Fra kommende onsdag blir Heimdal og Moholt «meråpne bibliotek».

Dermed kan du låse deg inn selv, lese, låne, lete eller bare være. Alt som skal til, er at du underskriver en kontrakt og scanner deg inn. Er du mellom 14 og 18 år, trenger du underskrift fra foreldre, ellers er dette et gratis tilbud til alle voksne.

Dobler åpningstidene

- Du kan i et større tidsrom levere og hente bøker, bruke pc-er og kopimaskiner, gjøre lekser og bare slappe av med en kopp kaffe og en bok, når du selv ønsker det, sier Berit Skillingsaas Nygård, sjef ved Trondheim folkebibliotek.

De gamle åpningstidene ved Moholt og Heimdal var fra kl. 10 til kl. 16/19. De nye er mellom syv og 23. Slik blir bibliotekstilbudet fordoblet for Trondheims befolkning.

- Du vil kunne utføre de fleste tjenester på automatene våre. Søke opp og bestille det du ønsker, og du kan hente ned fra hyllen det du vil låne. Og du kan selvsagt levere inn det du har lånt. Vi har ganske mange som kommer om morgenen for å lese aviser og tidsskrifter. For disse er det muligheter for å slippe inn før klokken ti. Her er det kaffemaskin også, sier avdelingsleder ved biblioteket på Moholt, Lars Danielsen.

Lokalene er videoovervåket og innloggingssystemene registrerer hvem som tar seg ut og inn. Det er gjort nærmere en million i investeringer på de to filialene for at de skal kunne ta imot folk uten at betjeningen er tilstede.

Et trygt sted

På sikt håper man å åpne alle bydelsfilialene på denne måten. Og sikkerheten til gjestene er i fremste fokus.

- Jeg er mest spent på om lånerne tar godt vare på biblioteket også i den tiden det er ubemannet. Men jeg har stor tro på at dette går bra. Vi har stor tillitt til dem, sier Berit Skillingsaas Nygård.

- Jeg er spent på hvem som kommer til å bruke tilbudet og vet egentlig ikke hvem de vil være, sier Lars Danielsen.

- Kanskje noen skal levere bøker mellom barnehagelevering og jobb?

Å få gå i fred

Det er lite tyveri og hærverk der dette allerede er innført. I dag har Hamar og Stavern meråpne biblioteker, Oslo har tre og alle i Tromsø er åpne på tidlig morgen og sen kveld, uten bemanning.

Ideen kommer fra København. Den danske erfaringen er at spesielt menn i 30-40-årene godt kan like å oppholde seg uforstyrret blant bøkene. I Oslo opplevde man at hele 40 mennesker scannet seg inn på Deichmanskes filial på Majorstua etter klokken fem på julaften.

Men det er ikke meningen at bare de som vil stikke seg bort, er velkomne. Både Berit Skillingsaas Nygård og Lars Danielsen er opptatt av biblioteket som møteplass.

- Her på Moholt har vi stort møtebord og rom som kan bookes. Vi ønsker at historielag, strikkeklubber, lesesirkler og andre mer eller mindre organiserte grupper bruker oss. Jeg håper, nær sagt, at korps og kor kan bruke oss, men også at familier kommer innom for å spise matpakka si når de kommer hjem fra tur på søndagen. Og pensjonister kan møtes til avis og morgenkaffe, sier Danielsen.

Gode anbefalinger

- Det var nylig en mor innom her som straks så en mulighet til å endelig få tak i sesong fem av serien «Pretty little liars» til sin datter, som alltid syntes å være utlånt. Nå kan titler bestilles dagen før, og du kan hente det neste morgen allerede, før vi som jobber her, kommer inn. Så sant det ikke er venteliste, da.

Og det at noen vil velge å bruke biblioteket uten bibliotekaren vil kanskje også frigjøre litt kapasitet.

- Tanken er at våre gjester og lånere skal lære seg automatene. Når de kan gjøre mye selv, kan vi bruke mer tid til en-til-en formidling og anbefalinger, samt barnehagebesøk, lesestunder, klassebesøk og slike ting.

Onsdag 3. februar kl. 19 vil kommunaldirektør Ola By Rise komme til filialen på Moholt og markere åpningen.

Lars Danielsen Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Berit S. Nygård Foto: øystein lie