- Hva jeg husker best? Det må være første gangen vi kom til Los Angeles, rett fra spillejobb i Selbu, mimrer Stage Dolls-bassist Terje Storli.

- Det kom en svart mann for å ta bagasjen vår, og vi fikk kjøre limousin før første gang. På vei til hotellet i Hollywood sto det skilt langs veien: «Hollywood welcomes Stage Dolls». Dæven, tenkte vi, og forsynte oss av minibaren i limousinen. Da var rockedrømmen i boks, sier Storli.

I kveld står Stage Dolls på scenen i Oslo Spektrum, der de med låten «Into the Fire» konkurrerer om å bli Norges representant i Eurovision Song Contest i Stockholm. Akkurat det har de et ganske avslappet forhold til, forteller Storli.

For Stage Dolls har vært i rampelyset før. Frontet av en turnéplakat med slagordet «Twenty Feet Norwegian Rock» turnerte de på tampen av 1980-tallet USA og Europa på kryss og tvers. «Love Cries» kom på 46. plass på Billboard-lista, og var helt oppe på tredjeplass på Billboard Rock Charts – bak Aerosmith og The Rolling Stones.

Alle drømmer oppfylt

Låtene deres var på heavy rotation på MTV, som var det som gjaldt da, og de turnerte med band som Mr. Big og Fish fra Marillion. De spilte jevnlig på sentrale rockscener som Marquee Club og Hammersmith i London, og Palace i Los Angeles.

- Det var ganske heftig i en periode. Vi fikk ikke fred på hotellene, det var hyling og skriking og mye rart. Vi ga ut «Stage Dolls» (1988) i Los Angeles – og plutselig står jeg og skriver autograf til gitaristen i Def Leppard. Vi har egentlig fått være med på alt vi har drømt om, vi, sier Storli.

Sjømannen fra Bakke, punkeren fra Byåsen og boogiehelten fra Melhus søkte lykken internasjonalt, og lyktes.

Den morsomste turneen, synes han, var da de var på veien med Mr. Big i 1990.

- De var svære på den tiden, og det var bra match med publikum. De som liker dem, liker oss. De er kremmusikere, og spilte Stage Dolls-låter i reggae-versjoner på soundcheckene, humrer Storli.

Da var det ikke like bra match med Fish. Mer enn en gang opplevde bandet å gå på scenen foran tusenvis av buende publikummere.

- Vi fikk snudd stemninga i løpet av konserten, men det var tøffe tak, sier han.

Musikkvideo med Kate Moss

Da Stage Dolls spilte inn videoen til «Love don't bother me» i 1991, dukket ikke skuespillerinnen de hadde leid inn opp. Som en nødløsning brukte de kjæresten til den mannlige hovedrolleinnehaveren i videoen, den senere verdensberømte modellen Kate Moss.

- Hun var en liten benete 16-åring som tilfeldigvis var på settet. Så da brukte vi henne, sier Storli.

Norioki fra Japan reiste jorda rundt på jakt etter Stage Dolls. Hun ble overveldet da hun fikk møte Torstein Flakne og Terje Storli.

På starten av 1990-tallet var rocken imidlertid i endring og bandets USA-eventyr tok snart slutt. Likevel har Stage Dolls holdt seg flytende her hjemme. Deres siste album, «Always» (2010), gikk rett til topps på VG-lista, og fortsatt spiller bandet 30–40 konserter i året. Én av dem på Byscenen i Trondheim hvert år i desember.

Stage Dolls har solgt 7–800 000 plater i løpet av årene, anslår Storli.

- Det er flere folk på konsertene våre nå enn på 1980-tallet, men vi sliter med å nå ut i media. Derfor syntes vi det var spennende å sende inn en låt til Grand Prix, om ikke annet for å se hvordan det påvirker karrieren, sier Storli, som beskriver MGP som en «ganske bisarr greie».

- Litt av poenget er at vi får spille en ny fin sang for en million mennesker, med en ordentlig produksjon. Vi er litt sirkushester, og befinner oss godt utenfor komfortsonen, men man kvikner litt til, for å si det sånn. Vi gleder oss virkelig, sier Storli.

Etterlyser dedikerte unge

Det er 30 år siden Stage Dolls sist var med i MGP. Sammen med Ronni Le Tekrø kompet de den gang Claudia Scott i låten «Rock 'n' roll band».

Storli driver også firmaet TS Partner AS som blant annet arrangerte Sommerfestivalen i Selbu i mange år, og som var medeier i Storåsfestivalen. Han mener musikkbransjen har endret seg radikalt siden 1980-tallet.

- Før dro du på turné for å promotere platen din. Nå spiller du inn musikk for å promotere turneen. Færre artister spiller inn album, og vanen med å høre musikk er endret. Vi kommer til å gå i gang med en ny utgivelse om ikke lenge, men mest for vår egen del. Kommersielt har det ikke lenger så mye for seg, sier han.

- Det er lenge siden vi hadde tupert hår, vindmaskiner og supermodeller i videoene våre. Og den tiden kommer nok heller ikke tilbake, sa Torstein Flakne til adressa.no i fjor.

- Jeg drømmer om å oppdage et nytt rockeband, et nytt Stage Dolls, bare at de er 18 år. Men det tror jeg ikke kommer til å skje. Ungdommen i dag har egne idoler, og er mer opptatt av å tjene penger enn å få til noe. Jeg var 32 år før jeg fant ut at det var noe som het kalkulator. Vi brukte alle pengene våre på scenelys og Marshall-forsterkere. Man må være så dedikert for å få det til, det har historien bekreftet.

Den gang da: På tampen av 1980-tallet turnerte bandet USA på kryss og tvers, og singelen «Love Cries» inntok tredjeplass på Billboard Rock Charts – bak Aerosmith og The Rolling Stones. Foto: ?