- Det er en stor ære for meg å klippe snora til Norges første popup feministhus.

Med disse ordene åpnet varaordfører Hilde Opoku, som for anledningen bar ordførerkjedet, «POPUP feminitshus Trondheim» i et tidligere butikklokale i Olavskvartalet tirsdag kveld.

LES KOMMENTAREN (PLUSS): Kvinneverdier ute av kontroll

19 dager med program

I 19 dager skal lokalet fylles med et mangfoldige program, satt sammen av 8. marskomiteen i Trondheim. Produsent for feministhuset, Berit Rusten, sier prøveprosjektet med et feministhus er et uttrykk for at kvinnekampen er på opptur. De vil ikke lenger nøye seg med å kreve en arenaplass for kvinner, de tar saken i egne hender og skaper nye arenaer.

- Utgangspunktet for feminsithuset er at vi mener det går fryktelig sakte, blant annet når det gjelder vold mot kvinner. I tillegg mener vi det er viktig å skape en arena der kvinner får mulighet til å vise seg fram, sier Rusten.

Hun håper mange nysgjerrige stikker innom for å få med seg både foredrag, teater, kurs og dans i lokalet som tidligere var en klesbutikk i løpet av marsdagene. Varaordfører Opoku gleder seg over feministhusets plassering.

- Det er jo symbolsk at feministhuset ligger her hvor vi ønsket oss et kulturhus, men fikk et kjøpesenter. Det som tidligere var en klesbutikk for kvinner, har 8. marskomiteen nå tatt tilbake, sier Opoku.

LES OGSÅ (PLUSS): Kjønnsdeler svømmingen på grunn av kroppspresset

- Relevant og viktig

«Kvinner i media», «30/70 representasjon på ytringer» og «Skjønnhetstyranniet og hvordan arbeide mot dette» er noen av titlene på foredragsprogrammet. I sin åpningstale snakket Opoku om kvinnenettverket i Miljøpartiet De Grønne og om grønn feminisme. Hun synes det er bra at tema «feminisme» holdes varmt og vil selv prøve å få med seg noen av arrangementet i løpet av de neste to ukene.

- Det er bra at programmet på feministhuset er brettet ut, og at de gir plass til tema som ikke får stor nok plass ellers. Det er relevant og viktig for samfunnsdiskusjonen, sier Opoku.

- Vil du kalle deg selv for feminist?

- Ja, jeg skjønner ikke hvordan man ikke kan være feminist, sier Opoku.

Nysgjerrige gjester

I overkant av 30 personer hadde funnet seg en rød stol i «POPUP feminitshus Trondheim» tirsdag kveld, blant annet for å høre Azra Halilovic som hadde urfremføring av sin monolog «Muslimske kvinner i et demokratisk land». Hanna Limstrand og Martin Kjærvik var blant feministhusets første gjester.

LES OGSÅ (PLUSS): Kjære jenter, dere må ta opp kampen

- Det er viktig med større fokus på feminisme i hverdagen, ikke bare på 8. mars, sier Limstrand, som syntes feministhuset var et velkomment bidrag.

- Et feministhus er interessant, for feminisme er en viktig sak. Jeg vet ikke om et feministhus er veien å gå, men vi får se. Det skal i alle fall bli gøy å se hva de vil gjøre her framover, sier Kjærvik.

Varaordfører Hilde Opoku og produsent for «POPUP feminitshus Trondheim», Berit Rusten, poserte foran feministhuset før den rosa snora ble klippet av. Foto: Martin Andersen
Azra Halilovic leste monologen «Muslimske kvinner i et demokratisk land» under åpningen av feminishuset. Foto: Martin Andersen
De røde stolene ble raskt fylt opp da «POPUP feminitshus Trondheim» åpnet i Olavskvartalet tirsdag kveld. Foto: Martin Andersen