Fem kvelder på rad serverte et drillet serveringspersonale stivpyntede gjester i den store kongressalen på Scandic Nidelven, mens en imponerende artistrekke sang julen inn på friskt, men tradisjonelt vis.

Det var 29. år på rad Ole Dalen arrangerte sin julekonsert, husbandet var stort sett det samme som de siste tiårene, med rutinerte musikere som Andreas Aase, Steinar Krokstad og Kjetil Sandnes rundt kapellmester Morten Huuse, utvidet med kammerkoret Aurum og blåserrekke.

De fleste solistene på scenen er delvis også populære gjengangere, Torstein Flakne og Bobby Witry, Ganges og Kristin Hoff, Tore Johansen og Are Hembre, Elg og Viggo Sandvik, Åge Aleksandersen og Ulf Risnes, Ida Jenshus og Sunniva Unsgård. De spesielle overraskelsene i år ble tatt svært godt imot av publikum: Haddy N'jie, Henning Kvitnes, Stephen Ackles og (bare én kveld) Arve Tellefsen og (de andre kveldene)) Børge Pedersen.

Mange julelåter

Musikalsk er konserten i spennet fra Nordnorsk julesalme til Bryan Adams, fra opera til amerikansk glitterjul, fra Trondheimsnatt til Julekveldsvise fra Prudence til americana, fra Dolly Parton & Kenny Rogers til The Pogues & Kirsty MacColl.

Vert Ole Dalen er hjertelig til stede på scenen gjennom hele kvelden, han binder det hele sammen med sin hårfine balansegang mmellom det ydmykt høytidsstemte og røft selvskryt.

Per Borten er også på scenen gjennom hele sin konsert på omtrent like mange timer. Han sier ikke så mye, han spiller gitar - sammen med sitt tighte band bestående av kompiser og kolleger som Alexander Pettersen, Eirik Øien og Kenneth Kapstad.

Å kalle Ole Dalens julekonsert en rockemønstring er jo strengt tatt å overdrive. Men å si at Per Borten byr på rock vil nærmest være et understatement.

Få julelåter

Per selv åpner og avslutter konserten som solist, først med «Tre nøtter for Askepott»-kjenningslåten, til slutt med Slades «Merry X-Mas Everybody».

Ellers var det ingen julelåter på programmet på Byscenen fredag kveld. Derimot var det et vidt musikalsk program som likevel ble helhetlig på grunn av husbandets klare kvaliteter og identitet. Vi fikk servert Iron Maiden og Mastodon, Black Keys og Mars Volta, X-Ray Specs og Devo, Rufus Wainwright og Elton John, Fleetwood Mac og Jonathan Wilson, Tricky og Grandmaster Flash, Tame Impala og PP.J. Harvey Og Savage Rose.

Vokalistene kom på rekke og rad, P3-profilene Sigurd Vik og Torfinn Borkhus, singer songwriter Marie Denise og kraftvokalist Marianna Røe, Frank Reppen og Kristin Jensen, Rolt Martin Snustad og Kristoffer Lo. GODS og Andreas Elvenes. Og Mia Marlen Berg.

Selskapskjoler og lampeskjermer

Siri Gjære kom direkte fra siste forestilling på Ole Dalens julekonsert til Byscenen og Fleetwood Macs «Little Lies».

Hun var den eneste som bidro på begge konserter i år. Og kanskje var vi de eneste i salen som kunne sammenligne. Vi er takknemlige for å ha vært på begge, to vidt forskjellige konserter som utfyller hverandre. Kanskje kan Ole lære noe fra Per om kompromissløshet, kanskje kan Per lære noe av Ole om tydelighet og kommunikasjon.

Det var flere selskapskjoler i salen på Scandic Nidelven enn Byscenen, flere artister med lampeskjerm på hodet på Byscenen enn på Scandic.

Det store høydepunktet

Mange flotte øyeblikk var det begge steder.

Men høydepunktet denne julekonsertuka sett under ett?

Der er vi ikke i tvil: Å høre, og føle, Mia Marlen Berg synge The Savage Roses «Wild Child» med husbandet på Byscenen var en konsertopplevelse av de helt sjeldne. Noe vi tar med oss som et høydepunkt fra konsertåret 2015.

Neste år

Og så gleder vi oss til neste år. Ole Dalen skal ferie 30-årsjubileum blant annet med en spesialkonsert i Olavshallen, Per Borten vil nok vise at han er i gang igjen og mener alvor etter noen års julekonsertpause.

Byscenen er allerede bestilt samme dato.