- Tematikken vil kretse rundt spørsmålet om det er mulig å tjene både Mammon og Gud samtidig. Det er et krevende arbeid, men det føles fint å få brukt tankene mine på denne måten. Og jeg tror jeg er i rute, sier Ole Paus til Adresseavisen.

Han nølte ikke lenge med å si ja da Olavsfestdagene spurte om han ville skrive et bestillingsverk.

Paus er blitt en folkekjær artist, men det har ikke alltid vært slik, fortalte han da han ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame i fjor.

Med Trondheimsolistene og band

- Vi har lenge ønsket å sette opp et bestillingsverk i Borggården, blant annet fordi vi vil knytte Borggården tettere til Olavsfestdagenes verdier; tro, håp og rettferdighet, sier Olavsfestdagenes direktør Petter Myhr.

Planen er at Paus skal skrive ti, 15 helt nye sanger om temaet Gud og Mammon. Sangene blir framført med et band som blir satt sammen for anledningen og antakelig med to gjestevokalister. Trondheimsolistene, som Paus har samarbeidet med tidligere, skal også være med under konserten.

Også de andre som ble innlemmet i Hall of Fame i fjor, var i sin tid rebeller.

En av landets fremste

Paus var ifølge Myhr et nærliggende valg.

- Han har vært en av Norges aller fremste låtskrivere helt siden 1970-tallet. Han er en fantastisk tekstforfatter, og han har et stort spenn fra satiriske og giftige tekster til noe av det mest vare og poetiske du kan tenke deg. Paus ble kjempeglad og takket raskt ja da vi spurte, forteller han.

Myhr minnet Paus om noe Paus sa da han i fjor ble innlemmet i Rockheims Hall of Fame:

Redde verden med en sang

- Han ble spurt om det er mulig å redde verden med en sang og svarte at det trodde han faktisk. Slik verden er i dag, er det kanskje bare en sang som kan redde den. Kan vi ikke redde verden sammen, da, svarte Paus da jeg spurte om han ville skrive for Olavsfestdagene.

Sist sommer opptrådte Paus under Frøyafestivalen.

Myhr sier at utviklingen i verden, situasjonen i Norge og sammenhengen mellom dem er et sentralt tema i det Paus skriver. I utgangspunktet skal hele konserten bestå av nye sanger, men enkelte av Paus' tidligere låter kan bli flettet inn hvis de passer tematisk.

Rustne herrer rir igjen

Bestillingsverket viser at pensjonisttilværelsen til 69-årige Paus er et godt stykke unna. Torsdag ble det også kjent at han til høsten blir å se på Chat Noir i Oslo, i et nytt To Rustne Herrer-show sammen med makker Jonas Fjeld.

Showet får premiere 22. september og blir det første med To Rustne Herrer siden 2002.

- Det var nå eller aldri. Vi blir jo ikke akkurat yngre med årene, kommenterer Ole Paus og hans 63-årige kollega nyheten om showet med.

Vil ikke være til bry

Selv om det i første omgang bare handler om Chat Noir stiller de seg ikke fremmed for at det etterhvert også kan bli turné og kanskje til og med plate.

- Vi er redde for å være til bry, og vil ikke presse oss på. I første omgang får vi derfor prøve å få noen til å komme og se den første forestillingen, så får vi ta det derfra. Men det er klart, vil folk ha oss, så kommer vi. Det er jo dette vi har gjort i hele vårt voksne liv, og det er det eneste vi kan, hevder Ole Paus.

Leif Gjerstad, kultur@adresseavisen.no