- Vi har alltid følt oss i opposisjon, så det føles litt rart å bli omfavnet av så mange nå.

Men vi opplever ikke oss selv som forvaltere av det etablerte, og så lenge vi kan drive på med det vi vil på egne premisser er det meste greit. Det er tross alt alltid hyggelig med anerkjennelse for det man gjør, kommenterer Bent Sæther og tilføyer med et smil:

- Hadde jeg vært 17 år ville jeg garantert ikke digget Motorpsycho, nå som vi er havnet i æreshallen på Rockheim.

På institusjon

46-åringen har holdt på med Motorpsycho siden 1989 og har kunnet titulere seg som plateartist siden 1991. I løpet av disse årene har bandet markert seg så kraftig både i og utenfor Norge, at de er blitt bortimot en institusjon.

Motorpsycho-intervju og anmeldelser samlet her

Ikke minst bærer 2015 preg av dette, med egen utstilling på Rockheim, essaysamling om 15 av deres låter og endelig samleplate. Alt under tittelen «Supersonic Scientists». Albumet, som kom i kjølvannet av essaysamlinga, endte for øvrig på Rolling Stone-magasinets Top 10-liste over fjorårets beste samleplater.

- Kult, sier Sæther om Rolling Stone-kåringa og essaysamlinga. Han er litt mer reservert når det gjelder utstillinga.

- Jeg setter pris på å bli satt pris på, men jeg har ikke sett hele Rockheim-utstillinga. Det blir litt voldsomt og vanskelig å forholde seg til. Derimot har jeg lest essaysamlinga med glede, fordi der er det andre personers opplevelser som står i fokus.

Anmeldelse av utstilling i Rockheim

Bestillingsverk

For Motorpsycho synes 2016 å ha startet der 2015 slapp, med innlemmelse i Rockheims Hall of Fame og det nye museumsalbumet «Here Be Monsters».

Skjønt, for «Here Be Monsters» sin del begrenser museumsbiten seg til at musikken begynte sitt liv som bestillingsverk til Teknisk Museums 100-årsjubileum høsten 2014.

- Det var en engangsaffære, med kun én oppføring på museet. Men vi følte det lå mer i musikken, så med basis i låtene og riffene i verket gikk vi videre. Vi tilførte nye elementer og skrev nye tekster, til vi satt igjen med det som er blitt «Here Be Monsters», forteller Sæther.

Bandet bekrefter samtidig at Teknisk Museum-konserten «selvsagt» ble tatt opp, og at det på et eller annet tidspunkt kan bli aktuelt å gi det ut.

- Det er for uferdig for å bli lansert som eget livealbum, men kan være det kan få et liv som en bonusplate i en eller annen sammenheng.

Store strukturer

Da Motorpsycho jobbet med bestillingsverket, var det i nært samarbeid med deres mangeårige venn Ståle Storløkken. Men da det ble aktuelt å utvikle bestillingsverket til et album, måtte Storløkken melde pass. Det var ikke plass i hans kalender.

Derfor var det bare Bent Sæther, Hans Magnus «Snah» Ryan og Kenneth Kapstad som vinteren i fjor gikk inn in Nidaros-studioet, men ifølge trioen var Storløkken med i bakhodet.

- Kanskje derfor musikken er blitt litt mer nedpå, med en psykedelisk vibb. Den er helt klart påvirket og farget av Ståles personlighet, fastslår Snah mens Sæther hevder at materialet formidler «samme stemning» gjennom hele plata.

- Vi har tenkt store strukturer, og nesten alt går i samme toneart. Men hva slags stemning musikken framkaller er jeg mer usikker på. Jeg trodde det lå en «litt mørk natt hos Nick Drake»-aura over det hele, men en god venn som jeg stoler fullt på mente tvert imot at dette er en morgenplate å møte en ny dag med.

Dansebandet Motorpsycho

Når vi treffer bandet er det enda noen dager til albumslipp. De har nettopp blitt innlemmet i Rockheims Hall of Fame og de står på farten til Bergen for et par forestillinger sammen med danseensemblet Carte Blanche. De kommer i kjølvannet av et par tilsvarende forestillinger i Operaen i Oslo.

- Da vi fikk tilbudet var det litt sånn «Oi! Hva er dette?». Vi har jo aldri jobbet med dans, og selv har jeg ikke vært på en danseforestilling siden jeg så «Nøtteknekkeren» som åtteåring. Men da vi møtte dem ble vi betrygget av at det var et prosjekt med lave skuldre. Vi spiller vår musikk, så prøver de å bevege seg til den.

Teater med Tiller

Enda en ny erfaring får Motorpsycho til høsten, når de setter seg i teatergraven på Trøndelag Teater og framfører nykomponert musikk til et nyskrevet Carl Frode Tiller-stykke.

- Jeg tror Tiller og Motorpsycho kan kle hverandre, men det blir veldig spesielt å sitte i teatergraven 40 kvelder og spille det samme kveld etter kveld. Det er vi ikke vant med, så det kan bli en utfordring å tilpasse oss stykket, innrømmer Sæther.

Les intervju med Tiller og Motorpsycho her

Om bandet er spent på de 40 stillesittende teaterkvelder, får de likevel anledning til å føle på det mer normale turnélivet før det. I april og mai venter en turné som tar trioen fra Norge og videre på en månedslang Europa-turné. Dessuten virker det meste klart for en Brasil-turné i august.

- Der har vi aldri spilt, så vi gleder oss til enda en førstegangsopplevelse!