Teknologien utvikler seg og mulighetene for å ta en tatovering er mange. Noen lyser i mørket, andre har blekk som kan bli fjernet av elektromagnetiske stråler. Likevel går unge, kreative tilbake til det som før var kjent som den primitive fengselstatoveringen: «stick and poke».

De ser det fine i det uperfekte og omfavner en eldgammel tatoveringsmetode. Selve fremgangsmåten er tidkrevende, men forholdsvis ukomplisert om utstyret er riktig og sterilt. En skarp nål dyppes i blekk før den stikkes inn i huden x-antall ganger, basert på hvor omfattende tatoverings­designet er. De litt mer avanserte amatørtatovørene har kjøpt seg tatoveringssett på internett, hvor de billigste variantene ikke koster mer enn et par hundrelapper.

Les også: Sjekk disse tattisene

Les også: Solsiden har arvet Svartlamoens postnummer

Fellesnevneren er at tatove­ringene er hjemmelagde, små, ­enkle, skjeve og ofte humørfylte. En mexicansk burrito på under­armen, bokstaven G for kattepusen din Gustav. En vennskapsprikk på tåen. Bacon under fotsålen. Min lillebror har tatovert en kaklende kylling på låret.

Celebriteter som Rihanna og it-jente Cara Delevingne har begge hjemmelaget blekkpryd på kroppen. Den australske super­modellen Cat McNeil har i overkant av hundre tatove­ringer, en god del hjemmelagde, og er med det blitt eksempelet på ­designernes omfavnelse av tatoverte kvinner.

Store sminkekjeder som amerikanske Sephora har for lengst plukket opp trenden og tilbyr ikke-permanente tatove­ringer for dem som vil leke seg uten bivirkninger. «Det handler om å ta en skjønnhetsrisiko», har Amy Abrams, Sephoras direktør for produktutvikling, uttalt.

Den norske illustratøren Esra Røise kjøpte seg tatoveringssett fra internett for noen år siden og har gradvis gått fra å tatovere på assortert frukt og jukseskinn, til vennene sine.

- Det er noe veldig sjarmerende og emosjonelt over tatoveringer som man har laget over kjøkkenbordet en kveld med venner, sier hun.

- Selv om jeg blir mer erfaren, er jeg på ingen måter proff. Det er en hobby som jeg får praktisere på nære bekjente. Det er jo alltid en overhengende fare for at ting kan bli litt skjevt. Med det er vel også litt av sjarmen med «gjøre-det-selv» tatoveringer.

Det er små, enkle motiver som botaniske elementer, geometriske former eller tekst som er populært blant Røise sine venner.

- Om du vil ha noe stort og intrikat, så må man gå til en profesjonell tatovør. Det høres kanskje corny ut, men for min del er det jo dette først og fremst en opplevelse jeg deler med vennene mine.

Hun tror tatoveringstrenden henger sammen med å søke tilbake til det nære og å gjøre ting på gamle­måten.

- I tillegg har hjemmelagde tatoveringer plutselig blitt veldig tilgjengelige og sosiale medier har i stor grad vært med på å gjøre det til en «greie».

«Det er veldig lite kunst i en «stick and poke»-tatovering. Så hvorfor er det så mange kunstnere som er tiltrukket av dem», spurte amerikanske W magazine da de skrev om trenden i fjor. Tre røffe, hjemmetatoverte hipstermenn stilte opp i saken og fortalte at det upretensiøse, imperfekte, ofte ironiske uttrykket, er blitt attraktive idealer.

Trenden er likevel ikke helt uten kontroversialitet. «Tatoveringer er tilbake og den kuleste estetikken er stick and poke», skrev Steff Yotka i en artikkel på motesiden tidligere i år. Kritikken haglet og redaktøren måtte påpeke at selv om de har tro på trenden, må tatoveringen utføres trygt og forsvarlig.

I USA, hvor etterspørselen av amatørsett har blåst i taket, har FDA (Food and Drug Administration) gått ut og advart forbrukere om dårlige maskiner og farene ved å tatovere deg selv. Fremdeles ender mange tatoveringsforsøk i alvorlige infeksjoner.

- Helsefaren er det aller viktigste motargumentet mot hjemmetatovering, sier Tomas Brudvik, innehaver av tatoveringsstudioet Let’s Buzz i Bergen.

- Ved å tatovere seg hos venner, løper man en betydelig helserisiko som kan medføre alvorlige sykdommer og i verste fall død. Når det gjelder det estetiske, mangler ofte «hjemmetatovører» teknisk kunnskap og kunstnerisk kompetanse for å utføre et permanent verk som skal glede bæreren livet ut. Etter 24 år som tatovør, blir jeg oppgitt over hvor lite selvkritisk enkelte er når de påfører andre mennesker stygge motiver i helsefarlige omgivelser, sier Brudvik.

Han tror at trenden skyldes overmot og spenning.

- TV-programmer viser ofte utøvere med lang erfaring og høy kompetanse noe som får tatovering til å se enkelt ut. Det er alt annet enn lett å tatovere, så sannsynligheten er stor for at man ender opp med en tatovering som har skjeve linjer, dårlig farge og er totalt blottet for noe som ligner på gode tegneferdigheter, sier Brudvik.

«Har man begynt å se det vakre i en dårlig tatovering», spør eksfange og den amerikanske journalisten Daniel Genis i en artikkel i Newsweek. Han ser med forundring på ungdommen som omfavner en praksis han bare trodde eksisterte i fengsel. Fanger har i all tid uttrykt gruppetilhørighet og identitet gjennom tatoveringsblekk. I dag markerer man sjelden kroppen for å vise hvilken gjeng man tilhører, men heller hva en liker. Enten det er en smørblomst, matrett, visdomsord eller postkoden til hjemstedet ditt, så har ironien tatt en sentral plass i den moderne, hjemmelagde tatoveringen, observerer Genis. Selv om ikke tegnestrekene er perfekte, så er det kanskje nettopp det som gjør amatørtatoveringen perfekt.

Kilder: Newsweek, FDA, New York Times

Bildene er hentet fra Esra Røises Instagramkonto