Når sentralbanksjefen i Norge i sin årstale torsdag kan sitere, «Nå kommer vinteren», et omkved fra fantasy-sagaen «Game Of Thrones» (og for så vidt også en låt av Jokke og Valentinerne), er det rett og rimelig at samme kvelds forestilling på Teaterhuset Avant Garden er et grunnkur i økonomisk teori og historie.

Amund Sjølie Sveen tar det helt store sveipet i sitt performance-foredrag «Economic Theory For Dummies». menneskehetens historie formidles fra steinøksa til I-phonen, fra naturalhusholdning via byttesamfunnet og den industrielle evolusjon til hedgefonds. Det er også historien om da Jesus skiftet side, fra solidariteten med den fattige som er rike i ånden, til å støtte opp om den økonomiske ringdansen som basis for menneskenes sosiale liv. Og det er historien om en klode med begrensede ressurser og en befolkning med ubregensede behov, og hvordan disse begrensede ressursene defineres.

Det sceniske utgangspunktet er enkelt og elegant, en mann (ligner litt på en økonom i grunn), et skrivebord, en computer, en storskjerm, og noen spesialeffekter. Morsomst og mest talende er Sveens særdeles rytmiske måte å anskueliggjøre hvordan og hvorfor ris fra å være et effektiv våpen for å mette mennesker ble et investeringsobjekt som til slutt «forsvant» i et overopphetet marked.

Utgangspunktet for Sveens sveip gjennom historien er økonomiens og økonomenes makt. Med arroganse og sarkasme gir han sitt bidrag til å gjenerobre definisjonsmakten. Han er flink og fiffig, og snakker godt (på engelsk) til publikum; men han snakker jo til sine egne. Det er smart, men kanskje litt kjølig.

Skulle kanskje ønsket at ydmykheten, poesien hadde en viktigere plass i forestillingen. Heldigvis er den til stede, i form av musikk: fine rytmiske innslag, fra enkle trepinner mot stein til mer imponerende Mac-elektronika. Og avslutningen setter det hele på plass – mannen alene i universet med de tilværelsens viktigste bestanddeler.

Ømt og flott nok til at nå kan vinteren bare komme.

Amund Sjølie Sveen er tilbake på Avant Garden fredag kveld, da fremfører han performance-foredraget «Sound Of Freedom».