- Det er fryktelig gøy med en fullsatt kirke, da er det verdt alle timene med øving. Jeg føler meg skikkelig stolt av å være en del av denne tradisjonen, sier Pia Samset i Nidaros domkor.

Utenfor Nidarosdomen er køa lang. Det samme er tonene innenfor kirkedørene, der koret er i full gang med å varme opp før konserten.

- Å se køa utenfor forteller oss at dette er en stor greie for folk, og det gir oss ekstra lyst til å gjøre det bra, sier korist Karl-Olav Lunde.

Se bildegalleri øverst i saken.

Gikk du glipp av konserten eller vil du få med deg enda flere førjulskonserter? Her er en oversikt over konsertene som setter deg i julestemning.

En førjulstradisjon

Torsdag og fredag fremførte Nidaros domkor og Trondheim symfoniorkesters Händels storslåtte oratorium «Messias» i Nidarosdomen. Messias og Juleoratoriet settes opp annethvert år, og konserten har blitt en viktig førjulstradisjon for mange.

- Jeg tror dette er en konsert publikum virkelig vil se i domen. Musikken er helt fantastisk, og Messias har jo etter hvert blitt et godt kjent verk, sier Samset.

Høy kvalitet

Dørene er åpnet, og publikum sitter vendt mot østre skip der symfoniorkesteret har funnet plassene sine. På første rad sitter Wenche Waagen. For førstelektoren ved Institutt for musikk ved NTNU, blir det ikke jul uten å høre Messias eller Juleoratoriet i katedralen.

- Messias er et gledesbudskap og det er høy kvalitet på musikerne, sier Waagen, som i familietradisjon tro er på konserten sammen med sin mor, Berit Waagen og bror Terje Waagen. De tror det er mange grunner til at konserten er så populær.

- Jeg tror mange søker en konsert med mening og dybde og som ikke er så kommers. Og så er det nok mange som ønsker å roe ned fra stresset og komme i riktig julestemning, sier Wenche Waagen.

- Så må vi ikke glemme at Hallelujakoret er en av de første hitene som er skrevet, sier Terje Waagen.

Desember er blitt en av de viktigste konsertmånedene i Trondheim. Ler mer om konserterne som sørger for fulle hus. (PLUSS)

The glory of the Lord

Til lyden av kirkeklokker finner koret kledd i sine lille kapper plassene sine bak musikerne, og årets fire solister, operasangerne Klara Ek, Hyojong Kim, Rupert Enticknap og Johannes Weisser blir klappet inn. Dirigent Olof Boman gir sitt tegn, og Trondheim Symfoniorkester lar den høytidelige instrumentale åpningssatsen fylle kirkerommet. Når solist Kim har gjort sin første arie, kan koret reise seg og formidle «And the glory of the Lord shall be revealed». Og med dét har nok julestemningen kommet til samtlige i publikum.

Til sommeren skal akrobater sveve gjennom Nidarosdomen. Ler mer om «How like an angel» her. (PLUSS)

Karl-Olav Lunde og Pia Samset gleder seg over å få synge Messias for en fullsatt Nidarosdomen. Foto: Rune Petter Ness
Det blir ikke jul uten å høre Messias eller Juleoratoriet i Nidarosdomen, mener Wenche Waagen, Brit Waagen og Terje Waagen. Foto: Rune Petter Ness