- Dette er proft materiale. Å få til dette har vært en drøm i mange år, sier lektor i dans Elke Kathrine Selnes ved Trondheim katedralskole.

Danseelevene ved Trondheim katedralskole viser denne helga årets storproduksjon, og på plakaten står tre verk av den anerkjente koreografen Jo Strømgren.

Forestillingen «There» ble Jo Strømgrens store internasjonale gjennombrudd i 2001. I mai ble danseteateret igjen vist på Avant Garden. (PLUSS)

- Jeg tror vi er den eneste danselinja i landet som har gjort profesjonelle verk av Strømgren. Andre skoler har ringt og spurt hvordan vi har fått det til, forteller Selnes, som sendte en mail til Strømgren i håp om å få gjøre «Kvart», «Grosstadtsafari» og utdrag av «A Dance Tribute to the Art of Football».

Svaret hun fikk var positivt, og de siste månedene har tre gjestedansere som alle har jobbet med Strømgren, to av dem er fra hans eget kompani, hatt ansvar for hver sin klasse og hvert sitt stykke.

- Skal vi gjøre det der?

Grønt scenelys går over til hvitt, og åtte jenter i lyse klær tar imot applaus fra et improvisert publikum.

- Det har vært spennende, artig, fantastisk, inspirerende, sier Helene Wollan, Lou Ditaranto og Kristin Moen og lar adjektivene fly like lett gjennom lufta som de selv gjorde for få minutter siden. Tredjeklassingene har nettopp hatt generalprøve på «Kvart», Strømgrens stykke som hadde urpremiere på i 2004, den gang danset av Oslo Danse Ensemble.

- Vi har aldri gjort noe lignende før. Det har vært veldig lærerikt, fortsetter Wollan, som først tenkte «Oi, skal vi gjøre det der?» da danseklassen fikk se video av «Kvart» første gang.

Den største utfordringen har vært å få taket på Strømgrens særegne dansestil. Å holde energien oppe gjennom hele stykket, som varer i nesten 20 minutter, er en annen.

- Det er mye som skal skje, det er mange løft mot slutten og man må alltid være til stede, forklarer Moen.

Jo Strømgren hadde nylig sin premiere nummer 100. Det ble «Konfirmanten» på Trøndelag Teater.

Musikk på Byscenen

Storproduksjon er en årlig begivenhet ved skolen, og mens danseelevene har øvd inn Strømgren, har musikkelevene laget sin egen versjon av «The fairy Queen» av den engelske komponisten innen barokkmusikk, Henry Purcell. Elever og lærere har omarrangert originalmusikken og resultater er «Fergedronninga» som settes opp på Byscenen lørdag og søndag. Etter forestillingen kan publikum fortsette den kulturelle reisen til aulaen og danseelevenes forestilling med samme billett.

Wollan, Ditaranto og Moen gleder seg til å åpne dørene for publikum. For dem betyr det mye å få gjøre koreografi av Strømgren på et så tidlig stadium av en eventuell dansekarriere. Alle tre vil søke på videreutdanning innen dans, og det de har lært gjennom årets storproduksjon vil være nyttig erfaring å ta med seg.

- Jeg tror vi vil huske dette resten av livet. «Kvart» er kanskje det største vi kommer til å gjøre i løpet av våre dansekarrierer, hvem vet? sier Ditaranto.

Jo Strømgren er en svært travel mann. I januar hadde han premiere både på «En midtsommernattsdrøm» og «Et dukkehjem» i hovedstaden. (PLUSS)

Musikkelevene har laget en helt egen versjon av «Fergedronninga» av Henry Purcell for sin storforestilling. Foto: Trondheim Katedralskole