Hele Norges Chirag og Magdi, kjent som Karpe Diem, stakk ikke overraskende av med seieren for «årets låt». Maktkritiske «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» fikk med seg store deler av befolkningen på refrenget.

Adresseavisens anmelder trillet en sekser på terningen, med beskrivelsen: «Gud bedre, hvor befriende det er at noen går i krigen uten å unnskylde seg». (…) Ingen norske artister er i nærheten av å være like viktige som Karpe Diem akkurat nå.»

Punk fra poplandskap

Duoen er i full sving med det nye prosjektet «Heisann Montebello», og pressen står i kø for å få noen ord. Det er jobbing og studio døgnet rundt. Antagelig er det første gang i Norgeshistorien at noen har vunnet «Årets låt» med tekstlinjer som «Alle skal bli knulla». Likevel kommer punken grundig godt produsert med et sterkt refreng fra poplandskapet denne gangen. Men skulle de være overrasket over å vinne denne?

- Det er første gang vi vinner «årets låt» noe som helst sted. Årets album. Årets best kledde menn. Årets Arne Bendiksen-pris. Sånne ting har vi vunnet før, men aldri for låt. Så dette er stas – tusen takk, sier Chirag. Kompanjongen Magdi er ikke tilgjengelig for intervju, men gutta er hjertens enige om det meste og kan lett snakke for hverandre.

Denne musikken mener vi er årets beste

Vel vitende var de nok likevel over at dette ikke var en låt som bare gled inn i mengden og forbi etter en lytt. Første råskisse på låten hadde de klar allerede i mai, selv om den kom som bestilt og smalt da den ble sluppet. Det har vært en prosess.

Samlende

Er det dét Karpe Diem kan karakteriseres som nå – folkets bestillingsverk? Dere samler folket i glede, sorg – og nå sinne?

- Musikk skal samle folk i glede, sinne og sorg. Om man er veldig opptatt av å definere musikkens samfunnsoppgave, så er det vel nettopp dette, utgreier Chirag.

Karpe Diem er vant til å være ute i hardt vær, særlig etter låten «Toyota'n til Magdi» i 2012, hvor Frp-politiker Mette Hanekamhaug får gjennomgå mer eller mindre brutalt: «Det blir dagen jeg får head av Mette Hanekamhaug. Og vi ruller rundt i Toyota'n til Magdi med den merra, og vi mater i deg jalebi og pakore i den kjerra».

Den omtalte selv likte låten, og den har vært å finne på Karpe Diem-konsert, men den gangen fikk de kritikk av feministene for en lite hyggelig omtale av kvinner. Enda tidligere, i 2008, gikk en ordfører fra Frp ut og oppfordret til boikott for låten «Ok», der de sier : «Jeg har fyrstikker, ta med en kanne bensin. La meg tenne på en FpU-kar». Senere har de fått mer anerkjennelse enn hets for samlende låter som «Tusen Tegninger» i 2010 og «Påfugl» etter 22. Juli.

- Vi kan alle bli bedre

Denne gangen er det nok en Frp-politiker som får passet påskrevet, selve justisministeren selv, Anders Anundsen. I låten blir Anundsen ansvarliggjort for regjeringens asylpolitikk og et kommentarfelt som stadig blir politisk brunere: «Hvis ikke Arif eller Kaveh eller asylbarna slipper inn. Hva faen skal du gjøre der bror? Si det til Anders, Anders, Anders Anundsen». Justisministeren, som tidligere er kjent for å tenne på Tønsbergs Blad etter å ha lest kritisk om seg selv, tok låten fra rebellene med ro, og kalte omtalen «en ære».

- Hadde dere forventet litt mer kritikk, særlig fra justisdepartementet?

- Overskriften hos VG var «Karpe Diem får massiv hets». Om det er sant eller ikke vet jeg ikke. Vi gikk ærlig talt ikke ut av studio med låta og en oppfatning om at den kom til å føre til «massiv» noe som helst. Bortsett fra at den var massivt bra, da. Låta handler om måten vi omtaler og behandler mennesker på flukt. At du, jeg og Anders, vi kan alle bli bedre.

- Regjeringen er nå justert, og vi får nå integreringsminister. Er det plass til Sylvi i Toyota’n?

- Det er plass til alle i Toyotaen. Det er ikke sånn at alle som har vært på konsertene våre de siste 15 åra har vært rørende enige med oss i alt vi sier. Heldigvis forstår de fleste dette. Det er lov å tenke «fy flate, han der Chirag er jo en komplett idiot, men detta svinger som et uvær».

Savner ikke rebeller

På spørsmål om de savner flere rebeller, kommer det et kontant «nei» fra Chirag. De er vel vant til å gjøre jobben selv.

- Men hva kan overgå dette, kan dere toppe dere selv?

- Vi føler faktisk ikke presset. Klart vi ikke vil skuffe, men jeg tror vi har noen skiver til i oss. Kanskje ti, avslutter Chirag.

Det er neppe bare Magdi og Chirag som er klare for ti skiver til fra Karpe Diem. Særlig ikke i disse dager.