John Hou Sæter (17) og Arve Tellefsen (79) sto foran samme valg på omtrent samme punkt i livet; mellom musikken og fotballen. De valgte forskjellig, og ingen av dem var egentlig i tvil om hva som var det rette for dem der og da. Men det er ikke sikkert Arve Tellefsen ville valgt fela om han hadde vært 17 år i 2015.

Fotball var ikke et yrke

- Den gang var ikke fotball regnet for et yrke. Det var rett og slett ulovlig å ta imot penger i forbindelse med å spille fotball. Fikk ikke Rosenborg bot en gang de ga Odd Iversen en påskjønnelse på 200 kroner? Det var egentlig aldri aktuelt for meg å velge fotballen den gangen, sier Arve Tellefsen etter å ha gjennomført en heftig «Czardas dans» i samspill med John Sæther på piano. Anledningen var Ole Dalens julekonsert, og det var en rekke RBK-ere i salen.

Det er første gang de to har spilt sammen, men Arve har spilt fiolinduett med Johns storesøster Ann Hou Sæter tidligere.

Større talent for fotball

- Visste RBK-gjengen at du er så god på piano, spør Tellefsen Sæter backstage.

- De har vel ikke visst mye om det. Ikke før Are Hembre klarte å lure meg med på «O helga natt» på Rosenborgs julelunch for noen uker siden, sier John.

Sæter er den yngste a-lagsspilleren på RBK gjennom tidene, og det begynner allerede på bli trangt på troféhylla hjemme. Han spiller knapt piano lenger. Da han på et punkt måtte velge mellom pianoet og lærkula, var han ikke i mye tvil.

- For det første trives jeg med kameratskapet i fotballen, det er så mye mer sosialt. For det andre er det ikke som pianist jeg har det største talentet, sier John.

Dere trener ikke SÅ mye ...

- Du må holde pianoet ved like. Det har du tid til. Dere trener ikke SÅ mye i RBK, ler Arve Tellefsen.

John får vel tiden til å gå også uten pianoøving, som andreklasse-elev på toppidrettslinjen på Strinda videregående i tillegg til Rosenborg-treningene.

- Jeg vet jo at en karriere som fotballspiller ikke varer like lenge som hos en musiker, sier John. Han kan ikke akkurat forvente seg å spille fotball på nivået Arve spiller fiolin på, når han er 79 år.

- Hvis du holder pianoet ved like, har du noe å falle tilbake på når fotballkarrieren er over, sier Arve Tellefsen, som ikke kan komme på et eneste eksempel nasjonalt eller internasjonalt på kombinasjonen fotballspiller og klassisk musiker. At kombinasjonen seriøs musiker og sport vekker oppsikt fikk fiolinisten erfare da han gikk langskirennet Marcialonga sist januar. - Jeg ble nummer fem tusen og noe på resultatetlista, men da de oppdaget at en konsertfiolinist var blant deltagerne, hvem fikk medieoppslagene?

Aktiv uke for 79-åringen

Arve Tellefsen fylte 79 år mandag. Tirsdag spilte han i Trondheim. Onsdag formiddag var han tilbake i Oslo, før han er på plass igjen i Trondheim fredag for sine tradisjonsrike konserter i Nidarosdomen med guttekoret fredag og resten av helgen.

Alle som så ham i sine tre nummer på scenen tirsdag kveld skjønner at Arve Tellefsen trives utmerket med sitt yrkesvalg. Han stråler når han entrer en scene foran publikum. Men like fullt: Om han hadde vært 17 år i 2015 og hatt valget mellom fele og fotball, er det ikke sikkert fela hadde stukket av med seieren.

- Jeg trivdes utrolig godt med fotballen og RBK-gutta i ungdommen. og mange av dem, som Kåre Rønnes og Nils Arne Eggen har jeg hatt tett kontakt med i alle år siden. Nå ligger det vel så mye penger i fotball som i musikk. Det er et reelt yrkesvalg, og det ville vært fristende, sier Arve Tellefsen.

Duett med Åge

Ole Dalens julekonsert arrangeres i år for 29. gang, med konserter fem kvelder på rad på Scandic Nidelven. Artistlisten og repertoaret er hemmelig, men noen av ingrediensene var eksklusive for RBK-kvelden tirsdag:

Mini Jakobsen og Harald Brattbakk sang julekveldsvisa sammen med Pål André Helland og Tove Moe Dyrhaug, Samme gjengen backet også Ulf Risnes under «Den jule Rosenborgsangen». Et virkelig mestermøte ble det da Åge Aleksandersen og Arve Tellefsen sammen dro «Bildet tå'n Ivers». Arve Tellefsen spilte også Svend Asmussens «Hambo om bakfoten» i tillegg til det imponerende samspillet med 62 år yngre John.

Valgte forskjellig John Hou Sæter holder en knapp på lærkula., Arve Tellefsen holdt seg til fiolinkassa. Men begge har lidenskap for både musikk og fotball. Foto: VEGARD EGGEN
Valgte forskjellig John Hou Sæter holder en knapp på lærkula., Arve Tellefsen holdt seg til fiolinkassa. Men begge har lidenskap for både musikk og fotball. Foto: VEGARD EGGEN
Backstagemoro: Den ene spiller fele, den andre fotball, den ene er 79 år, den andre 17. Men humoren virker ganske lik. John Hou Sæter og Arve Tellefsen planlegger her et pek mot en intetanende Viggo Sandvik. Foto: VEGARD EGGEN
Sjelden duo: 62 år skiller John Hou Sæter og Arve Tellefsen. Foto: VEGARD EGGEN
Sjelden duo: 62 år skiller John Hou Sæter og Arve Tellefsen. Foto: VEGARD EGGEN