Ifjor sto etableringene i kø: Alma’s, Brygghus 9, Folk & Fe, Mat fra Hagen, Restaurant Søttitre, Super Hero Burger, Istanbul, Bror og Sot, for å nevne de fleste.

Så ble dette året enda bedre.

Ikke bare kom Caya, Cowsea, Nordøst, Røst, Tag, Tacopedia og ikke minst Mathallen på banen. Stort sett riktig gode spisesteder. Også gamle travere har rustet opp. Credo, med sitt spenstige konsept Jossa i andreetasje, Ms. Bjørnvåg flyter stadig, To rom og kjøkken med nyoppusset lokale og finpusset meny, Havfruen med ny giv, Frati med ny adresse og nytt konsept, samtidig som Ågot Lian har innført gourmetmeny, Christopher W. Davidsen fra Søstrene Karlsen ble kåret til årets kokk og Trondheim Homedining går for fullt hus hver måned.

Les alle Smakspolitiets anmeldelser her

Mens restauranter legges ned i Stavanger, råder det her en ny vår. En skokk unge, ambisiøse kokker, som har sett alskens kokkeprogrammer på tv i formative år, leser matmagasinet Lucky Peach til frokost, har sett animasjonsfilmen Ratatouille fem ganger og anser juice som den nye ølen.

Kortreist mat er en klisje, det dogmatiske nordiske kjøkken har spilt sin rolle og akkar er den nye hummeren. Credo, To rom og kjøkken og Folk & Fe fikk alle sin velfortjente plass i «White Guide» i år, et kjærkomment alternativ til Michelinguiden.

Neste år kommer flere trønderske restauranter på lista.

For det skjer noe, nå. Peppes på Solsiden legges ned. Plankebiff og scampi ses stadig sjeldnere. Utradisjonelle steder, som den rendyrkede vegetarkjeden Mat fra Hagen, og den asiatisk-trønderske bastarden Nordøst, lykkes. Vi er langt fra København, dit kommer vi aldri. Men ut fra folketall og historikk, er det riktig så bra nå. Folk har penger, stadig større matbevissthet og liker å gå ut.

Med så mange nye gode restauranter og oppjustering av de gamle gode tar vi sjansen og utroper 2015 til tidenes sterkeste restaurantår i Trondheim.

Og fortsatt får du kjøttkake med ertestuing i kjelleren på Byhaven.