Til sammen 120 aktører inntar Kimen når storsatsingen «Flaggermusen» har premiere torsdag kveld.

Dette blir første gang orkestergraven tas i bruk, med nesten 30 musikere. I tillegg kommer 60 skuespillere på scenen og 30 medhjelpere i kulissene som styrer alt fra lys, lyd, sminke, rekvisitter og kostymer. Produsent Randi Spets i Opera Trøndelag kaller det en historisk begivenhet.

- Dette er en fullskala helaftens forestilling med en diger scenografi. Det er sjelden en slik operette settes opp i Trøndelag. «Flaggermusen» er en publikumsfrier, en boblende forestilling, sier Spets.

«Flaggermusen» blir ofte referert til som «operettenes dronning», og sammen med «Den glade enke» er det den meste kjente og spilte gjennom historien. Operetten er komponert av Johan Strauss d.y. og ble første gang fremført i Wien i 1874. Den er fortsatt et fast innslag i Wiens Folksoper og Staatsoper ved juletider hvert år.

Champagnen har skylda

- Dette var datidas såpeopera, med hiter på løpende bånd. Det er stort sett bare tull og tøys, en farse med forviklinger, lurerier og forsøk på utroskap, før man til slutt konkluderer at det var champagnens skyld, sier Torodd Wigum.

- Du blir neppe klokere av å se dette, men du blir godt underholdt, sier dirigenten, som skal lede det for anledningen sammensatte Nord-Trøndelag Operaorkester.

Adresseavisens lesere kåret Torodd Wigum til Årets kulturpersonlighet under Utawards. (Pluss)

Hele ti solister skal vise seg frem i forestillingen. Blant dem tenoren Henrik Engelsviken, som er fast ansatt ved Den Norske Opera og Ballett, Steinvikholmens egen erkebiskop Trond Halstein Moe og den fremadstormende sopranen Ann Helen Moen.

Nina Sætherhaug fra Trondheim og Vigdis Unsgård debuterte begge svært unge i operaen «Olav Engelbrektsson». Denne gangen har de rollene som Prins Orlofsky og Adele.

I tillegg kommer et kor med studenter fra Institutt for musikk ved NTNU.

Blott til lyst

- Vi er heldige som har fått på plass et så solid lag av nasjonale og lokale sangere. Distriktsoperamodellen er tuftet på et samspill mellom profesjonelle og amatører, og vi skal produsere høy kvalitet. Det bestreber vi oss på, samtidig som vi skal treffe publikum. Det tror jeg vi greier med «Flaggermusen», sier Spets.

Regien er ved Ronald Rørvik, Toni Herlofson står for koreografien, mens Åse Hegre Nes har ansvar for scenografien.

Spets kaller operetten en forestilling blott til lyst, fylt av forviklinger og vakker sang og musikk. I andre akt, på prinsens ball, får publikum oppleve alt fra cancan-dans til ungarsk musikk og dragescener.

Trondheim Symfoniorkester spilte i Kimen i desember, men «Flaggermusen» blir første gang alle fasilitetene i storsalen - orkestergrav, amfi, alt teknisk utstyr og hele sceneflaten - tas i bruk.

Kimens store test

- Det er klart det er en prøve for Kimen å få det til, men det har fungert veldig bra hittil. Det er en veldig flott sal, og sangerne skryter av akustikken, sier Spets.

Torodd Wigum er også tilfreds.

- Vi hadde de første prøvene med orkesteret i orkestergraven lørdag, og det lover veldig godt. Huset innfrir så langt, sier dirigenten.

- Det er en veldig positiv gjeng der inne som lærer og erfarer mye; det er lærerike dager for alle. Jeg tror Kimen kan bli en fin operascene og operahus, sier Wigum, som tror det må bety mye for Stjørdal å ha fått på plass Kimen.

- Jeg ser hvor mye det brukes; det utgjør en stor forskjell. Det blir spennende å se om det kommer mange tilreisende fra Trondheim.

Minioperahus

Kultursjef ved Kimen Jarle Førde har fulgt noen av prøvene og sier storsalen ser ut som en flott operasalong.

- Vi har et minioperahus med alt det de store operahusene har, bare i mindre skala. En av grunnene til at Kimen ble bygd, var at vi skulle kunne tilby Opera Trøndelag gode fasiliteter. Vi er stolte over å ha dem her, og regner med å ha årlige forestillinger på huset, sier Førde.

Randi Spets sier premieren er så å si utsolgt, og at det er godt salg på alle forestillingene.

«Flaggermusen» settes opp 3., 5., 6. og 10. til 12. mars.

I andre akt av «Flaggermusen», på prinsens ball, får publikum oppleve alt fra cancan-dans til ungarsk musikk og dragescener.