Aarsund er en av artistene som skal spille på minnegallaen for Fadime i ærverdige Berns salonger søndag 17. januar.

– Nyheten gikk sterkt inn på meg. Min egen datter var tolv år den gangen, og det å tenke på at gamle tradisjoner for å ivareta storfamiliens ære er så sterke er uforståelig. Det er et problem vi kanskje ikke blir kvitt heller. Men det er spesielt synd på jentene som dette går ut over, det skjer jo når de kommer i en viss alder, sier Aarsund, som kommer fra Tingvoll på Nordmøre.

– Jeg har grått hele formiddagen, men nå skal jeg slutte å gråte og kvesse klørne, sa daværende integrasjonsminister Mona Sahlin til Aftonbladet den gangen. Sahlin hadde truffet Sahindal flere ganger og 26-åringen hadde blitt svensk-kurdiske jenters ansikt utad ved at hun var så åpen rundt sin situasjon.

Sendte sangen til Sverige

21. januar 2002 ble 26 år gamle Fadime Sahindal brutalt drept av sin egen far, foran søstrene og moren i en leilighet i Uppsala. Grunnen var at hun hadde hatt svensk kjæreste, noe som ikke ble akseptert av faren og broren. Høsten 2001 sto hun frem i en rekke medier med historien om hvordan hun hadde brutt kontakten med familien, og om truslene som kom i kjølvannet. Faren, Rahmi Sahindal, har tilstått drapet på datteren, men nekter for at det var et æresdrap.

«Fadimes död blev en väckarklocka, ett ovedersägligt bevis för att det hedersrelaterade våldet existerar i Sverige – vad än makthavarna sa. I den meningen är hon en martyr», skrev Aftonbladets Kerstin Weigl i 2012.

«Vi kan stå på egna ben. Männen i de här kulturerna behandlar oss kvinnor som om vi inte hade någon IQ. Men vi är lika mycket värda som de», sa Sahindal i et intervju som siteres i kommentator Arne Lapidus' artikkel om den tragiske historien i Expressen i 2014.

Aarsund greide ikke å legge den tragiske hendelsen bak seg og den samme vinteren skrev han en sang til ære for den unge kvinnen. Men «Fadime Sahindals song» ble liggende i skrivebordsskuffen i mange år. Helt inntil i fjor, da han fikk med seg Skjalg Raaen, Tommy Haltbakk og Jo Inge Nes til å spille inn låten.

– Jeg tenkte jeg ville sende den til Sverige, der den «hører hjemme», sier Aarsund, som tok kontakt med GAPF (Glöm Aldrig Pela og Fadime). Det er en svensk organisasjon som arbeider mot æresvold, og de arrangerer Fadimedagene på ulike steder i Sverige i de kommende dagene. Arrangørene ble åpenbart rørt av Aarsunds vise og han ble invitert til gallaen hvor blant annet innenriksminister Anders Ygeman og riksdagsrepresentant Beatrice Ask holder taler. På scenen står også svenske artister som Jakob Samuel, Filippa Engellau og Revend Shexo.

– Det er mange fornemme folk her, med ministre og andre artister. En liten nordmøring kan bli skjelven av mindre, men jeg har vært ute en vinterdag før, sier Aarsund, og sikter til tømrerfaget.

Låtsnekker

Han er byggmester av utdanning og har eget firma som teller to ansatte. Men musikken har alltid vært en lidenskap, og omsider platedebuterte han i 2005, 42 år gammel. I løpet av vinteren lanserer han sitt sjette album, «Stormkast». Musikken beskriver han selv som viserock på dialekt.

– Musikken har alltid vært en lidenskap, men det er ikke lett å livnære seg av bare den. Det er heller ikke det viktigste. For min del handler det om å lage sanger, få gitt dem ut og forhåpentligvis er det folk som liker dem, sier den sindige 53-åringen.

Han er samfunnsengasjert og har de siste årene spilt støttekonserter for blant annet kreftforskningen ved St. Olavs Hospital, Røde Kors og Flyktninghjelpen.

– Når en er så heldig å få holde på med musikk er det fint å bruke det til noe vettugt sånn at andre kan få nytte av det, mener han, som tar med seg kona Anny og datteren Anja Flisen Aarsund til Stockholm denne helgen.

– Så lenge folk er snille

En av målsettingene til GAPF er hjelpe til med integrering av innvandrerkvinner og ungdommer i det svenske samfunnet. Æresvold og undertrykkelse i nære relasjoner er stadig aktuelt.

– Vi står foran en storstilt integreringsjobb av nyankomne flyktninger til Norge. Hva er det viktigste i det arbeidet, sånn du ser det?

– Jeg tror det handler om være åpen, og se litt foran seg. Jeg har den trua at det er noe godt i alle mennesker, uansett opprinnelse. De kan se ut som de vil, snakke som de vil og tro hva de vil, så lenge folk er snille. Det er det viktigste. Og akkurat det sliter jo mennesker over hele kloden med, sier Aarsund, som også er utnevnt til GAPFs Goodwill-ambassadør i Norge i år.

I fjor ble Fadime Sahindals bror drept av svensk politi. Mesut Sahindal ble truffet av to skudd etter at han hadde gått mot politiet med en kniv i hver hånd. Broren hadde flere ganger før drapet banket opp og mishandlet storesøsteren sin og beskyldte henne for å vanære familien etter at hun hadde trosset familien og fått seg en svensk kjæreste, skrev NTB den gangen.

26 år gamle Fadime Sahindal, drept av sin far i Uppsala den 21.januar 2002. Foto: NTB scanpix
- Du er en av vår tids martyrer, sa domprost Tuulikki Koivunen Bylund, da svensk-kurdiske Fadime Sahindal ble stedt til hvile fra Uppsala domkirke vinteren 2002. Foto: Mark Earthy/SCANPIX, NTB scanpix
Per Aarsund har kombinert snekkeryrket med låtskriving og konserter i mange år. Denne helga opptrer han i Stockholm under minnegallaen for Fadime Sahindal i Stockholm. Foto: Anja Flisen Aarsund
Per Aarsund Band består av Rune Eide (til venstre), Per Aarsund, Øystein Sandbukt og Jo Inge Nes. Her under en konsert til inntekt for Tingvoll Røde Kors flyktninghjelpen. Foto: Tom Andresen