- Vi har et svært internasjonalt program i år, med film fra alle verdensdeler. Mange av filmene er inspirert av virkelige hendelser på ulike måter, eller tar for seg problemstillinger som er aktuelle nå, sier Kosmorama-sjef Silje Engeness.

Fjorårets utgave av Kosmorama opplevde en stor økning i antall besøkende. 22 000 var innom festivalen. Det skyldtes gode trønderske filmer, mente Engeness da.

Rune Denstad Langlos asylmottakskomedie «Welcome To Norway!» er et godt eksempel på det. Filmen handler om Petter «Primus» Norø, en rastløs hverdagsrasist som starter asylmottak for å berge høyfjellshotellet sitt.

- Perfekt timing

- Det er en film Langlo har jobbet med i to år, men timingen for at den ble ferdig kunne ikke vært bedre. Filmen er spilt inn like ved Storlien og mange trøndere har vært involvert i produksjonen, sier Engeness.

Filmen vant publikumsprisen på filmfestivalen i Göteborg sist helg og har ordinær premiere 4. mars. Den får en egen festvisning 9. mars der regissøren og flere av skuespillerne vil være til stede.

De trønderske filmene gjør seg sterkt gjeldende i dokumentarprogrammet med filmene «En mammas drøm», «Say Something» og «Blackhearts».

- Det er tre ulike typer filmer av høy kvalitet. Vi tror de kommer til å gjøre seg gjeldende også internasjonalt, sier Engeness.

Oscar-favoritt åpner festivalen

Kosmorama byr også på flere filmer om andre verdenskrig. Som den danske «Under Sandet» som vant den prestisjetunge Dragon Awards for beste nordiske film på Göteborg filmfestival. Filmen handler om de tyske guttene som måtte rydde strendene i Danmark for miner etter andre verdenskrig. Mens finske «The Fencer » er én av to filmer om situasjonen i Estland etter andre verdenskrig.

Kosmokids byr på flere store japanske animasjonsfilmer.

«Spotlight» er blitt trukket frem som en av fjorårets beste amerikanske filmer. Den forteller om Spotlight-redaksjonen i avisa Boston Globe som avdekket overgrepssaker i den katolske kirken lokalt. Det førte til et skred av avsløringer verden over.

Årets åpningsfilm blir «Carol» som allerede har høstet internasjonal anerkjennelse med seks Oscar-nominasjoner og flere kritikerpriser.

- Den handler om to kvinner og deres kjærlighetshistorie. Det er en film som står tematisk bra til åpningen på kvinnedagen, sier Engeness.

Deler ut ny filmpris

Kanonpris-showet finner sted på Byscenen 10. mars. Årets konferansier er NRK-profil Thomas Felberg, mens Ola Kvernberg, Bendik, The Fjords og Unge Ferrari er blant artistene som vil opptre.

9. mars skal NTNUs filmpris deles ut for første gang. Prisen vil gå til en trøndersk aktør, selskap eller person som bidrar til å sette midtnorsk film på kartet.

Liv Ullmann skulle åpne Kosmorama i mars, men besøket er utsatt i én måned.

Kosmorama inviterer også til utendørs filmvisning i Kongens gate-allmenningen, der publikum kan oppleve klassikeren «Singing in the rain» gratis.

Årets Kosmorama byr på to tema- og debattmøter. Ulrik Imtiaz Rolfsen står i sentrum for møtet i Studentersamfundet 12. mars som har fått tittelen «Radikalisering».

Debatterer radikalisering

Dokumentarist Rolfsen har over lengre tid vært tett på den radikale islamistiske gruppen Profetens Ummah, og har god kjennskap til radikaliseringens vesen i Norge. Det førte i fjor til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tok beslag i hans film-materiale, i en mye omtalt sak Rolfsen til slutt vant over PST i Høyesterett. Rolfsen møter journalist Muhammed Quasim Ali og flere andre deltakere med nær kjennskap til radikaliseringens vesen i Norge.

«Ofres menneskerettigheter» i frykten for terrorisme?» er spørsmålet som stilles i Rådhussalen i Trondheim Folkebibliotek 10. mars, med generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs og Rolfsen blant debattantene.

Medarrangør Amnesty løfter også fram fem av filmene fra Kosmoramas program som en del av Menneskerettighetsuka, som arrangeres samtidig med Kosmorama.

- En kraftull stemme

- Det er interessant tendens i dag at filmskaperne er på banen i forhold til spørsmål rundt radikalisering. Rolfsen er en kraftfull stemme der. Filmmediet fungerer godt til å belyse slike problemstillinger. Kanskje er det lavere terskel for å se en film enn å lese en bok om et slikt tema, sier Engeness.

Filmfestivalen avsluttes med en førpremiere på «Eddie The Eagle», filmen om den engelske skihopperen Michael Edwards som gjorde seg bemerket i OL i Calgary i 1988.

- Det er blitt en veldig morsom film. Den er gratis, og det er førstemann til mølla, sier Engeness.

Kosmorama arrangeres 8. til 13. mars.

Førpremiere: Kosmorama avsluttes med en førpremiere på «Eddie The Eagle», filmen om den engelske skihopperen Michael Edwards. Foto: 20th Century Fox
Asylkomedie: Rune Denstad Langlos «Welcome To Norway!» beskrives som en asylmottakskomedie. Den får en egen festvisning 9. mars med regissøren og flere av skuespillerne til stede. Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon