Thomas Brøndbo er lei av å være evig lillebror og slår, i hvert fall litt, på stortromma når han markerer 20 år som artist med turné.

- Det er egentlig vanskelig å sette et årstall for dette. Men det er 20 år siden vi satset stort på bandet Sex gale menn og spilte på Smuget i Oslo. Det virker kanskje ikke så spesielt nå, men den gangen var det stort å spille på Smuget. I hvert fall for oss fra Namsos, sier Thomas Brøndbo, som markerer jubileet med en turné som 9. mars er innom Dokkhuset i Trondheim. Han skal også spille i Stjørdal, Levanger og Steinkjer før den store finalen i Namsos 12. mars da D.D.E. og Åges gitarist Gunnar Pedersen er gjesteartister.

Sjekk ut den nye Det skjer-guiden og få med deg mer!

Turnébandet består foruten av ham selv av Daniel Viken på gitar og Terje Tranås på orgel og diverse. Tranås har vært sentral i planleggingen av turneen, utvelgelsen av nye låter og arrangementene.

Ikke akkurat Kygo, men...

- Det har vært vanlig å se tilbake for Namsos-artister, og det er fint det. Men det er viktig å se i nye retninger også, og det gjør jeg nå. Det er vel ikke akkurat Kygo, men mer 2016 enn jeg noen gang har vært, sier Thomas Brøndbo, som har rukket å gjøre mye forskjellig de siste årene.

I tillegg til underholdningsbandet Sex gale menn og senere Namsos All Stars med blant annet mellombror Eskil, har han reist på kirketurné med storebror Bjarne. Han har reist på turné med Prøysen-kabaret i regi av Nord-Trøndelag Teater og har en rolle i spelet «Nansens auge» som igjen settes opp i sommer. Han er stadig på farten som solo pubunderholder i distriktet.

Musikkstoffet i Adresseavisen samlet her

- Jeg er beviset på at det går an å leve greit som profesjonell musiker med base fra Kyrksæterøra til Mosjøen, sier Thomas.

Ti år siden Lyden av lørdag

Thomas kan også markere et tiårsjubileum i år. Det var i 2006 han sluttet i barnehagejobben, først med et års permisjon, så tok han skrittet helt ut. Samme år var han med i Tv-konseptet «Lyden av lørdag» sammen med blant andre Ida Jenshus.

- Det å vises på tv-skjermen elleve lørdager på rad utgjorde en stor forskjell, sier Thomas, som har opplevd både det å plutselig være et kjent fjes og det å ikke være et like kjent fjes lenger. I noen år var han med på mye, blant annet kom han til finalen i norske Melodi Grand Prix året Alexander Rybak vant. – Tenk det, bli nummer tre i Grand Prix og det er knapt noen som husker at du var med, smiler Thomas.

Han hadde ikke takket nei til et av de mer seriøse reality-tv-konseptene nå heller, men han drukner ikke i forespørsler.

– Jeg har ikke fått én telefon, ikke engang fra «Fire stjerners middag» ...

D.D.E. har sine problemer

- Jeg henger jo en del sammen med D.D.E. og observerer hva de er opptatt av når de sitter sammen og klager. Det går gjerne på midtdelerne på E6 og at Adressa ikke skriver om dem selv når de selger ut Olavshallen fem ganger. De har litt andre problemstillinger enn jeg og de fleste andre artister.

- Men Eskil sier at jeg må slutte å piske meg selv. Jeg må tenke på hva jeg har oppnådd. Ikke alle makter å leve av musikk i ti år. Jeg søker også hele tiden å utvikle meg, jeg føler jeg har modnet både som sanger og artist, fått mer personlighet og dybde, sier Thomas.

På jubileumsturneen fremfører han selvsagt sin store hit «Du sa æ var en drøm», «Amalie», Åges «Skin sola», og Prikken Wallums «Vi trøng kvarander». De har også øvd inn en versjon av «Marie» av Randy Newman og en Ted Gärdestad-låt som har fått den norsk teksten « For kjærlighetens skyld».

Kjente brødre ingen fordel

- Den låten blir min nye single, jeg tror mange vil bli overrasket, sier Thomas, som gleder seg til å presentere sitt nye repertoar og sin nye stil. Det har vært fine år på scenen, men også en del motbakker. – Den som tror det har vært en fordel for meg å være lillebror Brøndbo, tar ganske feil. Mulig det har åpnet noen dører, men det har lukket flere. Jeg har måtte bevise meg på tøffere vis enn de fleste, mener Thomas Brøndbo.

- Eskil har vært en stor støtte hele veien. Han har så stor tro på broren sin at det er helt rørende.

- Og Bjarne?

- Han er fin, han også, men du vet: Bjarne er jo Bjarne.