag er landets beste fylke på Telemarksforskings årlige liste over landets beste kulturkommuner. Røros går til topps for fjerde år på rad. Trondheim faller fra sjette til tiendeplass, men slår likevel de andre store byene.

Som i de tidligere utgavene av Telemarksforsknings kulturrangeringer, scorer Trondheim dårlig når det gjelder kulturtilbud for barn, der byen havner på 335. plass blant landets 428 kommuner. På andre områder på kulturfeltet ligger derimot byen helt i norgestoppen.

Konstituert kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim kommune, Knut Kvaran, er glad for at byen holder stand som beste storby, men er overrasket over enkelte av resultatene.

- Jeg er glad for at vi fortsatt er beste storby. Samtidig er det merkelig at Trondheim faller på lista etter et år der vi har hatt et svært godt tilbud på flere områder. Konserttilbudet, der 45 000 publikummere har vært på konserter på Sverresborg, er ett eksempel, sier Kvaran.

Tilbud som ikke fanges opp

Han stusser også over at Trondheim havner så langt ned på lista når det gjelder kultur for barn, et område der byen satser på å være blant de aller fremste i landet.

- Jeg har ikke gått i detalj rundt tallene i år, men tidligere har det vært slik at vi har tilbud til barn som denne undersøkelsen ikke fanger opp. Så vidt jeg vet, er vi for eksempel den eneste store norske byen som på dagtid har gratis transport av barn fra skoler og barnehager til ulike tilbud i byen. Ungene kan gå gratis inn på steder som Trondhjems kunstmuseum og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, og de får gode tilbud både på Trøndelag Teater og hos Trondheim Symfoniorkester. Vi driver dessuten Den kulturelle skolesekken på en måte som gjør at all aktiviteten i hvert fall ikke tidligere er blitt registrert av Telemarksforsking.

Misvisende om kulturskole

- Er du skeptisk til undersøkelsen?

- Jeg er skeptisk til at den er så basert på bestemte tall. Men vi følger godt med på undersøkelsen og setter pris på at den skaper oppmerksomhet omkring dette feltet. Vi skal gå inn i tallene for å se hva vi kan gjøre enda bedre.

Kulturskoletilbudet i Trondheim havner på 278. plass i undersøkelsen. Kvaran mener dette er misvisende, blant annet fordi kvaliteten på undervisningen ikke blir målt.

Han sier at små kommuner kanskje har én lærer som underviser i en rekke aktiviteter på kulturskolen, mens Trondheim har profesjonelle lærere på en rekke felt og på mange ulike instrumenter.

Kan ikke sammenlikne

Trondheim scoret svakt på kulturskoletilbudet også på Telemarksforskings forrige rangering. Kulturskolerektor Vidar Hjemås sa da til Adresseavisen at man ikke kan sammenlikne de store byene med kommuner der antallet elever bare er en brøkdel.

Bård Kleppe, som er undersøkelsens prosjektleder hos Telemarkforsking, sier at i små kommuner er kulturskolene ofte den viktigste satsingen på kultursektoren, mens store byer har økonomiske forpliktelser overfor offentlige institusjoner som teater og symfoniorkester.

Stolt Røros-ordfører

I tillegg til at Røros går til topps med et godt resultat på alle områder bortsett fra kino og bibliotek, topper Rørosregionen lista over landets beste kulturregioner foran Trondheimsregionen. Bergensområdet kommer på tredjeplass og Oslo først på tiende. Sør-Trøndelag ligger helt øverst på lista over de beste kulturfylkene.

Røros-ordfører Hans Vintervold er blant dem som gleder seg aller mest over de nye tallene.

- Jeg er så stolt og så glad som jeg kan få blitt. Dette er hele Røros’ fortjeneste, den enormt store frivilligheten, det lokale næringslivet, som stiller opp og bidrar igjen og igjen. Resultatet er med på å styrke omdømmet og viser at Røros er en god plass å leve og besøke, sier han.

Skeptisk: Konstituert kommunaldirektør Knut Kvaran er glad for at Trondheim fortsatt er beste storby, men mener byen har kulturkvaliteter som rangeringen ikke fanger opp. Foto: OLE MARTIN WOLD, Adresseavisen